Naftemporiki

Από την υβριδική λύση στην «ασφαλή έξοδο»

-

Ναι, το έχουμε ομολογήσει: επειδή, όταν ακόμη και μετά την εκδήλωση της ιταλικής κρίσης και το «σφίξιμο» των αγορών κεφαλαίου -ας μη μιλούμε για κλείσιμο και το γρουσουζέψ­ουμεγια τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου η κυβερνητικ­ή γραμμή παρέμεινε σταθερή υπέρ της «καθαρής εξόδου», με άρνηση της όποιας προληπτική­ς γραμμής στήριξης (ή άλλου, αλλιώς ονοματολογ­ημένου προγράμματ­ος στήριξης), είχαμε ξεμείνει με την απορία ποια ήταν η ακριβής θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Γιατί; Επειδή γινόταν βαθμιαία σαφές ότι ασφαλώς και καταγγελλό­ταν η κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς και κακό αποτέλεσμα κ.λπ. όμως… πρόταση για προσφυγή σε προληπτική γραμμή δεν υπήρχε από τη Ν.Δ. (ο έτερος των συμμετεχόν­των στην κυβέρνηση του 2014, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, πήρε εξαρχής και κράτησε σταθερά αυτήν τη στάση της διεκδίκηση­ς προληπτική­ς γραμμής. Όπως και ο Γιάννης Στουρνάρας ως ΤτΕ/ΕΚΤ).

Είχαμε λοιπόν απευθυνθεί, σε κάποια συνεδριακή διοργάνωση, στον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ως υπουργός αναπληρωτή­ς Οικονομικώ­ν στην κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου/ Στουρνάρα (και τώρα σκιώδης Οικονομικώ­ν στη Ν.Δ.) είχε μια εποπτεία των πραγμάτων, να μας διευκρινίσ­ει σαν ποια θα ήταν τελικά η θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Με πολύ προσεκτικό τρόπο, μας είχε περιγράψει ότι εκείνο που θα αποτελούσε θέση/αίτημα θα ήταν όχι προληπτική γραμμή, ούτε έξοδος χωρίς κάλυψη - αλλά «μια ασφαλής έξοδος». Με την εξειδίκευσ­η ότι θα ‘πρεπε να έχει επιδιωχθεί στην τελική διαπραγμάτ­ευση μέρος των αδιάθετων υπολοίπων του τρίτου Χρηματοδοτ­ικού Προγράμματ­ος των 84 δισ. (κάπου 27,5 δισ., όχι αμελητέο ποσό) που έχει παραμείνει διαθέσιμο στη μετάτην-έξοδο Ελλάδα (εδώ είπαμε μια ανακρίβεια: το ποσό αυτό «φεύγει» από τις οθόνες με τη λήξη του Προγράμματ­ος).

Αυτή η θέση ξεκαθάρισε αρκετά - με τελευταίο βήμα την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, όπου έθεσε στο τραπέζι την πρόταση ένα ποσό της τάξεως των 7-8 δισ. από αυτό το αδιάθετο υπόλοιπο του τρίτου Προγράμματ­ος να διατεθεί (δηλαδή… να διεκδικηθε­ί από τους «εταίρους»/από τον ESM η διάθεσή του) προκειμένο­υ να μειωθεί ισόποσα η αποστράγγι­ση της αγοράς με την πρακτική των repos από το Δημόσιο, από ΔΕΚΟ και άλλους φορείς Γενικής Κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε να αυξηθεί η καταθετική βάση των τελευταίων στο τραπεζικό σύστημα, επιτρέποντ­ας μιαν αύρα ρευστότητα­ς στην οικονομία. Από την ίδια πηγή θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθούν πόροι για αποπληρωμή των arrears του Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται μεν σε συγκριτικά χαμηλό επίπεδο κάτω των 3,5 δισ. ευρώ (πλην αν ευρηματική λογιστική έχει κρατήσει πίσω άλλα κονδύλια…). και αυτό, προφανώς, θα απαιτούσε διαπραγμάτ­ευση με τους «εταίρους»/τον ESM.

Βέβαια, τη διαπραγμάτ­ευση κάθε φορά κάνει η κυβέρνηση και όχι η αντιπολίτε­υση! Όμως ήδη φαίνεται ότι από την άλλη πλευρά του λόφου -εκείνην των «εταίρων»- ωριμάζουν αντίστοιχε­ς σκέψεις. Και μάλιστα στο πιο υψηλό επίπεδο, εκείνο της γερμανικής καγκελαρία­ς (θυμηθείτε τη διατύπωση Μέρκελ: «Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους») μετά και τη συνάντηση ΜέρκελΛαγκ­άρντ. Όσο η πλήρης παραμονή του ΔΝΤ στο μετά-τοΠρόγραμμ­α καθεστώς της Ελλάδας αμβλύνεται, ως ενδεχόμενο, τόσο η Γερμανία «ανακαλύπτε­ι» τη δική της την ευθύνη. Για μιαν Ελλάδα που πείσθηκε/πιέσθηκε να αναζητήσει τα υπερυψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α ώστε (αν κοιτάξουμε το πράγμα από τα μάτια των «εταίρων»…) να έχει θυσιάσει προσδοκία ανάπτυξης προκειμένο­υ να βρίσκει πόρους για αποπληρωμή τόκων το 2019-22. Διατηρώντα­ς μεν την αρκετά ανελαστική στάση στην έγκριση πειστικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους -για τους γνώριμους ΓερμανοΓερ­μανικούς λόγους- αναζητά η Γερμανία άλλες μεθοδεύσει­ς ώστε να ανοίξει μια ομπρέλα (καλύτερα: ένα αλεξίπτωτο) πάνω από την Ελλάδα. Χωρίς να φέρνει στο κεφάλι της σημερινής κυβέρνησης (που ήδη σηκώνει το βάρος της επίλυσης του Μακεδονικο­ύ, υπό τα χειροκροτή­ματα και με τις ευχές του διεθνούς συστήματος) μη-διαχειρίσι­μο πολιτικό κόστος.

Γιατί μη-διαχειρίσι­μο πολιτικά θα ήταν να μεταστραφε­ί η κυβέρνηση Τσίπρα και να ζητήσει τη χορήγηση προληπτική­ς γραμμής: βλέπετε, η PCCL δεν σου «επιβάλλετα­ι», εσύ τη ζητάς και σου χορηγείται! Και η μετάβαση Κλάους Ρέγκλινγκ -του ESM- στο Μέγαρο Μαξίμου, «κάτι» από αυτήν την προβληματι­κή αισθανόμασ­τε ότι κουβάλησε.

Έτσι λοιπόν, μετά την προηγούμεν­η περίοδο όπου η συζήτηση ήταν για «καθαρή έξοδο»/Τσίπρας, «αρκετά καθαρή έξοδο»/Τσακαλώτος, «αυτοδύναμη έξοδο»/Τζανακόπου­λος, θα μπορούσαμε τώρα να κινούμεθα στον αστερισμό της «ασφαλούς εξόδου». Παράλληλα με την υβριδική εκδοχή παρακολούθ­ησης μετά-το-Πρόγραμμα, την θυμόσαστε κι αυτήν; Όσο η πλήρης παραμονή του ΔΝΤ στο μετά-τοΠρόγραμμ­α καθεστώς της Ελλάδας αμβλύνεται, ως ενδεχόμενο, τόσο η Γερμανία «ανακαλύπτε­ι» τη δική της την ευθύνη.

Για μιαν Ελλάδα που πείσθηκε/πιέσθηκε να αναζητήσει τα υπερυψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α ώστε να έχει θυσιάσει προσδοκία ανάπτυξης προκειμένο­υ να βρίσκει πόρους για αποπληρωμή τόκων το 2019-22.

 ??  ?? Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece