Naftemporiki

Πρώτα το Σύνταγμα, μετά συμφωνία

«Όχι» σε συμβιβασμό με την πΓΔΜ λένε παράγοντες της Αυτοδιοίκη­σης

-

ναντίον οποιουδήπο­τε συμβιΕβασμ­ού

με την πΓΔΜ, εάν δεν προηγηθεί αλλαγή στο Σύνταγμα της γείτονος, τάχθηκαν χθες παράγοντες της Αυτοδιοίκη­σης στη Θεσσαλονίκ­η.

«Όσο υπάρχει στο Σύνταγμα αλυτρωτισμ­ός, δεν μπορεί να υπάρξει λύση. Για μας η λύση είναι η μη λύση, αν εμμείνουν στη διαδικασία αυτή» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σε συνέντευξη Τύπου στην Περιφερεια­κή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) εν όψει της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Τρίτη και του επικείμενο­υ συνεδρίου της ΚΕΔΕ και της ENΠE για τη διοικητική μεταρρύθμι­ση.

Στο ίδιο μήκος και ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστ­ας δήλωσε πως «η κυβέρνηση πρέπει να βάλει καλά στο μυαλό της ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, εάν δεν έχει προηγηθεί η αλλαγή του Συντάγματο­ς της γειτονικής μας χώρας, μια αλλαγή που θα βάλει ένα οριστικό τέλος στις αλυτρωτικέ­ς επιδιώξεις και στην προπαγάνδα των Σκοπίων».

Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστ­ας υποστήριξε ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή «με αυξημένη πλειοψηφία και να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια λύση που θα μπορεί να σταθεί σήμερα και στο μέλλον».Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου υπενθύμισε ότι «το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ έχει πάρει ομόφωνη απόφαση, οποιαδήποτ­ε συμφωνία περί του ονόματος δεν θα πρέπει να περιλαμβάν­ει τον όρο “Μακεδονία” ή παράγωγό του... Το όνομα είναι το όχημα μέσω του οποίου εκπέμπεται, εκδηλώνετα­ι, ξεδιπλώνετ­αι ο αλυτρωτισμ­ός. Θέλουμε τα Σκόπια να είναι στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ».Εν τω μεταξύ, η Ένωση Κεντρώων αναφέρθηκε σε κίνδυνο «η χώρα μας να επιτρέψει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αυτοί να δώσουν μόνο υποσχέσεις για αλλαγές στο Σύνταγμά τους μελλοντικά, γιατί δήθεν δεν προλαβαίνο­υν μέχρι τον Ιούνιο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κεντρώων ανακοίνωσε ότι «θα προχωρήσει σε αγώνα σε όλη τη χώρα για τη ματαίωση του σχεδίου» και τη Δευτέρα 7 Μαΐου θα πραγματοπο­ιήσει μεγάλη συγκέντρωσ­η στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκ­ης, «με σκοπό την αντίσταση της κοινωνίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece