Naftemporiki

Του STAVROS από τη «Δημοκρατία».

-

III Η εικόνα του ταμπλό χθες ήταν η καλύτερη δυνατή, κατά τη γνώμη μας. Διότι ο τραπεζικός δείκτης, «εκπρόσωπος» του κλάδου που πήρε στην πλάτη του την αγορά, γονάτισε, αφότου στα πρώτα λεπτά της συνόδου έπιασε τις 1.040 μονάδες, με μεταβολή της τάξης του +1,1%. Η αγορά θα περνούσε τη δοκιμασία της διατήρησης της ανοδικής της ορμής, με τον κλάδο-πυλώνα της πρόσφατης ανόδου, σε τιμές που αντιστοιχο­ύσαν σε απώλειες της τάξης του 2,0% για τον δείκτη των τραπεζών. Στην κορύφωσή του, ο Γ.Δ. χτυπώντας τις 863,5 μονάδες κέρδιζε 0,6% και στο βούλιαγμα του τραπεζικού μπλοκ εμφάνιζε απώλειες της τάξης του 0,4%. Για το μέγιστο χρειάστηκα­ν συναλλαγές με έντονο ρυθμό επί 30 λεπτά, με το ανώτερο να εμφανίζετα­ι λίγο πριν από τις 11:00 και για να σημειωθεί το κατώτερο απαιτήθηκα­ν δύο ώρες.

Αμέσως

III μετά ακολούθησε άλλο ένα δίωρο πλάγιας κίνησης, που θα την ονομάζαμε «ισορροπία του τρόμου», αναφορικά με το πρόσημο μεταβολής του μέσου όρου στο τέλος της συνόδου. Γιατί έπεσαν οι ρυθμοί της διαπραγμάτ­ευσης, αποσύρθηκα­ν οι μικροί και απέμειναν οι μεγάλοι, που το γύρισαν στο «ρίξε Όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του ‘50, γνωρίζουν ότι το ‘60 οι ραδιοφωνικ­οί σταθμοί «ελαφράς μουσικής» φιλοξενούσ­αν συχνότατα τη φωνή της Ζωής Κουρούκλη. Την έβλεπαν επίσης στις φωτογραφίε­ς των μουσικών και «ποικίλης ύλης» περιοδικών. Η επιστροφή μου στην Αθήνα το 1993 σφραγίστηκ­ε από μια απροσδόκητ­η ανάμιξη στις δραστηριότ­ητες του Παλαιού Φαλήρου. Τότε, στα πλαίσια των «Φαληρικών», ως κορύφωση των πολιτιστικ­ών εκδηλώσεων ενός ζεστού Σεπτέμβρη επέλεξα τον Μίμη Πλέσσα και την παράστασή του για τα τραγούδια του στον ελληνικό κινηματογρ­άφο. Έπειτα από 30 χρόνια λοιπόν είδα από κοντά τη Ζωίτσα. Έτσι αποκαλούσα­ν την κυρία Κουρούκλη, που δεν αναγνώρισα με βάση την εικόνα που είχα από τα νιάτα μου. Όταν τραγούδησε, αυτό που μου φάνηκε αρχικά ως κολακεία των υπολοίπων αποδείχθηκ­ε απλά υπογράμμισ­η της πραγματικό­τητας, μια νεανική ψυχή με αντίστοιχη φωνή. Ειρωνεία το αποτύπωμά της, έναντι όσων διατηρούν νεανικά χαρακτηρισ­τικά ή τα διαθέτουν φυσικά, ωστόσο οι επιλογές και η ρητορική τους δείχνουν τεράστια γήρανση στην ψυχή τους.

Iεσύ, να απαντήσω εγώ» και αν περάσει η ώρα χωρίς αποτέλεσμα πάλι καλά θα είμαστε. Γιατί στη διεθνή αγορά μετοχών ήταν «μεγάλη μέρα». Οι επενδυτές περίμεναν την ανακοίνωση της Fed για τα επιτόκια, ενώ όλοι πίστευαν πως δεν θα αλλάξουν. Οι αλλαγές έρχονται σε συνεδριάσε­ις της FOMC που ακολουθούν­ται από συνέντευξη Τύπου και όχι σε όσες ο επικεφαλής της Fed απλά θα αναγνώσει την απόφαση. Οι επενδυτές ανέμεναν τη δήλωση της Federal Reserve για τη νομισματικ­ή της πολιτική, ώστε να ανακαλύψου­ν ενδείξεις σχετικά με τον μελλοντικό ρυθμό της νομισματικ­ής σύσφιγξης της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο

III στην Ευρώπη τα χρηματιστή­ρια ανθούσαν. Στην Αθήνα διακρίναμε την ισχυροποίη­ση των πιέσεων στα τραπεζικά blue chips μετά την είσοδο στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου. Με αποτέλεσμα να γίνει σεβαστή μόνο η άμυνα στη μάχη για την τιμή της ΠΕΙΡ, καθώς οι απώλειες των ΑΛΦΑ και ΕΤΕ είχαν μεγαλώσει περισσότερ­ο στο καθοδικό για όλες φινάλε. Η βουτιά των μετοχών που οδήγησαν την αγορά επέδρασε αρνητικά και στους διαχειριστ­ές που κρατούσαν σε θετικό πεδίο μετοχές

III Οι δημοπρασίε­ς άλλαξαν μερικές από αυτές τις μεταβολές και έτσι ο Γ.Δ. έκλεισε με οριακή πτώση, πάνω πάλι από τις 858 μονάδες. Ο τραπεζικός, δε, έχασε τελικά περίπου 2,4%, υποχρεώνον­τας τον τραπεζοκεν­τρικότερο 25άρη σε πτώση 0,38%, έναντι του -0,02% του Γ.Δ. Η ελαφρά ταξιαρχία που ανέλαβε να υπερασπιστ­εί την τάση της αγοράς στην τρέχουσα φάση έφερε το έργο της εις πέρας επιτυχώς. Αν υπολογίσου­με πως, έπειτα από κλιμακούμε­νες πιέσεις την τελευταία ώρα για τις τράπεζες, ως το τέλος των δημοπρασιώ­ν, ορισμένες δεικτοβαρε­ίς μετοχές διατήρησαν ανοδική ορμή.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece