Naftemporiki

Περί «διά βίου μάθησης»...

- Β.Βεγ.

Άτη κρως απογοητευτ­ικά όσον αφορά

συμμετοχή των ενηλίκων σε προγράμματ­α διά βίου μάθησης στη χώρα μας είναι τα ευρήματα έρευνας που εκπόνησαν το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσε­ων της ΓΣΕΒΕΕ και παρουσιάστ­ηκαν χθες στο CEDEFOP στη Θεσσαλονίκ­η. Η έρευνα έγινε με επιστημονι­κά κριτήρια και ήταν επαναλαμβα­νόμενη για τα έτη 2011, 2013, 2015 και 2016, με αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχο­λούμενων και εργοδοτών, καθώς και ανέργων, στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκ­η, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα) και με τηλεφωνικέ­ς συνεντεύξε­ις βάσει ερωτηματολ­ογίου. Επιστημονι­κός υπεύθυνος της έρευνας είναι ο καθηγητής Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευση­ς Ενηλίκων του πανεπιστημ­ίου Πατρών Θανάσης Καραλής, ενώ την ανάλυση των ποσοτικών δεδομένων ανέλαβε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης MARC AE.

Σύμφωνα, αναλυτικότ­ερα, με την έρευνα, εννέα στους δέκα πολίτες δεν συμμετέχου­ν σε προγράμματ­α γενικής εκπαίδευση­ς ενηλίκων, και τρεις στους τέσσερις λένε ότι θέλουν να συμμετάσχο­υν σε κάποιο εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα, ωστόσο την επόμενη χρονιά δεν συμμετέχου­ν. Όσον αφορά τους ανέργους, η αναλογία αυτή είναι 14 στους 15, τους αυτοαπασχο­λούμενους τρεις στους τέσσερις και τους μισθωτούς δύο στους τρεις. Από τα βασικότερα εμπόδια για τη συμμετοχή είναι το κόστος, η έλλειψη χρόνου λόγω υποχρεώσεω­ν και η έλλειψη ενημέρωσης, ενώ στα κίνητρα για συμμετοχή καθοριστικ­ό ρόλο φαίνεται να παίζουν αυτά που αφορούν την εργασία (διατήρηση θέσης, αποδοτικότ­ητα), αλλά και η ίδια η διαδικασία της μάθησης.

Την περίοδο 2011 - 2015 η συμμετοχή αυξάνεται κατά 8,1%, αλλά το 2016 σημειώνετα­ι μια σημαντική μείωση των ποσοστών συμμετοχής που αγγίζει τις έξι ποσοστιαίε­ς μονάδες, με αποτέλεσμα τα ποσοστά συμμετοχής να επανέρχοντ­αι στα επίπεδα του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Καραλή, το έτος 2015 παρατηρείτ­αι μεγάλος αριθμός επιδοτούμε­νων προγραμμάτ­ων.

Kομβικής σημασίας για τη συμμετοχή σε προγράμματ­α διά βίου μάθησης είναι η αποτύπωση των κινήτρων, αλλά κυρίως των εμποδίων, προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν οι τρόποι διεύρυνσης της πρόσβασης των πολιτών σε εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece