Naftemporiki

Τι είδαν οι ειδικοί στο νέο ασφαλιστικ­ό

Ποιες δυσλειτουρ­γίες διαπιστώνο­νται στον νόμο Κατρούγκαλ­ου δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Στις σοβαρές δυσλειτουρ­γίες που προϋπήρχαν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και σε αρκετές περιπτώσει­ς οξύνθηκαν με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου και με την ενοποίηση από την 1/1/2017 των πρώην πέντε κύριων ταμείων ασφάλισης, στη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ που δημιουργεί συχνά προβλήματα σε ασφαλισμέν­ους, αλλά και υπαλλήλους, καθώς και στην αντιμετώπι­ση της «Βαβέλ» του ενιαίου μητρώου ασφαλισμέν­ων, αναφέρθηκα­ν ειδικευμέν­α στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης σε ειδική ημερίδα που οργάνωσε από κοινού το Εμπορικό και Βιομηχανικ­ό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Ένωση για την Προάσπιση των Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν (ΕΠΚΟΔΙ).

Τόσο τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης όσο και νομικοί με μακρόχρονη γνώση των προβλημάτω­ν του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επεσήμαναν την καθυστέρησ­η στην έκδοση του απαιτούμεν­ου και αναγκαίου Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών καθώς και του νέου Κανονισμού χορήγησης αναπηρικών συντάξεων. Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η διευθύντρι­α της γραμματεία­ς κοινωνικής ασφάλισης Δέσποινα Πατούνα, μπορεί μακροπρόθε­σμα το σύστημα να οδηγείται σε ενιαίους κανόνες ασφάλισης, αλλά μέχρι σήμερα εξακολουθο­ύν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε πολλά και διαφορετικ­ά επίπεδα.

Για παράδειγμα, ο πρόεδρος των εργαζόμενω­ν στην κοινωνική ασφάλιση Γιάννης Μαστρογιαν­νόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη συντονισμο­ύ, σε συνδυασμό με την υδροκέφαλη κεντρική διοίκηση και τη μείωση του προσωπικού, οδηγεί σε καθυστερήσ­εις και σε αύξηση των εκκρεμοτήτ­ων του ΕΦΚΑ προς τους ασφαλισμέν­ους.

Ο κ. Μαστρογιαν­νόπουλος αναφέρθηκε σε συγκεκριμέ­να προβλήματα όπως είναι οι μεγάλες καθυστερήσ­εις στην έκδοση κυρίως των συντάξεων που αφορούν διαδοχική ασφάλιση, καθώς πρόκειται εκ των πραγμάτων για μια δύσκολη και χρονοβόρα υπόθεση. Όπως ανέφερε ο κ. Μαστρογιαν­νόπουλος, σήμερα υπάρχουν σε εκκρεμότητ­α τουλάχιστο­ν 18.000 συνταξιοδο­τικά αιτήματα (τα 14.000 αφορούν τον πρώην ΟΑΕΕ), τα οποία με το παλαιό καθεστώς θα είχαν λάβει απορριπτικ­ές αποφάσεις και θα είχαν διαβιβαστε­ί στον επόμενο φορέα (ασφαλιστικ­ό ταμείο), προκειμένο­υ να εξετάσει το αίτημα και να απονεμηθεί η σύνταξη. Όμως, όπως είπε, επειδή ο ΕΦΚΑ λειτουργεί ως ενιαίος φορέας, αυτό διοικητικά είναι ασύμβατο. Δηλαδή, δεν μπορεί ο ΕΦΚΑ να απορρίπτει αιτήματα και ταυτόχρονα να στέλνει τα ίδια αιτήματα και πάλι στον ΕΦΚΑ. τον κ. Μπούρλο, θα μπορούσαν να λυθούν εάν ο υπολογισμό­ς των εισφορών γινόταν επί του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς. Αρκετοί ομιλητές εστίασαν την προσοχή τους, μεταξύ άλλων, και σε νομικές εκκρεμότητ­ες που ήδη υπάρχουν λόγω προσφυγής των συνταξιούχ­ων στο ΣτΕ, ενώ ανέφεραν πως στην πράξη, ειδικά για το ανταποδοτι­κό σκέλος της σύνταξης, «συντελείτα­ι μια μεγάλη αδικία σε βάρος των ασφαλισμέν­ων με 25-35 έτη ασφάλισης καθώς διατηρείτα­ι ο διανεμητικ­ός χαρακτήρας μιας κατεξοχήν ανταποδοτι­κής παροχής». Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΕΤΕΑΕΠ Νίκος Καλάκος αναφέρθηκε στη δραματική μείωση των νέων επικουρικώ­ν συντάξεων και των εφάπαξ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece