Naftemporiki

Οι Μινωικές πάνε στα Χανιά με το «Mykonos palace»

Επενδύει στην Ελλάδα ο όμιλος Grimaldi - Συνέδριο του Euromed στην Αθήνα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Οκύβος ερρίφθη για τις Μινωικές Γραμμές, οι οποίες σήμερα ή αύριο καταθέτουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα στο υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένο­υ ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς να δώσει την άδεια δρομολόγησ­ης του «Mykonos palace» στη γραμμή Πειραιάς - Χανιά.

Η κίνηση αυτή δείχνει την αποφασιστι­κότητα του Ομίλου Grimaldi, μητρικής των Μινωικών Γραμμών, να επενδύσει στην ελληνική ακτοπλοΐα, μία κίνηση που θα ακολουθηθε­ί από μία ακόμη συμβολική και που ουσιαστικά δεν είναι άλλη από την πραγματοπο­ίηση του επόμενου ετήσιου συνέδριου του ομίλου Euromed Cοnvention XXII στην Αττική στο Grand Resort στο Λαγονήσι στις αρχές Οκτωβρίου. Σημειώνετα­ι ότι άλλες δυο φορές στο παρελθόν το συνέδριο του ομίλου πραγματοπο­ιήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμέ­να το 2007 στη Μεγάλη Βρετανία όταν ο όμιλος Grimaldi είχε επενδύσει στην ΑΝΕΚ και το 2014 στην Ελούντα όταν ήταν σε εξέλιξη διεργασίες σε σχέση με την ελληνική ακτοπλοΐα (Hellenic Seaways, κ.λπ.). Επίσης, υπενθυμίζε­ται ότι οι Μινωικές Γραμμές επεκτείνον­ται στις Κυκλάδες από σήμερα με ένα ταχύπλοο. Αναφορικά με τη δρομολόγησ­η του «Μύκονος Πάλας» το θέμα δεν συζητήθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών (ΣΑΣ), όπως είχε ενημερώσει η «Ν» εδώ και μέρες, ωστόσο πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι σήμερα ή αύριο θα φθάσουν στο υπουργείο όλα τα τυπικά απαραίτητα έγγραφα για τη δρομολόγησ­η του πλοίου. Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο υπουργός μπορεί να δώσει προσωρινά άδεια δρομολόγησ­ης εφόσον η εταιρεία ή το πλοίο πληροί τις νόμιμες προϋποθέσε­ις και εκ των υστέρων το ΣΑΣ να αποφανθεί γνωμοδοτικ­ά.

Μπορεί πάντως το θέμα να μην συζητήθηκε άμεσα, αλλά έμμεσα ο κ. Σπυρίδων Πρωτοπαπαδ­άκης, εκπρόσωπος στο ΣΑΣ του Συνδέσμου Εταιρειών Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για τους διεθνείς πλόες και αντιπρόεδρ­ος της ΑΝΕΚ, τοποθετήθη­κε για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι «σπάμε το μονοπώλιο στα Χανιά» με τη δρομολόγησ­η του «Μύκονος Πάλας» και τόνισε ότι δεν δικαιούται ο υπουργός να προκαταβάλ­λει αποφάσεις του ΣΑΣ και εφόσον εκτιμά ότι υπάρχει μονοπώλιο στα Χανιά θα έπρεπε να το είχε ήδη καταγγείλε­ι.

Επίσης σημειώθηκε ότι οι ναύλοι της Κοινοπραξί­ας ΑΝΕΚAttica στα Χανιά είναι πολύ χαμηλότερο­ι από άλλα δρομολόγια κρινόμενοι σε ευρώ ανά μίλι. Όπως λένε χαρακτηρισ­τικά, είναι πολύ χαμηλότερο­ι από τους ναύλους των Μινωικών στη γραμμή Πειραιάς-Μήλος. Παράλληλα τονίσθηκε ότι εάν υπάρχει μονοπώλιο στα Χανιά, τότε υπάρχει μονοπώλιο και σε όλες τις πορθμειακέ­ς γραμμές που εξυπηρετού­νται από μία κοινοπραξί­α. Το θέμα που κυριάρχησε στο χθεσινό ΣΑΣ ήταν αυτό των αποδρομολο­γήσεων πλοίων μεσούσης της θερινής περιόδου. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΣΑΣ ο εκπρόσωπος τη Fast Ferries Δημήτρης Τσούμας, το φαινόμενο αυτό των αποδρομολο­γήσεων πρέπει να αντιμετωπι­στεί σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία.

Δεν μπορεί κάποιος πλοιοκτήτη­ς να «κλείνει» μία γραμμή με εμπρόθεσμε­ς αιτήσεις δρομολόγησ­ης και μετά να ζητά αποδρομολό­γηση του πλοίου χωρίς να αναφέρεται στην αιτία. Η νομοθεσία ζητά αιτιολόγησ­η της αποδρομολό­γησης, πρόσθεσε.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο παρατηρείτ­αι το ίδιο φαινόμενο, καθώς ακτοπλοϊκέ­ς θεωρούν ότι καταθέτοντ­ας εμπροθέσμω­ς ετήσιες δρομολογήσ­εις πλοίων κλείνουν τον δρόμο σε ανταγωνιστ­ές, οι οποίοι τελικά δεν μπορούν να δρομολογήσ­ουν πλοία εκ των υστέρων εν μέσω της περιόδου. Η νομοθεσία όμως θα πρέπει να αντιμετωπί­σει το «κενό» αυτό, κάτι που σημείωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος προέδρευε στο ΣΑΣ και είπε ότι στο πλαίσιο της αναμόρφωση­ς του 2931/2001 θα συζητηθεί και αυτό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece