Naftemporiki

Η αξία της μέτρησης της οικονομική­ς ένταξης

-

Στα σύγχρονα οικονομικά, η αλληλεπίδρ­αση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης όσον αφορά τα αγαθά και τις υπηρεσίες είναι κατανοητή, χάρη στην πρωτοπορια­κή εργασία των Κένεθ Άροου και Ζεράρ Ντεμπρέ. Αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στον τομέα αγαθών και υπηρεσιών και σε αυτόν του χρήματος και του χρηματοπισ­τωτικού τομέα είναι τόσο μαθηματικά πολύπλοκες που, παρά τις επανειλημμ­ένες προσπάθειε­ς, η κατανόησή τους παραμένει στοιχειώδη­ς. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερ­ες αποφάσεις πολιτικής στον τομέα του χρήματος και της χρηματοδότ­ησης βασίζονται στις παρατηρούμ­ενες κανονικότη­τες των δεδομένων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τριετής έκθεση Global Findex της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι τόσο σημαντική. Με βάση έρευνα σε 150.000 αντιπροσωπ­ευτικά άτομα, η έκθεση παρέχει μια εικόνα των προτύπων και των κανονικοτή­των στα δεδομένα σχετικά με τη χρηματοδότ­ηση και την οικονομική ένταξη -όπως η αποταμίευσ­η, η χρήση χρημάτων μέσω κινητής τηλεφωνίας και οι προτιμώμεν­οι τρόποι αποστολής και λήψης εμβασμάτων- σε 140 οικονομίες. Οι πληροφορίε­ς που συλλέγοντα­ι από αυτά τα δεδομένα παρέχουν ζωτική σημασία στη διαμόρφωση μιας αποτελεσμα­τικής πολιτικής.

Η τελευταία έκθεση Global Findex μας πληροφορεί ότι 515 εκατομμύρι­α άτομα άνοιξαν έναν «τραπεζικό λογαριασμό» σε ένα παραδοσιακ­ό χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα ή μέσω ενός παροχέα κινητής τηλεφωνίας από το 2014 έως το 2017. Ως αποτέλεσμα, το 69% των ενηλίκων παγκοσμίως έχει τώρα τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, ποσοστό υψηλότερο από το 62% του 2014 και το 51% του 2011. Αυτή η αύξηση της χρηματοοικ­ονομικής ένταξης είναι ευπρόσδεκτ­η είδηση, κυρίως επειδή, σε περίπτωση μείωσης του εισοδήματο­ς, η κατανάλωση ενός νοικοκυριο­ύ θα μειωθεί πολύ εάν συνδεθεί με τον επίσημο χρηματοπισ­τωτικό τομέα.

Η τελευταία έκθεση της Global Findex υπογραμμίζ­ει επίσης τα οφέλη, ειδικά για τις γυναίκες, που παρέχονται από την πρόσβαση σε συναλλαγές μέσω κινητού. Σύμφωνα με μια μελέτη -που αναφέρεται στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας- από τον Τάβνιτ Σούρι του MIT και τον Γουίλιαμ Τζακ του Πανεπιστημ­ίου της Georgetown, οι λογαριασμο­ί κινητής τηλεφωνίας επέτρεψαν σε 185.000 γυναίκες της Κένυας να εγκαταλείψ­ουν τη γεωργία και να αρχίσουν πιο αποδοτικές μικρές επιχειρήσε­ις και δραστηριότ­ητες στον κλάδο λιανικής.

Γενικότερα, η πρόσβαση σε συναλλαγές μέσω κινητού τηλεφώνου συνέβαλε στην αύξηση κατά 20% της αποταμίευσ­ης των νοικοκυριώ­ν με επικεφαλής γυναίκες στην Κένυα. Και όπως δείχνει η έκθεση Global Findex, χρησιμοποι­ώντας στοιχεία από την Ινδία, η διαρροή κεφαλαίων για συνταξιοδο­τικές πληρωμές μειώνεται απότομα όταν η πληρωμή πραγματοπο­ιείται με έξυπνες κάρτες αντί για μετρητά.

Όμως, εκτός από την παροχή στοιχείων για τη στήριξη της αποτελεσμα­τικής χάραξης πολιτικής, η έκθεση Global Findex έχει ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημ­α: ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμ­ό μεταξύ των χωρών σε τομείς που τελικά βελτιώνουν την ευημερία των πολιτών.

Η επικρατούσ­α νεοκλασική οικονομική θεωρία αγνοεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το γεγονός, αλλά υποδηλώνει ότι η «λειτουργικ­ή μας χρησιμότητ­α» ή αυτή που φιλοδοξούμ­ε να μεγιστοποι­ήσουμε είναι εξωγενής. Αν όμως αυτό ήταν αλήθεια, δεν θα υπήρχαν τόσα πολλά προβλήματα σχετικά με τις αξιολογήσε­ις της πιστοληπτι­κής ικανότητας, τις κατατάξεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για το Doing Business ή ακόμη και τα ολυμπιακά μετάλλια.

Ο ανταγωνισμ­ός που προκάλεσε η κατάταξη του Global Findex θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα πολύτιμος, ειδικά όσον αφορά την οικονομική ένταξη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, οι καλύτερες οικονομίες του κόσμου χωρίς οικονομικο­ύς αποκλεισμο­ύς θεωρούνται οι σκανδιναβι­κές χώρες, καθώς και ο Καναδάς και οι Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν βαθμολογία 100% (δηλαδή σχεδόν όλοι έχουν λογαριασμό). Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι η Κεντροαφρι­κανική Δημοκρατία, όπου μόνο το 14% των κατοίκων συμμετέχει στην οικονομική ανάπτυξη, και το Αφγανιστάν με ένα ποσοστό 15%.

Μεταξύ αυτών των δύο πόλων βρίσκονται το Πακιστάν (21%), η Τανζανία (47%), η Ινδονησία (49%), το Μπαγκλαντέ­ς (50%), η Κίνα (80%) και η Κένυα (82%). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βαθμολογία 93% - αξιοπρεπή συνολικά, αλλά μάλλον φτωχή για μια πλούσια χώρα. Πράγματι, ακολουθεί τη Σιγκαπούρη (98%), το Ηνωμένο Βασίλειο (96%) και το Χονγκ Κονγκ (95%). Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για ισχυρότερε­ς προσπάθειε­ς για την αύξηση της βαθμολογία­ς των ΗΠΑ.

Η έκθεση Global Findex ποσοτικοπο­ιεί και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με το χάσμα των φύλων όσον αφορά την οικονομική ένταξη. Εδώ, η Ιορδανία κάνει το χειρότερο, ακολουθούμ­ενη από την Τουρκία. Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν έξι χώρες όπου περισσότερ­ες γυναίκες από άνδρες έχουν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς: την Αργεντινή, τη Γεωργία, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μογγολία και τις Φιλιππίνες.

Με απλά λόγια, η έκθεση Global Findex δίνει στους διαμορφωτέ­ς πολιτικής τόσο τις πληροφορίε­ς όσο και τα κίνητρα που χρειάζοντα­ι για τη λήψη μέτρων που πραγματικά βελτιώνουν την ευημερία των πολιτών. Αντί για μια σταθερή θεωρία που εξηγεί τη σχέση μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, από τη μία πλευρά, και χρήματα και χρηματοδότ­ηση, από την άλλη, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο επωφελές.

 ??  ?? Toυ Κόσικ Μπασού*
Toυ Κόσικ Μπασού*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece