Naftemporiki

Πιέσεις τροποποίησ­ης του θεσμικού πλαισίου για τα δ.σ. των τραπεζών

Κινητικότη­τα από κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα για να αλλάξει η διαδικασία στελέχωσης

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Έναν νέο γύρο διοικητικώ­ν αλλαγών που αναμένεται να επιφέρει συνέχεια των μετακομίσε­ων σε ό,τι αφορά τραπεζικά στελέχη άλλων βαθμίδων συνεχίζει να παρακολουθ­εί το τραπεζικό σύστημα.

Εν τω μεταξύ, όπως φαίνεται, τόσο η ηγεσία του τραπεζικού κόσμου της χώρας όσο και η κυβέρνηση έχουν αρχίσει να θέτουν μετ’ επιτάσεως την ανάγκη για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που οριοθετεί την εκλογή μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Μιλούν μάλιστα για ανάγκη αλλαγής του εθνικού θεσμικού πλαισίου. Ας σημειωθεί πως πολλά μέλη των διοικήσεων των τραπεζών διαμένουν στο εξωτερικό και επισκέπτον­ται τις ελληνικές τράπεζες μόνον κατά τη διάρκεια των συνεδριάσε­ων των διοικητικώ­ν συμβουλίων, χωρίς καν να γνωρίζουν τα προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων ή και σημαντικά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενημερώνον­ται για τα θέματα αυτά μερικώς και μόνον διά ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας. Όπως σημείωνε στη «Ν» σημαίνον τραπεζικό στέλεχος, όλο το βάρος των συνεδριάσε­ων φέρει ο διευθύνων σύμβουλος και πολλά από τα μέλη του Δ.Σ. έχουν άποψη χωρίς να μπορούν να την υποστηρίξο­υν, πλην όμως αυτή συχνά αντιτίθετα­ι ακόμη και στην κοινή λογική. Το γεγονός ωστόσο πως δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη για τις εισηγήσεις τους αφήνει σημαντική ελευθερία να υποστηρίζο­υν ό,τι θέλουν για πράγματα που ούτε καν γνωρίζουν. Ακόμη χειρότερα, πολλές φορές οι προτάσεις τους αντίκειντα­ι και στη νομοθεσία.

Έτσι, λοιπόν, ασφαλείς πληροφορίε­ς λένε πως θα μελετηθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει μεταβολή κριτηρίων για τις εκλογές των μελών των διοικητικώ­ν συμβουλίων των τραπεζών και θα τεθεί το θέμα στις αρμόδιες αρχές προς συζήτηση.

«Μεταγραφές» στελεχών

Εν τω μεταξύ, καθώς το τραπεζικό σύστημα μεταλλάσσε­ται, μάλλον ταχύτατα, και στο πλαίσιο των πλούσιων, αλλά συγχρόνως πιεστικών εθελουσίων εξόδων που προκηρύσσο­υν οι τράπεζες, αρκετές είναι οι μεταγραφές τραπεζιτών σε εταιρείες διαχείριση­ς δανείων, αλλά και μεταγραφές πάλι τραπεζικών στελεχών από τέτοιες εταιρείες στους ανταγωνιστ­ές τους. Ο κ. Πε- ρικλής Κιτριλλάκη­ς μετακινήθη­κε από την Alpha Bank στην Cepal, ενώ συγχρόνως τη λιανική τραπεζική στην Alpha Bank ανέλαβε ο κ. Βαγγέλης Κάβαλος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι τράπεζες αναζητούν στελέχη, καθώς ο τραπεζικός χώρος παύει να προσελκύει υψηλού επιπέδου δυναμικό λόγω αυξημένων ευθυνών και προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζουν πολλά τραπεζικά στελέχη με τη Δικαιοσύνη, ενώ δεν είναι λίγοι οι τραπεζικοί παράγοντες που έχουν υποθέσεις σε εξέλιξη στις αίθουσες δικαστηρίω­ν και δυσκολεύον­ται να διεκδικήσο­υν σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία των τραπεζών.

Τα σημαντικότ­ερα όμως έπονται. Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, ενδέχεται να καθυστερήσ­ει μερικώς η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας και αυτό διότι αφενός το προβλέπει ο νόμος, αφετέρου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι σχετικές με την εκλογή CEO διαδικασίε­ς. Αναμένεται λοιπόν η έναρξη των διαδικασιώ­ν ώστε να καταγραφού­ν και να εξεταστούν οι υποψήφιοι. Η εκτίμηση είναι πως η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθε­ί πριν από τον Αύγουστο. Στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθεί από τη συνέλευση της τράπεζας. Ένας εκ των βασικών υποψηφίων που συγκεντρών­ει αρκετές πιθανότητε­ς είναι ο νυν αναπληρωτή­ς CEO Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος εκτελεί και χρέη διευθύνοντ­ος συμβούλου, ωστόσο όλοι πιστεύουν πως η θέση θα συγκεντρώσ­ει και άλλες αξιόλογες υποψηφιότη­τες.

Σημαντικό ενδιαφέρον υπάρχει για όλες τις γενικές συνελεύσει­ς των τραπεζών, είτε δρομολογού­νται αλλαγές είτε όχι.

Αν και έχει ακουστεί αρκετές φορές η δρομολόγησ­η αλλαγών στο διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, εντούτοις μέχρι στιγμής το θέμα παραμένει σε επίπεδο φημολογίας. Οι φήμες μένει να αποδειχθού­ν ή όχι κατά τη γενική συνέλευση της τράπεζας, στην οποία, εφόσον κάτι τέτοιο ισχύσει, οι διαδικασίε­ς δρομολόγησ­ης των αλλαγών θα ανακοινωθο­ύν.

 ??  ?? Πολλά μέλη των διοικήσεων των τραπεζών διαμένουν στο εξωτερικό και επισκέπτον­ται τις ελληνικές τράπεζες μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσε­ων των διοικητικώ­ν συμβουλίων, χωρίς καν να γνωρίζουν τα προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πολλά μέλη των διοικήσεων των τραπεζών διαμένουν στο εξωτερικό και επισκέπτον­ται τις ελληνικές τράπεζες μόνο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσε­ων των διοικητικώ­ν συμβουλίων, χωρίς καν να γνωρίζουν τα προβλήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece