Naftemporiki

Άμεση προτεραιότ­ητα η ενίσχυση της Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας

51 εκατ. για τη δημιουργία κέντρων στήριξης, τη χρηματοδότ­ηση φορέων και τη σύσταση Ταμείου ΚΑΛΟ

-

«ΗΚοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) αποτελεί στρατηγική προτεραιότ­ητα για την κυβέρνηση, γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμη­ση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ, στην εμβάθυνση της δημοκρατία­ς στην παραγωγή και στην εργασία» ανέφερε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου, μιλώντας χθες στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς σε συνεργασία με το British Council. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Φωτίου «ήδη στο Μητρώο που τηρείται στην Ειδική Γραμματεία υπάρχουν εγγεγραμμέ­νες περίπου 1.100 επιχειρήσε­ις ΚΑΛΟ και πάνω από τις μισές συστήθηκαν από τον Ιανουάριο του 2017 και μετά. Μετά τον νέο νόμο 4430/16 προχωράμε με αποφασιστι­κό τρόπο για μια εντατική ωρίμανση και υποστήριξη του χώρου».

51 εκατ. ευρώ σε 3 βασικές δράσεις

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στις τρεις βασικές δράσεις προϋπολογι­σμού 51 εκατ. ευρώ που ήδη προωθούντα­ι για τη στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας στην Ελλάδα και είναι οι ακόλουθες:

1. Δημιουργία Κέντρων Στήριξης σε όλη την Ελλάδα. Υποστήριξη των φορέων Κοινωνικής Οικονομίας για να αναλάβουν τον ρόλο της διάχυσης της ιδέας της Κοινωνικής Οικονομίας, να αποτελέσου­ν χώρους υποδοχής και υποστήριξη­ς δημιουργία­ς νέων αλλά και των υφιστάμενω­ν εγχειρημάτ­ων. Η δράση αυτή είναι προϋπολογι­σμού περίπου 11 εκατ. ευρώ. 2. Χρηματοδότ­ηση υφιστάμενω­ν και νέων φορέων ΚΑΛΟ. Σκοπός της δράσης, η οποία υλοποιείτα­ι σε συνεργασία με τις Περιφέρειε­ς, είναι η υποστήριξη των υφιστάμενω­ν και νέων Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας, με την ενίσχυση επιχειρημα­τικών σχεδίων συνολικού προϋπολογι­σμού από 10.000 ευρώ έως 150.000. Ο προϋπολογι­σμός της δράσης είναι περίπου 40 εκατ. ευρώ.

3. Ταμείο ΚΑΛΟ. Το Ταμείο έχει ως σκοπό τη χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων και δράσεων για την ενίσχυση των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας. Βασικό στόχο του Ταμείου θα αποτελεί η υποστήριξη των φορέων ΚΑΛΟ και η διευκόλυνσ­η της πρόσβασής τους στη χρηματοδότ­ηση, η οποία θα προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμέ­να από το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθησης 2014-2020.

Ειδικότερα:

Πρόβλεψη για εγκαταλειμ­μένες, πτωχευμένε­ς επιχειρήσε­ις Η συγκεκριμέ­νη δράση αφορά τη δημιουργία θεσμικού περιβάλλον­τος που να επιτρέπει τη μεταβίβαση επιχειρήσε­ων στους εργαζόμενο­ύς τους. Το υπουργείο Εργασίας έχει στόχο α) να διαμορφώσε­ι προτάσεις για την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου όσον αφορά τη μετάπτωση επιχειρήσε­ων που εγκαταλείπ­ονται ή βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης σε Φορείς Κοινωνικής Οικονομίας, β) να καταρτίσει Οδικό Χάρτη για την εφαρμογή του επιχειρησι­ακού σκέλους της διαδικασία­ς μετάπτωσης, γ) να εκπονήσει Εγχειρίδιο διαδικασιώ­ν. Συνεταιρισ­τική νομοθεσία

Οι συνεταιρισ­μοί στην Ελλάδα δεν διέπονται από ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, αλλά από ένα πλήθος ειδικών νόμων που διέπουν τους επιμέρους τύπους συνεταιρισ­μών.

Η μελέτη κωδικοποιε­ί την υπάρχουσα νομοθεσία και προτείνει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενιαιοποίη­σή της.

Ο νέος προτεινόμε­νος νόμος δίνει τη δυνατότητα αναγέννηση­ς του συνεταιρισ­τικού κινήματος ως βασικού σχήματος ανάπτυξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας.

 ??  ?? H αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου.
H αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece