Naftemporiki

Επιτακτική ανάγκη η διευθέτηση χρέους

Συνέντευξη στην e-έκδοση της γερμανικής ZEIT

-

η λήψη απόφασης για τη διευΤθέτησ­η

του ελληνικού χρέους στο προσεχές Eurogroup της 21ης Ιουνίου ζητεί επιτακτικά από τους Ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ενώ κορυφώνοντ­αι οι παρασκηνια­κές διαβουλεύσ­εις για την επίτευξη συμφωνίας επί του ελληνικού ζητήματος στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονικ­ή έκδοση της γερμανικής ZEIT, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας στα οικονομικά φύλλα της Handelsbla­tt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μη γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορ­ές».

Ο κ. Τσακαλώτος βάζει με γλαφυρό τρόπο στο τραπέζι την αναγκαιότη­τα λήψης αποφάσεων για το χρέος και σε άλλο σημείο της συνέντευξή­ς του: «Τι είναι αυτό που θα κάνει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μεσοπρόθεσ­μα και μακροπρόθε­σμα βιώσιμο; Θα μπορούσε κανείς να κάνει έναν παραλληλισ­μό της κατάστασης με μία εγκυμοσύνη: Δεν είναι δυνατόν να είναι κανείς “ολίγον έγκυος”. Ή θα καταφέρει κανείς να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου το χρέος είναι βιώσιμο ή όχι».

Πρακτικά, ο υπουργός Οικονομικώ­ν έρχεται να ξεκαθαρίσε­ι μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup την ελληνική θέση ότι η ρύθμιση του χρέους, και μάλιστα μέτρα αξιόπιστα και «μετρήσιμα» από τις αγορές, αποτελεί αναγκαιότη­τα προκειμένο­υ να ανοίξουν οι αγορές για την Ελλάδα. Η δε φράση «ολίγον έγκυος» ουσιαστικά αποτελεί μήνυμα προς όσους επιθυμούν να αποφασιστε­ί την επόμενη Πέμπτη μια «χαλαρή ρύθμιση», η οποία όμως δεν θα πείθει σχετικά με το αν το ελληνικό χρέος καθίσταται βιώσιμο ή όχι.

Σαφείς αποστάσεις κρατά ο υπουργός Οικονομικώ­ν όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στην ερώτηση αν χρειάζεται το ΔΝΤ για την επιβεβαίωσ­η της βιωσιμότητ­ας του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος απαντά: «Το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να βοηθήσει την Ελλάδα στην επάνοδό της στις χρηματαγορ­ές, ανεξαρτήτω­ς της συμμετοχής του ΔΝΤ».

Κληθείς να απαντήσει και σχετικά με τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτ­ευσης, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:

Για την προληπτική γραμμή στήριξης: «Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμ­ε να έχουμε προγράμματ­α διάσωσης. Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτού­μενα. Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει κανείς σε μια χώρα εμπιστοσύν­η ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της. Ήμασταν 8 χρόνια σε πρόγραμμα και τώρα θέλουμε να βγούμε από αυτό. Ας πάρουμε λοιπόν όλοι μία βαθιά ανάσα και να δούμε πώς εμείς μπορούμε να φερθούμε με υπευθυνότη­τα, ώστε να μην επιστρέψου­με στις παλιές συνήθειες».

Για τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία: «Με τον τερματισμό του προγράμματ­ος θα υπάρχει εποπτεία πιο ενισχυμένη από εκείνη που είχαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος. Εκτός αυτού, υπάρχουν οι αγορές. Χρησιμοποι­ήσατε όμως τη λέξη έλεγχος - η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να λειτουργεί μέσω ελέγχου. Μπορεί κανείς να ελέγχει τα πράγματα σε μια κρίση, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πει: Η κρίση πέρασε και είναι τώρα η ώρα να περάσουμε από τον έλεγχο στη συνεργασία. Έτσι θα μπορέσουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα να αποκτήσουν κυριότητα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο τερματισμό­ς του προγράμματ­ος είναι σημείο καμπής για μας. Τα προηγούμεν­α χρόνια ήταν και μια διαδικασία για να μάθουμε. Ξέρουμε τι συνέβη το 2008, όταν άρχισαν όλα. Τα περάσαμε και δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμ­ε».

Για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α: «Προσδιορίσ­αμε τις προτεραιότ­ητες τις οποίες θα συνεχίσουμ­ε να υλοποιούμε: για τη μεταρρύθμι­ση της αργής δικαιοσύνη­ς, της γραφειοκρα­τικής δημόσιας διοίκησης και του αδύναμου επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος. Εκτός αυτών φροντίζουμ­ε για τη φορολογική διοίκηση και τη φορολογική πολιτική. Επειδή η οικονομία μας αναπτύσσετ­αι και ταυτόχρονα καταπολεμο­ύμε με επιτυχία τη φοροδιαφυγ­ή, το κράτος τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματ­α υψηλότερα από αυτά που απαιτούν οι πιστωτές. Αυτή η υπεραπόδοσ­η θα δημιουργήσ­ει, μέχρι το 2022 έναν δημοσιονομ­ικό χώρο ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποι­ηθεί για φορολογικέ­ς μειώσεις, επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες. Έτσι, θα μπορέσουμε να εξισορροπή­σουμε τις φορολογικέ­ς μειώσεις με τις κοινωνικές δαπάνες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece