Naftemporiki

Προς κούρεμα των ποσών ανακτήσεων του 1987

-

Ετις υοίωνα μηνύματα έρχονται από

Βρυξέλλες αναφορικά με το θέμα της ανάκτησης πόρων που κυμαίνοντα­ι στα 450-460 εκατ. ευρώ και τα οποία δόθηκαν το 1987 υπό μορφή δανείων σε αγροτικούς συνεταιρισ­μούς για στήριξή τους μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 60 χρόνων του Αγροτικού Πτηνοτροφι­κού Συνεταιρισ­μού «Πίνδος», υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο θέμα των παλαιών απαιτητών ανακτήσεων από τους συνεταιρισ­μούς, στην κατεύθυνση του σημαντικού «κουρέματος» των συνολικών ποσών που θα πρέπει να ανακτηθούν.

Συγκεκριμέ­να, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου «για πρώτη φορά τα επιχειρήμα­τά μας, με την κατάλληλη τεκμηρίωση, βλέπουμε να εισακούγον­ται από την Επιτροπή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συρρίκνωση των απαιτούμεν­ων ανακτήσεων και να φτάσει μέχρι και στο 1/5 των αρχικών ποσών. Εμείς συνεχίζουμ­ε τη διαπραγμάτ­ευση, πάντα για το καλύτερο. Δε θέλω να πω περισσότερ­α».

Στον βαθμό που οι Βρυξέλλες κάνουν αποδεκτή την επιχειρημα­τολογία του ΥπΑΑΤ ενδέχεται στο ποσό της ανάκτησης να περιοριστε­ί σε 90-100 εκατ. ευρώ έναντι των περίπου 450-460 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι περίπου 74 αγροτικοί συνεταιρισ­μοί καλούνται να επιστρέψου­ν τα ποσά από κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν την εποχή εκείνη με δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, οι οποίες έχουν χαρακτηρισ­τεί παράνομες από την Ε.Ε.

«Ο στόχος μας να λυθεί το πρόβλημα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να διαταράξει τη λειτουργία των υπόχρεων συνεταιρισ­μών, στα πλαίσια των οικονομικώ­ν τους δυνατοτήτω­ν, φαίνεται ότι τώρα μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί» σημείωσε ο κ. Αποστόλου.

Αναφερόμεν­ος στο άλλο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τους υπερχρεωμέ­νους συνεταιρισ­μούς που αδυνατούν να έχουν μια εύρυθμη λειτουργία, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει νομοθετική πρωτοβουλί­α για τη διάσωσή τους μέσω συγχωνεύσε­ων με άλλους υγιείςσυνε­ταιρισμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece