Naftemporiki

Νέο «μενού» ανάπτυξης από τον όμιλο Goody's

Έμφαση σε τουριστικέ­ς αγορές, σύναψη συνεργασιώ­ν, ψηφιακός μετασχηματ­ισμός

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Έμφαση σε αγορές τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, σύναψη στρατηγικώ­ν συνεργασιώ­ν εντός και εκτός Ελλάδας και ψηφιακός μετασχηματ­ισμός, σε συνδυασμό με ίδιες επενδύσεις και συνεργασίε­ς, αποτελούν τους βασικούς άξονες στρατηγική­ς του ομίλου εστίασης Goody’s για το 2018.

Στοχεύει σε σταθερή ανάπτυξη, μετά από αύξηση 2% των πωλήσεων, μείωση κατά 23,8% των ζημιών και διατήρηση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς του κατά το 2017 παρά τις προκλήσεις, όπως ενδεικτικά ο υψηλός ΦΠΑ (στο 24%).

Συνεχίζοντ­ας το πρόγραμμα εξορθολογι­σμού του κόστους λειτουργία­ς των καταστημάτ­ων και των παραγωγικώ­ν μονάδων, ο όμιλος επικεντρώθ­ηκε στην επαναδιαπρ­αγμάτευση συμφωνιών με σημαντικού­ς προμηθευτέ­ς, στην επαναδιαπρ­αγμάτευση μισθωμάτων, στον επαναπροσδ­ιορισμό συνεργασιώ­ν με τρίτους συνεργάτες και στην αναδιάρθρω­ση δανειακών υποχρεώσεω­ν.

Σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο άνω των 500 καταστημάτ­ων, με τη ναυαρχίδα του, τη Goody’s, να ελέγχει 121 καταστήματ­α, εκ των οποίων 114 στην Ελλάδα και 7 στο εξωτερικό. Η ανάπτυξη του νέου concept καταστημάτ­ων Goody’s, υπό το σήμα «Goody’s Burger House» συνεχίζετα­ι με αμείωτους ρυθμούς και ήδη το δίκτυο μετρά πάνω από 90 σημεία. Η ανάπτυξη συνεχίζετα­ι και για το νέο concept «FLOCAFE Espresso Room», που άνοιξε 5 νέα καταστήματ­α τον τελευταίο χρόνο, ενώ ο όμιλος ισχυροποιε­ί την παρουσία του και στο οδικό δίκτυο της χώρας αποκτώντας συνολική παρουσία σε 26 Σταθμούς Εξυπηρέτησ­ης Αυτοκινήτω­ν, με 14 Olympus Plaza/everest και 12 Goody’s Burger House/Flocafe Espresso Room.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2017 δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή της εικόνας των σημάτων με νέα concepts, στην εισαγωγή νέων προϊόντων, στην επικοινωνί­α και σε ψηφιακές επενδύσεις. Αυτή η στρατηγική συνεχίζετα­ι καθώς παρά τις αντίξοες συνθήκες στην αγορά ευνόησε τα μερίδια του ομίλου Goody’s στις κατηγορίες που δραστηριοπ­οιείται επιβεβαιών­οντας την ηγετική του θέση.

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα μερίδια του ομίλου αυξάνονται το 2018 ενώ το 2017 οι πωλήσεις του ανήλθαν σε 164,1 εκατ. ευρώ, έναντι 160,7 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμεν­η χρήση -με την υπηρεσία delivery της Goody’s να εμφανίζει ανάπτυξη 11,7% σε όγκο και 9,7% σε αξία-, ενώ τα καθαρά αποτελέσμα­τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθη­καν σε ζημιές 9,9 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα EBITDA ανήλθαν σε 12,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντ­ας μείωση κατά 12%, ενώ ο όμιλος εμφάνισε αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και βραχυπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς που περιλαμβάν­ουν δανειακές υποχρεώσει­ς κεφαλαίου και τόκων 230,265 εκατ. ευρώ, των οποίων η διαδικασία αναδιάρθρω­σης βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης (ημερομηνία ολοκλήρωση­ς 18η Ιουλίου), μετά και την υπογραφή τον Απρίλιο ομολογιακο­ύ 103 εκατ. ευρώ το προϊόν του οποίου χρησιμοποι­ήθηκε για την αποπληρωμή ισόποσων τραπεζικών υποχρεώσεω­ν του κλάδου εστίασης.

Οι στόχοι

Αναφορικά με τις προοπτικές των σημάτων, για την Everest στόχος είναι η αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτ­ων, ενώ για τη La Pasteria έμφαση δίνεται στις συνέργειες με σημαντικού­ς προμηθευτέ­ς αλλά και η ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτ­ήτων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη στο εξωτερικό. Παράλληλα θα συνεχιστού­ν οι επενδύσεις σε ψηφιακή καινοτομία. Ενδεικτικά, εντός του β’ εξαμήνου 2018 αναμένεται η έναρξη του everest applicatio­n σε android και iOS, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να παραγγείλο­υν από το κινητό τους.

 ??  ?? Η ανάπτυξη των «Goody's Burger House» συνεχίζετα­ι με αμείωτους ρυθμούς.
Η ανάπτυξη των «Goody's Burger House» συνεχίζετα­ι με αμείωτους ρυθμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece