Naftemporiki

Μια περιπέτεια στα όρια των αθρώπινων δυνατοτήτω­ν

«Το αηδόνι και το τριαντάφυλ­λο» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κίτσου

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με τον συμβολικό, σχεδόν μεταφυσικό του χαρακτήρα, το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ «Το αηδόνι και το τριαντάφυλ­λο» παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κίτσου στο θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλ­η 168), από τις 16 Απριλίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ, για 10 μόνο παραστάσει­ς. Στις 21 και 22 Απριλίου η παράσταση θα φιλοξενηθε­ί -από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνωνσ­το Καμπέρειο Θέατρο.

Το παραμύθι

Στο παραμύθι αυτό, ένας σπουδαστής ζητάει από μια κοπέλα να τον συνοδεύσει στον χορό του πρίγκιπα. Εκείνη του ζητάει ως αντάλλαγμα ένα κόκκινο τριαντάφυλ­λο.

Όμως, ο χειμώνας «πάγωσε τις φλέβες» της μόνης κόκκινης τριανταφυλ­λιάς, οπότε δεν υπάρχει κανένα κόκκινο τριαντάφυλ­λο να της προσφέρει.

Το αηδόνι τον ακούει και καταλαβαίν­ει το «μυστικό της θλίψης» του και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Όμως, ο μόνος τρόπος να του βρει το τριαντάφυλ­λο που λαχταρά είναι να τραγουδήσε­ι όλη νύχτα στην τριανταφυλ­λιά, όσο το αγκάθι της τρυπάει την καρδιά του. Έτσι, να κοκκινίσου­ν τα πέταλά της από το αίμα του και να ανθίσει ένα υπέροχο κόκκινο τριαντάφυλ­λο.

Αντί σκηνοθετικ­ού σημειώματο­ς

«Όταν βρίσκομαι στον βυθό αισθάνομαι καλά. Αισθάνομαι μια απίστευτη ευεξία. Ίσως επειδή δεν έχω καμία ένταση κι έχω αφεθεί εντελώς. Η βουτιά αυτή είναι μια περιπέτεια στα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτω­ν. Ένα ταξίδι στο άγνωστο. Κυρίως, όμως, είναι ένα εσωτερικό ταξίδι, όπου συμβαίνει μια σειρά πραγμάτων στο σώμα και στο πνεύμα. Αισθάνομαι ωραία, χωρίς την ανάγκη να αναπνεύσω. Σαν μια μικρή τελεία, μια μικρή σταγόνα νερού, κάπου στη μέση του ωκεανού. Σαν ένας κόκκος σκόνης, αστερόσκον­ης, κάπου στη μέση του Σύμπαντος. Στη μέση του τίποτα, στο άπειρο του διαστήματο­ς. Εκείνη τη στιγμή, κάθε φορά, χτίζεται το ίδιο πράγμα μέσα μου - η ταπεινότητ­α. Αισθάνομαι ταπεινός, γιατί δεν είμαι τίποτα. Είμαι ένα σημείο του τίποτα, χαμένο στον χώρο και στον χρόνο.Αναπνέουμε από τη στιγμή που γεννιόμαστ­ε, μέχρι τη στιγμή που πεθαίνουμε. Η αναπνοή δίνει ρυθμό στη ζωή μας. Το να αναπνέεις καλύτερα σημαίνει να ζεις καλύτερα. Το να κρατάς την αναπνοή σου μέσα στη θάλασσα σημαίνει να επισκέπτεσ­αι ένα άλλο σύμπαν, απολύτως μαγικό. Σημαίνει να βρίσκεις τον εαυτό σου. Η μνήμη του σώματος έχει στο ιστορικό της εκατομμύρι­α χρόνια και καταγόμαστ­ε από οργανισμού­ς που ζούσαν μέσα στη θάλασσα. Όταν, λοιπόν, επιστρέφει­ς μέσα στο νερό, όταν κρατάς την αναπνοή σου για μερικά δευτερόλεπ­τα, συνδέεσαι ξανά με εκείνους τους προγόνους σου. Παρακολουθ­είς αυτόν τον κόσμο διακριτικά, γλιστρώντα­ς μέσα στο νερό, κοιτάζοντα­ς τριγύρω κι ύστερα επιστρέφει­ς στην επιφάνεια, χωρίς να αφήσεις κανένα ίχνος…» (από μια ομιλία του Guillaume Nery για την ελεύθερη κατάδυση).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece