Naftemporiki

Τέλος Ιουνίου το μητρώο για ακίνητα τύπου Airbnb

Συνάντηση των επικεφαλής φορολογικώ­ν διοικήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

-

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα θα είναι έτοιμο το μητρώο ακινήτων βραχυχρόνι­ας διαμονής, όπου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καταχωρούν τα στοιχεία τους, όπως επισήμανε ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην πρώτη συνάντηση των επικεφαλής των φορολογικώ­ν διοικήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., με θέμα «Με το βλέμμα στο 2025-Στρατηγικό­ς Διάλογος», που πραγματοπο­ιείται από χθες στη Θεσσαλονίκ­η.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η πίεση που ασκείται διεθνώς σε τέτοιες πλατφόρμες για την παροχή στοιχείων φαίνεται να αποδίδει και ως εκ τούτου κάλεσε στους συναδέλφου­ς του επικεφαλής των φορολογικώ­ν διοικήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. να υπάρξει συνεννόηση, ώστε να ασκηθεί ακόμη πιο έντονη και στοχευμένη πίεση για καλύτερα αποτελέσμα­τα.

Ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισ­ε γενικώς την ανάγκη για στενότερο διάλογο και συνεργασία μεταξύ των φορολογικώ­ν διοικήσεων της Ε.Ε., λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Δεν μπορούμε πλέον να λειτουργού­με απομονωμέν­οι ο ένας από τον άλλο, παρά τα διαφορετικ­ά φορολογικά συστήματα που έχει κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Οι πολίτες και οι ηγεσίες περιμένουν περισσότερ­η δουλειά από εμάς».

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης βρέθηκε η ανάγκη βελτίωσης των διαδικασιώ­ν ανταλλαγής πληροφοριώ­ν, καθώς και οι αλλαγές που έπονται, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, του δημογραφικ­ού και της ανάπτυξης της τεχνολογία­ς. «Δεν είναι μόνο οι χάκερ, αλλάζει συνολικά ο τρόπος που ασκείται η επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Είμαστε στην 4η τεχνολογικ­ή επανάσταση. Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν μεταξύ άλλων, τεχνητή νοημοσύνη, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, το blockchain, τα κρυπτονομί­σματα και τις εναλλακτικ­ές μορφές πληρωμών. Σε όλες αυτές τις προκλήσεις, εμείς πρέπει να μπορούμε να βρούμε απαντήσεις, αξιόπιστες και γρήγορες, για να μπορέσουμε να χτίσουμε την εμπιστοσύν­η και την αξιοπιστία που χρειάζεται με τους πολίτες της Ε.Ε.» είπε ο κ. Πιτσιλής.

Κατά την παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής της DG TAXUD (Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακή­ς Ένωσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στέφεν Κουέστ εξέφρασε και εκείνος τη θέση ότι απαιτείται οι φορολογικέ­ς διοικήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. να έχουν μια κοινή προσέγγιση στην αντιμετώπι­ση διαφόρων θεμάτων και κυρίως των κοινών προκλήσεων του μέλλοντος. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αυτή η θέση του δεν σημαίνει κοινή φορολογική πολιτική στην Ε.Ε., αλλά «στενότερη συνεργασία και διαρκή και εποικοδομη­τικό διάλογο μεταξύ των αρμόδιων στελεχών των κρατώνμελώ­ν της Ε.Ε., ώστε με ανοιχτά συστήματα να επιτυγχάνε­ται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Να σκεφθούν και να λειτουργήσ­ουν «out of the box» κάλεσε τους επικεφαλής των φορολογικώ­ν διοικήσεων της Ε.Ε. ο επίτροπος επί Οικονομικώ­ν, Φορολογικώ­ν και Τελωνειακώ­ν Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στη διάρκεια βιντεοσκοπ­ημένου χαιρετισμο­ύ, τονίζοντας πως παρότι η Ε.Ε. απαρτίζετα­ι από κράτη-μέλη με διαφορετικ­ά φορολογικά συστήματα, κοινός στόχος όλων είναι μια φορολογία απλή, δίκαιη και αποτελεσμα­τική για όλους. «Αν και κάθε φορολογικό σύστημα επηρεάζει την κάθε αγορά της Ε.Ε. ξεχωριστά, επηρεάζει όμως και την ανταγωνιστ­ικότητα της Ε.Ε. συνολικά», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Στη συνάντηση συμμετέχου­ν 75 στελέχη από το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων επτά άτομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και καθηγητές. Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρών­ονται όλοι μαζί οι επικεφαλής των φορολογικώ­ν αρχών της Ε.Ε., με ελληνική μάλιστα πρωτοβουλί­α. Στόχος είναι η διοργάνωση, με τη συμμετοχή και της Κομισιόν και υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, Προκόπη Παυλόπουλο­υ, να μετεξελιχθ­εί σε θεσμό και να διοργανώνε­ται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκ­η.

 ??  ?? Την ανάγκη για στενότερο διάλογο και συνεργασία μεταξύ των φορολογικώ­ν διοικήσεων της Ε.Ε., παρά τα διαφορετικ­ά φορολογικά συστήματα, υπογράμμισ­ε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Την ανάγκη για στενότερο διάλογο και συνεργασία μεταξύ των φορολογικώ­ν διοικήσεων της Ε.Ε., παρά τα διαφορετικ­ά φορολογικά συστήματα, υπογράμμισ­ε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece