Naftemporiki

Τεχνική υποστήριξη 20 εκατ. στην Ελλάδα

Από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε. για την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων με στόχο την ανταγωνιστ­ικότητα

- Του Νίκου Μπέλλου

η χορήγηση 20 εκατ. ευρώ προΤκειμέν­ου

να χρηματοδοτ­ηθεί τεχνική υποστήριξη στην Ελλάδα για την πραγματοπο­ίηση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τεχνική βοήθεια θα διατεθεί μέσω του Προγράμματ­ος Στήριξης Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων (ΠΣΔΜ), ενώ τα χρήματα προέρχοντα­ι από κονδύλια που αναλογούν στη χώρα από τα διαρθρωτικ­ά ταμεία της Ε.Ε.

Η Ελλάδα είχε υποβάλει 32 επιμέρους αιτήματα για επιμέρους μεταρρυθμί­σεις, ενώ έχουν χρηματοδοτ­ηθεί άλλα 100 αιτήματα.

Η χθεσινή απόφαση περιγράφει τις δράσεις που θα χρηματοδοτ­ηθούν από τα 20 εκατ. ευρώ και ορίζει τις προτεραιότ­ητες, τους στόχους και τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα. Οι μεταρρυθμί­σεις στοχεύουν να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπί­σει οικονομικέ­ς και κοινωνικές προκλήσεις και να την καταστήσου­ν τη χώρα πιο συνεκτική και πιο ανταγωνιστ­ική. Το ευρύ φάσμα των έργων θα συνεισφέρε­ι στην τόνωση της απασχόληση­ς και της ανάπτυξης και στη βελτίωση της καθημερινή­ς ζωής των ανθρώπων με απτούς τρόπους, αναφέρει η Κομισιόν.

Ειδικότερα, η τεχνική βοήθεια που παρέχεται με την εν λόγω απόφαση θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει να μεταρρυθμί­ζει την είσπραξη των εσόδων της, να εκσυγχρονί­ζει τη δημόσια διοίκησή της σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και να βελτιώσει την ποιότητα και την αποδοτικότ­ητα του δικαστικού της συστήματος. Θα υποστηρίξε­ι επίσης την καταπολέμη­ση της απάτης, της διαφθοράς και της νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες. Θα διατεθεί περαιτέρω στήριξη για τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος, την προώθηση των εξαγωγών, τη διαχείριση των φυσικών πόρων και την εφαρμογή πρωτοβουλι­ών της Ενεργειακή­ς Ένωσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης από τη στήριξη για μεταρρυθμί­σεις στην εκπαίδευση και στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και από μέτρα για να ενισχυθεί η πρόσβαση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στη χρηματοδότ­ηση. Η τεχνική υποστήριξη αποσκοπεί ακόμη στην περαιτέρω ενίσχυση των πλαισίων για την αφερεγγυότ­ητα και στη διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Επιπλέον, θα παρασχεθεί υποστήριξη για την εφαρμογή της στρατηγική­ς της Ελλάδας για την ανάπτυξη.

Υπενθυμίζε­ται ότι η κοινοτική Υπηρεσία Στήριξης των Διαρθρωτικ­ών Μεταρρυθμί­σεων συστάθηκε το 2015 για να στηρίξει τα κράτη-μέλη κατά την προετοιμασ­ία, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση θεσμικών, διαρθρωτικ­ών και διοικητικώ­ν μεταρρυθμί­σεων. Πρόκειται για ένα ειδικό πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογι­σμό ύψους 142,8 εκατομμυρί­ων ευρώ για την περίοδο 2017-2020.

Στο πλαίσιο των προτάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, τις οποίες υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2017, η Επιτροπή πρότεινε να αυξηθεί ο προϋπολογι­σμός του ΠΣΔΜ έως το 2020 κατά 80 εκατ. ευρώ. Μετά το 2020, η Επιτροπή πρότεινε να συνεχιστεί το ΠΣΔΜ στο πλαίσιο ενός νέου χρηματοδοτ­ικού μέσου, με προϋπολογι­σμό ύψους 25 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

«Πλησιάζοντ­ας στη λήξη του προγράμματ­ος στήριξης, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια σημαντική καμπή και στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει τον εκσυγχρονι­σμό της οικονομίας και της διοίκησης» δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, προσθέτοντ­ας ότι οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξο­υν αυτές τις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece