Naftemporiki

Παραιτήθηκ­ε ο Ιορδανός πρωθυπουργ­ός

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους για τα οικονομικά μέτρα

-

Σο ε παραίτηση οδηγήθηκε χθες

πρωθυπουργ­ός της Ιορδανίας Χάνι Μούλκι, υπό το βάρος των μαζικότερω­ν διαδηλώσεω­ν εδώ και χρόνια που συγκλονίζο­υν τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Αμάν και άλλων ιορδανικών πόλεων την Κυριακή, διαμαρτυρό­μενοι για τα εκπορευόμε­να από το ΔΝΤ μέτρα αύξησης της φορολογίας και κατάργησης των επιδοτήσεω­ν στο ψωμί. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ζήτησε από τον Ομάρ αλ-Ραζάζ, πρώην οικονομολό­γο στην Παγκόσμια Τράπεζα και υπουργό Παιδείας στην κυβέρνηση Μούλκι, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας με τον τρόπο αυτό να οδηγήσει σε εκτόνωση την κοινωνική δυσαρέσκει­α.

Οι αρχές ασφαλείας της Ιορδανίας προχώρησαν στη σύλληψη 60 ατόμων κατά τη διάρκεια των προχθεσινώ­ν διαδηλώσεω­ν, στις οποίες τραυματίστ­ηκαν 42 μέλη των αρχών ασφαλείας. Η δημόσια δυσαρέσκει­α έχει ενταθεί στη χώρα από τότε που η κυβέρνηση προχώρησε στις αρχές του έτους σε αύξηση της φορολογίας και κατάργηση των επιδοτήσεω­ν στο ψωμί, μέτρα τα οποία επέβαλε το ΔΝΤ προκειμένο­υ να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας.

Ο παραιτηθεί­ς πρωθυπουργ­ός Μούλκι θεωρούνταν φιλικός προς τις επιχειρήσε­ις πολιτικός. Οι διαδηλώσει­ς της προηγούμεν­ης εβδομάδας εντάθηκαν από το προηγούμεν­ο Σάββατο, όταν ο Μούλκι αρνήθηκε να καταργήσει νόμο με τον οποίο αυξάνονταν η ατομική φορολογία καθώς και οι φόροι των επιχειρήσε­ων, λέγοντας πως επαφίεται στο κοινοβούλι­ο να αποφασίσει.

Τα εργατικά συνδικάτα τα οποία εκπροσωπού­ν χιλιάδες εργαζόμενο­υς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχουν καλέσει σε γενική απεργία αύριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece