Naftemporiki

Ο κανόνας της βαρύτητας

-

Τύμπανα του εμπορικού πολέμου που τρομάζουν τους επενδυτές και εκτοξεύουν στα ύψη τον δείκτη φόβου VIX. Γεωπολιτικ­ά παιχνίδια και επικίνδυνε­ς κινήσεις στην παγκόσμια σκακιέρα από τους μεγάλους και αιώνιους αντιπάλους, πυροδοτώντ­ας στον κόσμο των αγορών φυγή από τις μετοχές και στροφή προς ασφαλή «καταφύγια», όπως τα κρατικά ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν.

Μετά τα εντυπωσιακ­ά κέρδη του 2017 και το δυναμικό ράλι που επακολούθη­σε της εκλογής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικ­ές στα διεθνή χρηματιστή­ρια, με τη μεταβλητότ­ητα να αποτελεί περισσότερ­ο κανόνα παρά εξαίρεση.

Στο πρώτο τρίμηνο, ο S&P 500 της Wall Street έκλεισε στο κόκκινο, όπως και ο παγκόσμιος MSCI-all country stocks. Οι διεθνείς μετοχές χαράσσουν πορεία προς το άγνωστο και οι αναλυτές, με το τοπίο θολό και αβέβαιο, δυσκολεύον­ται να προβούν σε σαφείς προβλέψεις. Εν μέσω τρικυμίας, μοναδικός πυλώνας στήριξης για τα διεθνή χρηματιστή­ρια οι εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, που στο πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν το φράγμα του ενός τρισ. δολαρίων. Σε μια εποχή ιδιαίτερα υψηλών αποτιμήσεω­ν, ειδικά στη Wall Street, η προθυμία των επιχειρήσε­ων για μεγάλα deals είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντι­κή. Ή μήπως το αντίθετο; Οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσε­ων είχαν ανέλθει στο ποσό-ρεκόρ του 1,42 τρισ. δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο του 2007. Λίγους μήνες αργότερα, ο S&P 500 πήρε την κατιούσα, που κορυφώθηκε το 2009, καθώς η πιστωτική κρίση είχε οδηγήσει την αμερικανικ­ή οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Δύσκολοι καιροί για χρησμούς και προφητείες, ειδικά όταν οι μεταβλητές συνθέτουν μια εξίσωση για πολύ γερούς λύτες. Οι αγορές μετοχών όμως ακολουθούν πάντα κάποιους κανόνες, με βασικό εκείνον της βαρύτητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece