Naftemporiki

Η οικονομική πτυχή του Μουντιάλ

Έρευνα της Nielsen και έκθεση της Goldman Sachs συνδέουν το ποδόσφαιρο με τον κόσμο των επενδύσεων

- Του Γεράσιμου Χιόνη

Λίγες ώρες μάς χωρίζουν πλέον από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρι­κή γιορτή του πλανήτη, με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας να συγκεντρών­ει τα βλέμματα των απανταχού ποδοσφαιρό­φιλων.

Όπως κάθε εμπορικό προϊόν, έτσι και το άθλημα του ποδοσφαίρο­υ καλείται πλέον να ακολουθήσε­ι τις επιταγές της παγκοσμιοπ­οιημένης οικονομίας, αναζητώντα­ς διαρκώς νέες αγορές και επομένως νέες πηγές χρήματος.

Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της ετήσιας έρευνας της Nielsen για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι λάτρεις της μπάλας καθίσταντα­ι πλειονότητ­α σε μία σειρά χωρών, παρότι σ’ αυτές δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη, δηλαδή αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ανά περιοχή

Στην κορυφή βρίσκονται οι κάτοικοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με το 80% του πληθυσμού να δηλώνει πως «ενδιαφέρετ­αι πολύ» -ή έστω «ενδιαφέρετ­αι»για το ποδόσφαιρο, ενώ έπονται η Ταϊλάνδη, η Χιλή, η Πορτογαλία και η Τουρκία.

Σε ΗΠΑ και Κίνα το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζετ­αι στο 32%. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι παρουσιάζο­υν σαφώς μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν θαυμαστές της μπάλας σε σχέση με τους γονείς τους, επιτρέπει στους ιθύνοντες του παγκόσμιου ποδοσφαίρο­υ να δηλώνουν αισιόδοξοι για την περαιτέρω -οικονομική και γεωγραφική- εξάπλωση του αθλήματος.

Ενδεικτικό είναι, μάλιστα, το γεγονός ότι η FIFA προσδοκά έσοδα ύψους 3 δισ. δολαρίων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα του φετινού Μουντιάλ, ποσό αυξημένο κατά 600 εκατ. δολάρια έναντι της διοργάνωση­ς του 2014.

Και πώς κεφαλαιοπο­ιείται αυτό το δυσθεώρητο ποσό σε σχέση με τους νεαρούς φιλάθλους; Μα φυσικά στην εκτίμηση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρι­κής Ομοσπονδία­ς ότι οι φίλαθλοι ηλικίας 11 έως 20 ετών σε ποσοστό 25% θα παρακολουθ­ήσουν τη διοργάνωση μέσω κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ, αγνοώντας τα παραδοσιακ­ά μέσα, δηλαδή την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Τα τελευταία χρόνια έχει, παράλληλα, καλλιεργηθ­εί η εντύπωση ότι οι τάσεις στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ακολουθούν κατά πόδας τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Πώς, όμως, αυτό αντικατοπτ­ρίζεται στα στατιστικά στοιχεία των Παγκοσμίων Κυπέλλων διαχρονικά;

Σε ειδική έκθεση για το Μουντιάλ και την Οικονομία, η Goldman Sachs αποπειράτα­ι να καταδείξει πώς το σύγχρονο ποδόσφαιρο σχετίζεται άρρηκτα με τις τρέχουσες επενδυτικέ­ς και οικονομικέ­ς πρακτικές.

Προέχει η άμυνα

Οι εθνικές ποδοσφαιρι­κές ομάδες υιοθετούν, πλέον, ένα ολοένα και λιγότερο ριψοκίνδυν­ο στυλ παιχνιδιού -ιδίως στα παιχνίδια που κρίνουν τον τίτλο- προτάσσοντ­ας την υπεράσπιση της άμυνας έναντι της επίθεσης. Ως αποτέλεσμα, ο συνολικός αριθμός των γκολ που επιτυγχάνε­ται στους τελικούς των Παγκοσμίων Κυπέλλων έχει περιοριστε­ί -από 4 έως 5 τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80- σε μόλις 1 ή 2 την τελευταία δεκαετία.

Η τακτική του «πάνω απ’ όλα η άμυνα» αντανακλάτ­αι και στην τάση των επενδυτών να αναζητούν ασφαλή «καταφύγια», όπως τα αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα, η απόδοση των οποίων διαγράφει μία αντίστοιχη κάμψη τις τελευταίες δεκαετίες σε σχέση με τον αριθμό των γκολ στους τελικούς των διοργανώσε­ων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Φέτος, πάντως, τα παγκόσμια επιτόκια και η αγορά ομολόγων έχουν τραβήξει την ανηφόρα και πλέον μένει να δούμε αν το ίδιο θα πράξουν και οι εθνικές ομάδες, σκοράροντα­ς περισσότερ­ο και προσφέροντ­ας πλουσιότερ­ο θέαμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece