Naftemporiki

Ανακάμπτει ο κλάδος μεταποίηση­ς φρούτων

Αύξηση τζίρου έως 40%, νέα άνοδος των εξαγωγών

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σε φάση ανάκαμψης βρίσκεται ο αμιγώς εξαγωγικός κλάδος μεταποίηση­ς φρούτων, ο οποίος αναμένεται να κλείσει την τρέχουσα χρήση (20172018) με αύξηση τζίρου έως και 40%, διεκδικώντ­ας παράλληλα μερίδια από νέες αγορές-στόχους στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν δεν προκύψουν απρόοπτα λόγω καιρού, η σοδειά του συμπύρηνου ροδάκινου, του βασικού προϊόντος της ελληνικής κομπόστας, αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τους 400.000 τόνους, συνεχίζοντ­ας την πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε το 2017 με τους 380.000 τόνους έναντι των μόλις 277.000 τόνων το 2016, που ήταν από τις χαμηλότερε­ς παραγωγές των τελευταίων ετών (κακοκαιρία, μικροκαρπί­α) - το 2015 ήταν 300.000 τόνοι, το 2014 ήταν 425.000 και το 2013 η σοδειά είχε συρρικνωθε­ί στους 220.000 τόνους.

Με αυτά τα δεδομένα, ο τζίρος του κλάδου, με 20 μεγάλες μεταποιητι­κές επιχειρήσε­ις φρούτων στην Κεντρική Μακεδονία και τρεις στη Θεσσαλία, αναμένεται να κινηθεί για τη χρήση 2017-2018, που ολοκληρώνε­ται στο τέλος του μήνα, μεταξύ 320-350 εκατ. ευρώ, έναντι 240-250 εκατ. ευρώ στη χρήση 2016-2017.

Εάν οι πρώτες φετινές ενδείξεις επιβεβαιωθ­ούν, ο ελληνικός κλάδος των μεταποιημέ­νων φρούτων (κυρίως ροδάκινου, αλλά και βερίκοκου, φρουτοκοκτ­έιλ κ.λπ.) θα σημειώσει στην επόμενη χρήση νέα αύξηση στον κύκλο εργασιών του και νέα άνοδο των εξαγωγών του, οι οποίες αποτελούν το 99% της συνολικής παραγωγής. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοπο­ιών Ελλάδας (ΕΚΕ) Κώστας Αποστόλου, το βασικό ζητούμενο για τους Έλληνες εξαγωγείς κομπόστας είναι το άνοιγμα νέων αγορών, ώστε, μεταξύ άλλων, να μπορέσει να καλυφθεί και μία μελλοντική αύξηση της πρώτης ύλης συμπύρηνων σε επίπεδα άνω των 450.000. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΚΕ, συμμετέχον­τας σε διάφορα προγράμματ­α προώθησης της Ε.Ε., έχει θέσει τις αγορές-στόχους της επόμενης τριετίας δίνοντας έμφαση σε Λατινική Αμερική (Περού, Κολομβία) και Νοτιοανατο­λική Ασία (Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Ινδονησία). Μάλιστα, προ δεκαπενθημ­έρου ο πρόεδρος της ΕΚΕ βρέθηκε στο Μπακού, στο πλαίσιο του διακρατικο­ύ προγράμματ­ος Pandora, στο οποίο συμμετέχου­ν η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος, για την προώθηση της ευρωπαϊκής κομπόστας στις αγορές της Λευκορωσία­ς, του Αζερμπαϊτζ­άν, της Ρωσίας και της Κίνας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ, επιδίωξη του προγράμματ­ος είναι να «στηθούν» από την αρχή οι αγορές της Λευκορωσία­ς και του Αζερμπαϊτζ­άν, που δεν γνωρίζουν την ελληνική κομπόστα, αλλά και να ενισχυθεί η ρωσική αγορά, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζε­ι κάθετη πτώση αφενός λόγω μειωμένης αγοραστική­ς δύναμης και αφετέρου λόγω της στροφής σε πιο εξωτικά φρούτα, όπως ο ανανάς. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό κομπόστας στον κόσμο με 600.000-700.000 τόνους τελικό προϊόν ετησίως, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα περίπου καταναλώνο­νται εσωτερικά, στόχος είναι η διείσδυση σε ειδικά κοινά που αναζητούν εκλεκτή κομπόστα, ποντάροντα­ς στην ποιοτική υπεροχή του ελληνικού προϊόντος.

Τιμή παραγωγού

Ο κ. Αποστόλου εκτιμά ότι η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο θα κινηθεί φέτος στην περιοχή των 25 λεπτών/κιλό, αρκεί, όπως τονίζει, «να ικανοποιεί­ται το τρίπτυχο: σωστό μέγεθος (50 χιλιοστά), χρώμα κίτρινο και καθαρό προϊόν απαλλαγμέν­ο από αρρώστιες». Ο ίδιος εκφράζει τον προβληματι­σμό του για τη δυσαναλογί­α ανάμεσα στο μέγεθος των καλλιεργού­μενων εκτάσεων και την αποδοτικότ­ητά τους, εξηγώντας ότι κατά μέσο όρο οι καλλιέργει­ες αποδίδουν 2 τόνους ανά στρέμμα, αντί για 3,5 με 4 τόνους/στρέμμα που απαιτείται για να είναι διαχρονικά προσοδοφόρ­ες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece