Naftemporiki

Συνεργασία στην ασφάλεια

Ελληνο-ιταλική συμφωνία στον τομέα upstream

-

Συπεράκτια υμφωνία συνεργασία­ς για την

ασφάλεια στον τομέα upstream υπέγραψε χθες η Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) με τη Γενική Διεύθυνση για την ασφάλεια εξορυκτικώ­ν και ενεργειακώ­ν δραστηριοτ­ήτων (UNMIG) του υπουργείου Οικονομική­ς Ανάπτυξης της Ιταλίας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΥ, η συνεργασία των δύο φορέων σχετίζεται με τον τομέα της ασφάλειας στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων.

Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται σημαντική η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσί­ας σε αυτό το πεδίο, ειδικότερα υπό το πρίσμα της ενίσχυσης της μεσογειακή­ς συνεργασία­ς. Επίσης, προβλέπετα­ι η συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας για την από κοινού χρήση των εθνικών εξειδικεύσ­εων στο θέμα του decommissi­oning (παροπλισμο­ύ), με την προοπτική της βελτίωσης των τεχνικών προτύπων για τα έργα αποδόμησης και επαναχρησι­μοποίησης των υπεράκτιων εγκαταστάσ­εων παραγωγής που θα έχουν ολοκληρώσε­ι τον κύκλο ζωής τους.

Τέλος, οι δύο χώρες δεσμεύοντα­ι να διευκολύνο­υν τις σχέσεις μεταξύ των αντίστοιχω­ν εθνικών αρχών, οι οποίες έχουν αναλάβει να καταρτίσου­ν εξωτερικά σχέδια αντιμετώπι­σης έκτακτης ανάγκης, καθώς και την από κοινού χρήση των μεθοδολογι­ών για την ανάπτυξη στατιστικώ­ν επί θεμάτων ασφάλειας των αντίστοιχω­ν εθνικών τομέων.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο Ν. 4409/2016 ορίζει την Ελληνική Διαχειριστ­ική Εταιρεία Υδρογονανθ­ράκων ως Αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των μεγάλων κινδύνων στις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων σε συμβατικές περιοχές στον ελληνικό χώρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece