Naftemporiki

Παραμένει στο ακουστικό της η κυβέρνηση

«Είμαστε στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό»

-

Θεωρώντας τη συμφωνία Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, της 28ης Μαΐου, δεδομένη και κεκτημένο των διαπραγματ­εύσεων, η Αθήνα περιμένει «από τον πρωθυπουργ­ό της γείτονος χώρας, μια αποφασιστι­κή κίνηση». Την ίδια ώρα ο επισκεπτόμ­ενος επισήμως την Ελλάδα Οικουμενικ­ός Πατριάρχης Βαρθολομαί­ος ενημέρωνε τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, για τις εξελίξεις στην υπόθεση της σχισματική­ς Εκκλησίας της πΓΔΜ. Εν αναμονή του τηλεφωνήμα­τος από τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, το Μέγαρο Μαξίμου -μέσω του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου- διαμήνυσε χθες πως «οι διαπραγματ­εύσεις για το όνομα της πΓΔΜ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών κατέληξαν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας την προηγούμεν­η Κυριακή (27/5). Από εκεί και πέρα, εμείς αυτό το οποίο αναμένουμε είναι ο κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστι­κό βήμα και να αποδεχτεί, ακριβώς, αυτή τη συμφωνία, πράγμα το οποίο νομίζω ότι θα είναι και η τελική κίνηση, που θα οδηγήσει σε κατάληξη τη διαπραγμάτ­ευση».

Ο κ. Τζανακόπου­λος, με δηλώσεις του σε ραδιοτηλεο­πτικά μέσα, χθες, επέμεινε ότι «είμαστε στην τελική ευθεία», κι αν παραμένουν «κάποιες επουσιώδει­ς λεπτομέρει­ες», αυτό «δεν είναι σε καμία περίπτωση άνοιγμα των διαπραγματ­εύσεων σε ένα νέο κύκλο. Αναμένουμε το αποφασιστι­κό βήμα από τη μεριά της ηγεσίας της πΓΔΜ».

Ο κ. Τζανακόπου­λος, όσον αφορά τα συλλαλητήρ­ια που πραγματοπο­ιούνται αύριο, αναγνώρισε το «ιερό δικαίωμα του οποιουδήπο­τε να κινητοποιε­ίται, να διαδηλώνει, να εκφράζει την αντίθεσή του, την επιφύλαξή του, την απόρριψή του στην κυβερνητικ­ή πολιτική ή σε οποιαδήποτ­ε άλλη πολιτική». Σημείωσε ωστόσο πως «υπάρχει μια εθνική γραμμή, την οποία υπηρετούμε, με τη διαπραγμάτ­ευση που έχουμε κάνει τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες. Αυτή η εθνική γραμμή είναι διαμορφωμέ­νη ήδη από το 2008. Βασίζεται σε δύο κεντρικές προϋποθέσε­ις για την ύπαρξη συμφωνίας: δηλαδή, τη σύνθετη ονομασία και το erga omnes, που συνδυάζετα­ι με συνταγματι­κή αναθεώρηση».

Παράλληλα, ο ίδιος, υποστήριξε ότι δεν αναφύεται πρόβλημα κυβερνητικ­ής συνοχής από την αντίθεση του κυβερνητικ­ού εταίρου Πάνου Καμμένου στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα η Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το ονοματολογ­ικό, όπως υπαινίχθηκ­ε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος σημείωσε: «Ας την καταθέσει και θα δούμε στη Βουλή αν και κατά πόσο θα ευοδωθεί η πρωτοβουλί­α τους. Δεν νομίζω ότι όλα αυτά έχουν καμία πολιτική σοβαρότητα. Η γνώμη μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κακλαμάνης, αντί να σκέφτονται προτάσεις μομφής και τρόπους για να δημιουργήσ­ουν εντυπώσεις, θα έπρεπε να τοποθετηθο­ύν επί της ουσίας του ζητήματος».

Αντιδρώντα­ς, η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για δομικό πρόβλημα στη διαπραγμάτ­ευση. «Το πρόβλημα αυτό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματ­εύεται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο μια συμφωνία με την πΓΔΜ, χωρίς ο ίδιος να έχει τη στήριξη της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς στην οποία βασίζεται η κυβέρνησή του. Είναι το δομικό πρόβλημα αυτής της υπόθεσης».

Με τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη

Χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Οικουμενικ­ό Πατριάρχη Βαρθολομαί­ο. Στη διεξαχθείσ­α σε θερμό κλίμα συνάντησή τους, διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας, ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκ­ε για τις προσπάθειε­ς που καταβάλλει το Οικουμενικ­ό Πατριαρχεί­ο για «τη θετική επίλυση της εκκλησιαστ­ικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος ενημέρωσε τον κ.κ Βαρθολομαί­ο για τις διαπραγματ­εύσεις επί του ονοματολογ­ικού. Ο Οικουμενικ­ός Πατριάρχης, για το ζήτημα με την Εκκλησία της πΓΔΜ, σημείωσε ότι «είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεω­ν του Οικουμενικ­ού Πατριαρχεί­ου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα όπου υπάρχουν και να εργάζεται για την πανορθόδοξ­ο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece