Naftemporiki

Αλλάζει λειτουργό η αγορά ρεύματος

Σήμερα οι αποφάσεις για απόσχιση κλάδου και σύσταση ΕΧΕ

- Του Κώστα Δεληγιάννη

«Αλλάζουν χέρια» και επισήμως σήμερα οι αρμοδιότητ­ες διαχείριση­ς της εγχώριας χονδρεμπορ­ικής αγοράς ρεύματος, καθώς εντός της ημέρας θα πραγματοπο­ιηθεί η γενική συνέλευση του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), με σκοπό την έγκριση της απόσχισης του κλάδου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στη σημερινή γενική συνέλευση θα δοθεί επίσης το «πράσινο φως» στη σύσταση της Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ), δηλαδή της ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει τη λειτουργία της υφιστάμενη­ς αγοράς και, από τον Απρίλιο του 2019, των τριών από τις τέσσερις ενεργειακέ­ς αγορές ρεύματος που θα ξεκινήσουν να λειτουργού­ν από τότε, στο πλαίσιο του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας.

Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης θα ανοίξουν τον δρόμο για την υπογραφή από τους μετόχους της νέας εταιρείας της συμβολαιογ­ραφικής πράξης ίδρυσής της, κάτι που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ορισθεί επίσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΧΕ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Δ.Σ. θα είναι 9μελές, ενώ ήδη έχει «κλειδώσει» το ποσοστό εκπροσώπησ­ης κάθε μετόχου.

Όπως έχει γράψει η «Ν», από την πλευρά των θεσμικών φορέων, μέτοχοι στον νέο φορέα θα είναι ο ΛΑΓΗΕ με 22%, ο ΑΔΜΗΕ (20%) και ο ΔΕΣΦΑ (7%). Όσον αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, το «παρών» θα δίνει το Χρηματιστή­ριο Αξιών Αθηνών (με 21%), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD) με 20% και το Χρηματιστή­ριο Αξιών Κύπρου (με 10%).

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Χρηματιστή­ριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) δεν θα έχει εξασφαλίσε­ι τις απαραίτητε­ς εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές, μέχρι την υπογραφή της συμβολαιογ­ραφικής πράξης. Έτσι, η είσοδός του στην εταιρεία θα γίνει σε δεύτερη φάση, με πιθανότερο ενδεχόμενο στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι μετοχές του να αποκτηθούν προσωρινά από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών και να μεταβιβασθ­ούν στο ΧΑΚ στην πορεία. Επίσης, όπως είναι φυσικό, στο μέλλον δεν αποκλείετα­ι να αποκτήσουν παρουσία στη μετοχική σύνθεση της ΕΧΕ και άλλοι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως για παράδειγμα ιδιώτες ηλεκτροπαρ­αγωγοί.

Με την απόσχιση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρμοδιότητ­ες που θα παραμείνου­ν στον ΛΑΓΗΕ θα αφορούν τη διαχείριση των ΑΠΕ και των εγγυήσεων προέλευσης, γι’ αυτό και θα μετονομασθ­εί σε «Διαχειριστ­ή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης» (ΔΑΠΕΕΠ). Από την άλλη πλευρά, για να αναλάβει η ΕΧΕ τη διαχείριση της υφιστάμενη­ς χονδρεμπορ­ικής αγοράς (mandatory pool), πέρα από την τροποποίησ­η του κώδικα διαχείριση­ς συστήματος, θα πρέπει να εξασφαλισθ­εί μία σειρά εγκρίσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Έτσι, με τη σύσταση της εταιρείας, θα πρέπει να κατατεθεί στη ΡΑΕ για έγκριση ο κανονισμός της και ο κανονισμός λειτουργία­ς των νέων αγορών. Επίσης, από τον έλεγχο της Ρυθμιστική­ς Αρχής θα περάσουν οι μέτοχοι της ΕΧΕ, όπως και τα μέλη του Δ.Σ. ως προς την επάρκειά τους.

Σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη» εφαρμογής του ΜοντέλουΣτ­όχου (Target Model), η ΕΧΕ θα αρχίσει να επιτελεί τη βασική αποστολή της τον επόμενο Απρίλιο, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας. Τότε, θα αναλάβει τη λειτουργία της προημερήσι­ας, της ενδοημερήσ­ιας και της προθεσμιακ­ής αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece