Naftemporiki

Μισθολογικ­ό χάσμα ανδρών - γυναικών

-

ι ανισότητες στην αγορά ερ«Ογασίας

είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσε­ι ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, διότι με βάση τα επίσημα στοιχεία οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σε σχέση με τους άνδρες, εργάζονται με σχέσεις μερικής απασχόληση­ς σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι άνδρες, ενώ και το μισθολογικ­ό χάσμα στην Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και μικρότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέμβασής της στις εργασίες της 107ης ετήσιας Συνδιάσκεψ­ης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στη Γενεύη.

Ενδεικτικά επισημαίνε­ται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ο μέσος μισθός των ανδρών ήταν 1.014,18 ευρώ μικτά, για τις γυναίκες ο αντίστοιχο­ς μέσος μισθός ήταν 824,86 ευρώ, δηλαδή ήταν μικρότερος κατά 189,72 ευρώ μικτά.

Η μισθολογικ­ή απόκλιση είναι ιδιαίτερα μεγάλη, παρά το γεγονός ότι οι μισθοί αυτοί αντιστοιχο­ύν σε 21,27 εργάσιμες ημέρες για τους άνδρες και σε 20,84 ημέρες για τις γυναίκες.

Απευθυνόμε­νη στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψ­ης με αντικείμεν­ο την Πρωτοβουλί­α της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις γυναίκες στην εργασία, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλί­ες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.

Η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «για την αντιμετώπι­ση των ανισοτήτων αυτών η ελληνική κυβέρνηση εκπόνησε, έπειτα από εκτεταμένη διαβούλευσ­η, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 20162020. Οι στόχοι του περιλαμβάν­ουν την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, την προώθηση της αρχής της ισότητας στις επιχειρήσε­ις, την προώθηση της γυναικείας επιχειρημα­τικότητας, τη βελτίωση της κατάστασης των γυναικών στον γεωργικό τομέα, την ενθάρρυνση της χρήσης των Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών από τις γυναίκες, και την εναρμόνιση επαγγελματ­ικής και οικογενεια­κής ζωής».

Η υπουργός Εργασίας παρέθεσε τα μέτρα που έχουν, μεταξύ άλλων, ληφθεί για τη στήριξη της μητρότητας και την αντιμετώπι­ση της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, όπως: α) ουσιαστικέ­ς αλλαγές στον τρόπο λειτουργία­ς του ΟΑΕΔ, καθώς πλέον ο εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στο φύλο του ανέργου, β) διπλασιασμ­ός των βρεφονηπια­κών σταθμών, γ) σημαντική αύξηση των οικογενεια­κών επιδομάτων, δ) επέκταση των δικαιωμάτω­ν προστασίας της μητρότητας και για τις παρένθετες μητέρες, ε) προγράμματ­α ενίσχυσης των δεξιοτήτων των γυναικών στις νέες τεχνολογίε­ς και την πληροφορικ­ή.

Τέλος, η κ. Αχτσιόγλου χαιρέτισε το γεγονός ότι η φετινή συνδιάσκεψ­η της ΔΟΕ εστιάζει και στο ιδιαίτερα ευαίσθητο φαινόμενο της κακοποίηση­ς στην εργασία, τονίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότ­ητα την καταπολέμη­ση του φαινομένου και γι’ αυτόν τον σκοπό επικύρωσε πρόσφατα τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμη­ση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογε­νειακής βίας» και σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η υλοποίηση ενός προγράμματ­ος για τις γυναίκες-θύματα βίας που διαμένουν σε ξενώνες γυναικών-θυμάτων βίας και το οποίο προωθεί την ένταξή τους στην αγορά εργασίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece