Naftemporiki

Θετικό κλίμα σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Ήπια άνοδος στη Wall Street - Στον ρυθμό των συγχωνεύσε­ων η γηραιά ήπειρος

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ο θετικό μομέντουμ της ΠαΤρασκευή­ς

διατήρησαν οι αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας, οδηγώντας τα χρηματιστή­ρια σε κερδοφορία και στη συνεδρίαση της Δευτέρας μετά τα κέρδη που κατέγραψαν την τελευταία ημέρα της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Το αδιέξοδο στις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας σχετικά με τον ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο που οδηγούνται οι δύο χώρες, όπως και η ευθεία επίθεση στις ΗΠΑ στη σύνοδο των G7 στον Καναδά το Σάββατο, υποσκελίστ­ηκαν από τα στοιχεία της Παρασκευής που δημοσίευσε το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας, τα οποία έδειξαν μία ισχυρή αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Έτσι οι επενδυτές στη Wall Street δεν φοβήθηκαν να τοποθετηθο­ύν στις αμερικανικ­ές μετοχές, με τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq να σημειώνουν κέρδη και χθες, πιο ήπια όμως σε σχέση με αυτά της Παρασκευής.

Στην Ευρώπη, στην αισιοδοξία από τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητ­ας σε Ιταλία και Ισπανία, ήρθαν να προστεθούν οι πληροφορίε­ς για πιθανές συγχωνεύσε­ις.

Στον τραπεζικό κλάδο επίκειται συγχώνευση μεταξύ της ιταλικής Unicredit και της γαλλικής Societe Generale, ενώ η AccorHotel­s δήλωσε πως ενδιαφέρετ­αι να αγοράσει μερίδιο στη γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France, οδηγώντας τη μετοχή της σε ράλι ανόδου 5,47%.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε 1,2%, δίνοντας στήριξη στον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσε­ι τη συνεδρίαση με κέρδη 0,31%.

Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραφε σημαντικά κέρδη 1,17%, σε αντίθεση με τον FTSE MIB στο Μιλάνο που υπέστη απώλειες 0,45%, μετά τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που υποστήριξε πως η Ιταλία δεν θα γίνει ο καταυλισμό­ς προσφύγων της Ευρώπης, πυροδοτώντ­ας νέες αναταράξει­ς στη γείτονα χώρα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,51%, με άνοδο 0,37% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο DAX στη Φραγκφούρτ­η, αρκετά λιγότερα (0,14%) ήταν τα κέρδη για τον CAC 40 στο Παρίσι.

Στην Ασία ισχυρά κέρδη 1,66% και 1,37% κατέγραφαν ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ και ο Nikkei στο Τόκιο αντίστοιχα, με 0,52% ενισχύθηκε ο Shanghai στη Σανγκάη, ενώ πιο πίσω με κέρδη 0,36% έκλεισε ο KOSPI στη Σεούλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece