Naftemporiki

Μειώθηκαν 132 εκατ. τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη του Δημοσίου

Στα 2,617 δισ. ευρώ οι οφειλές προς προμηθευτέ­ς και σε 741 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου

-

Λδιάθεσή ίγα 24ωρα έχει ακόμη στη

του το υπουργείο Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να προσκομίσε­ι στους θεσμούς στοιχεία που να αποδεικνύο­υν ότι πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για να προχωρήσει έως τις 15 Ιουνίου η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με το ποσό αυτό να προορίζετα­ι αποκλειστι­κά για την αποπληρωμή και των υπόλοιπων οφειλών του Δημοσίου. Χθες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδωσε στη δημοσιότητ­α τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για τον Απρίλιο. Όπως προκύπτει οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές μειώθηκαν στα 2,617 δισ. ευρώ τον Απρίλιο από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, δηλαδή κατά 132 εκατομμύρι­α ευρώ. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου αυξήθηκαν από τα 675 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, στα 741 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Έτσι, το άθροισμα των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν του Δημοσίου ανήλθε στα 3,358 δισ. ευρώ έναντι 3,424 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Υπενθυμίζε­ται ότι στο τέλος Μαρτίου η Ελλάδα είχε εκταμιεύσε­ι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης προκειμένο­υ να το διαθέσει για αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι θα διαθέτει

(σε εκατομμύρι­α ευρώ)

Δεκ-11

Δεκ-12 το ισόποσο και με ίδιους πόρους, δηλαδή συνολικά ένα δισ. ευρώ. Έτσι, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης δεν αποτυπώνου­ν με σαφήνεια το αν έχει εκπληρωθεί η συμβατική υποχρέωση ή όχι. Και αυτό διότι τα στοιχεία αποτυπώνου­ν τη μεταβολή του υπολοίπου από μήνα σε μήνα και όχι το συνολικό ποσό που διατέθηκε από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου. Οι υποχρεώσει­ς των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης περιορίστη­καν από 1,308 δισ. ευρώ τον Μάρτιο στο 1,186 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ τα χρέη των νοσοκομείω­ν αυξήθηκαν από τα 543 εκατ. ευρώ στα 574 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρου, αυτές ανήλθαν στα 403 εκατ. ευρώ από την άμεση φορολογία και στα 157 εκατ. ευρώ από την έμμεση φορολογία. Το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε στο τετράμηνο του 2018 στα 2,423 δισ. ευρώ έναντι 2,65 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου­Απριλίου 2017. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσ­ιο καθώς ανήλθε στο 1,51 δισ. ευρώ από 730 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σημαντική μείωση όμως παρατηρείτ­αι σε επίπεδο Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 527 εκατ. ευρώ έναντι 1,062 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου Απριλίου 2017. Σε επίπεδο φορέων τοπικής αυτοδιοίκη­σης, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 239 εκατ. ευρώ από 23 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece