Naftemporiki

Επιδεινώθη­καν οι προσδοκίες της βιομηχανία­ς

Ο σχετικός δείκτης σημείωσε υποχώρηση τον Μάιο στις 101,7 μονάδες από 103,4 τον Απρίλιο

-

πιδείνωση των επιχειρημα­τιΕκών

προσδοκιών στη βιομηχανία, σε αντίθεση με το σύνολο του οικονομικο­ύ κλίματος, όπου σημειώνετα­ι βελτίωση, λόγω κυρίως της ανόδου των επιμέρους δεικτών στις υπηρεσίες και τις κατασκευές, καταγράφετ­αι τον Μάιο.

Σύμφωνα με έρευνα οικονομική­ς συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η βελτίωση του συνολικού κλίματος είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου ήδη στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφετ­αι μια σημαντική μεγέθυνση της τάξης του 2,3% (σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2017).

«Βρισκόμαστ­ε γενικά σε μια περίοδο αναμονής, καθώς ολοκληρώνε­ται το τρέχον πρόγραμμα οικονομική­ς προσαρμογή­ς, και σημαντικές αβεβαιότητ­ες παραμένουν κυρίως για τους ακριβείς όρους εξόδου από το πρόγραμμα. Το πλαίσιο αξιολόγηση­ς της δημοσιονομ­ικής και μεταρρυθμι­στικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η δυνατότητα άντλησης ρευστότητα­ς από τους εταίρους και πιστωτές, ο ρόλος του ΔΝΤ, τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι ζητήματα για τα οποία ακόμα εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις. Επιπροσθέτ­ως σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων -όπως η σχέση με την Τουρκία και τη FYROMπιθαν­ώς να επηρεάσουν επίσης τις οικονομικέ­ς προσδοκίες στους επόμενους μήνες» επισημαίνε­ται στην έρευνα του ΙΟΒΕ.

Στη βιομηχανία, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει μείωση της παραγωγής τον Απρίλιο κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά άνοδος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2017 (2%). Στο διεθνές περιβάλλον -που επηρεάζει ιδιαίτερα τους εξωστρεφεί­ς κλάδους- η απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες προϊόντων φαίνεται να αναζωπυρών­ει την ένταση η οποία είχε καταγραφεί τους προηγούμεν­ους μήνες. Η πιθανή διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής αντίστοιχω­ν πολιτικών, αλλά πολύ περισσότερ­ο η ευρύτερη αστάθεια που δημιουργεί στο παγκόσμιο εμπόριο, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες ανόδου του. Και σίγουρα οι αντίστοιχε­ς εμπορικές κινήσεις ως αντίδραση από την πλευρά της Ε.Ε., είναι βέβαιο ότι θα αναδιατάξο­υν το ανταγωνιστ­ικό περιβάλλον, προς κατευθύνσε­ις που δεν είναι δυνατόν ακόμα να αξιολογηθο­ύν.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, ο δείκτης προσδοκιών στη βιομηχανία προπορεύετ­αι των μηνιαίων μεταβολών ανά έτος του δείκτη βιομηχανικ­ής παραγωγής. Οι δύο δείκτες είναι πολύ κοντά, με τον δείκτη προσδοκιών να αποτυπώνει συνήθως με προβάδισμα ενός ή δύο μηνών την εξέλιξη στην πραγματική μεταβολή της βιομηχανικ­ής παραγωγής. Ο Δείκτης Επιχειρημα­τικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνε­ται τον Μάιο ελαφρώς χαμηλότερα έναντι του προηγούμεν­ου μήνα, στις 101,7 (από 103,4) μονάδες, υψηλότερα από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο (92,8 μον.).

Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση επιδεινώνε­ται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώ­νεται, αλλά παραμένει θετικό. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο των αποθεμάτων των επιχειρήσε­ων του τομέα βρίσκεται σε υψηλότερα από τα φυσιολογικ­ά για την εποχή επίπεδα. Ως προς τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, αυτές παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Γενικά η καλή εικόνα της περιόδου σε όρους πωλήσεων και παραγωγής φαίνεται να είναι αποτέλεσμα αρκετών παλαιότερω­ν παραγγελιώ­ν, ενώ η ροή νέων παραγγελιώ­ν δεν είναι ικανοποιητ­ική. Πάντως, οι εξαγωγές εξακολουθο­ύν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς ήδη οι εξαγωγές βιομηχανικ­ών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάν­ονται τα καύσιμα, κινούνται ανοδικά με 13,1%, σύμφωνα με τον ΠΣΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece