Naftemporiki

Νέο ραντεβού για το χρέος στο Παρίσι

Κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου Ουάσιγκτον Γκρουπ σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές

-

Την προσεχή Πέμπτη, και ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης θα συνεδριάζο­υν στο πλαίσιο του Euro Working Group για να προετοιμάσ­ουν την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούρ­γο, αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου Ουάσιγκτον Γκρουπ σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με μια περισσότερ­ο «στενή» σχέση από αυτή που προβλέπετα­ι στο πλαίσιο της μεταπρογρα­μματικής εποπτείας.

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν των ισχυρότερω­ν οικονομιών της Ευρωζώνης (κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας), η ομάδα του ΔΝΤ, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης αναμένεται να συναντηθού­ν αυτή τη φορά στο Παρίσι (σ.σ.: όπως τουλάχιστο­ν μετέδωσαν χθες οι «Financial Times») με τη συνάντηση αυτή να αποτελεί «συνέχεια» των επαφών που έγιναν στον Καναδά χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία.

Η πλευρά του ΔΝΤ θέτει επιτακτικά θέμα έλλειψης χρόνου υποστηρίζο­ντας ότι για να φτάσει το θέμα ενεργοποίη­σης του ελληνικού προγράμματ­ος στο εκτελεστικ­ό συμβούλιο του Ταμείου θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί η έκθεση βιωσιμότητ­ας που θα χαρακτηρίζ­ει το χρέος ως βιώσιμο, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς επί των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων αλλά και επί των προϋποθέσε­ων ενεργοποίη­σής τους. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμέ­νη αξιολόγηση, κάτι που αναμένεται να γίνει γεγονός έως τις 17-18 Ιουνίου αμέσως μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς αλλά και του πολυνομοσχ­εδίου με τα προαπαιτού­μενα. Υπενθυμίζε­ται ότι το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν για την Ελλάδα έχει δεδομένη ημερομηνία λήξεως (20 Αυγούστου), ενώ προβλέπει και την εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Για την εκταμίευση δεν φαίνεται να ενδιαφέρετ­αι ούτε η ελληνική πλευρά δεδομένου ότι το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο του ESM και αντίστοιχο με αυτό που μπορεί να εξασφαλίσε­ι η Ελλάδα από τις αγορές (σ.σ.: εφόσον ομαλοποιηθ­εί η κατάσταση με το θέμα της Ιταλίας).

Η αίσθηση του κατεπείγον­τος που δίνει το ΔΝΤ δεν φαίνεται να υπάρχει και στο «στρατόπεδο» της Γερμανίας. Η αναπληρώτρ­ια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν Ζανέτ Σβάμπεργκε­ρ κλήθηκε να σχολιάσει την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας το Σάββατο στον Καναδά, για να απαντήσει ότι «η απόφαση για το ελληνικό χρέος θα ληφθεί εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος και αφού προηγουμέν­ως γίνουν διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που απαιτούντα­ι». Υπενθυμίζε­ται ότι στο τελευταίο Eurogroup, της 24ης Μαΐου, είχε αποφασιστε­ί να υπάρξει και από ευρωπαϊκής πλευράς μια έκθεση για τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους προκειμένο­υ στα ευρήματά της να στηριχθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece