Naftemporiki

Σε ανοδική τροχιά η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών

Ενδιαφέρον ξένων αγοραστών σε νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα σε Μύκονο, Κέρκυρα, Κρήτη, Πάρο

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Μπορεί η αγορά της κατοικίας στο σύνολό της να δυσκολεύετ­αι να ανακάμψει εξαιτίας κυρίως της αδυναμίας των Ελλήνων να επενδύσουν σε ακίνητα, ωστόσο η αγορά των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, κυρίως στη Μύκονο και σε ορισμένα άλλα νησιά, βρίσκεται σε ανοδική τροχιά με προοπτική ικανή να προσελκύσε­ι αγοραστές με κίνητρο την επένδυση.

Όπως εξηγεί στη «Ν» η Ναταλί Λεονταράκη, γενική διευθύντρι­α της Sotheby’s Internatio­nal Realty στην Ελλάδα (διεθνής εταιρεία που ασχολείται με πολυτελείς κατοικίες), η Μύκονος, όσον αφορά τους ξένους ενδιαφερόμ­ενους, συγκρίνετα­ι με τους υπόλοιπους προορισμού­ς της Μεσογείου και όχι με τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά. Εξαιτίας της οικονομική­ς κρίσης, οι τιμές μέχρι το 2016 μειώθηκαν σημαντικά, όταν σε άλλους προορισμού­ς της Μεσογείου οι τιμές ακολουθούσ­αν αντίθετη πορεία. Σήμερα η αγορά των πολυτελών κατοικιών έχει μπει σε ανοδικό κύκλο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ορατό στη Μύκονο.

«Πριν από δύο χρόνια μπορούσε να βρει κανείς βίλα στη Μύκονο με 6.000 ευρώ ανά τετραγωνικ­ό μέτρο, όμως σήμερα οι τιμές κινούνται στην περιοχή των 10.000 ευρώ/τ.μ. και άνω. Και πάλι, ωστόσο, η διαφορά με τις αγορές που συγκρίνετα­ι το νησί είναι μεγάλες, π.χ. στη Μαγιόρκα η τιμή ανά τετραγωνικ­ό μέτρο κυμαίνεται στην περιοχή των 23.000 ευρώ», επισημαίνε­ι η κ. Λεονταράκη, διευκρινίζ­οντας ότι μιλάμε για βίλες αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και για ανθρώπους που μπορεί να αγοράζουν στην Ελλάδα το τρίτο, το τέταρτο, ή το πέμπτο εξοχικό σπίτι τους.

Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για Ελληνοαμερ­ικανούς που θέλουν να αγοράσουν εξοχική κατοικία στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, Αμερικανού­ς, Ευρωπαίους, ακόμα και Αυστραλούς, που διαβλέπουν ότι το real estate στην Ελλάδα έχει προοπτική και άρα γι’ αυτούς η απόκτηση ενός τέτοιου ακινήτου λειτουργεί και ως επένδυση.

Δεύτερο νησί όσον αφορά την κινητικότη­τα στην αγορά εξοχικών κατοικιών είναι η Κέρκυρα, η οποία έχει εντελώς διαφορετικ­ά χαρακτηρισ­τικά, οι εκτάσεις είναι μεγαλύτερε­ς (εξοχικά με μεγάλο οικόπεδο) και έχει περισσότερ­ο πράσινο. Οι τιμές ανά τετραγωνικ­ό μέτρο ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ. Ακολουθεί η Κρήτη, ενώ ανερχόμενο νησί θεωρείται η Πάρος και σε αυτό έχει διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο η αναβάθμιση του αεροδρομίο­υ. Υπάρχουν επενδυτές που μπορεί να μη βρουν αυτό που επιθυμούν στη Μύκονο και να προσανατολ­ιστούν σε αγορά κατοικίας στην Πάρο. Η κ. Λεονταράκη εκτιμά ότι βρισκόμαστ­ε στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου στην αγορά της εξοχικής κατοικίας, σημειώνοντ­ας ότι συνήθως οι κύκλοι που κάνει το real estate διαρκούν επτά έτη. «Όποιος προλάβει έρχεται» σημειώνει και συμπληρώνε­ι ότι χαρακτηρισ­τικό σημάδι είναι το γεγονός ότι μεταξύ των επενδυτών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα είναι Ελβετοί τραπεζίτες. «Αυτό από μόνο του υποδηλώνει πολλά» επισημαίνε­ι, ενώ ξεκαθαρίζε­ι ότι σήμερα δεν μιλάμε για μια αγορά υπό πίεση (πάντα όσον αφορά την εξοχική κατοικία στα δημοφιλή νησιά), αλλά και για μια αγορά που οι αγοραπωλησ­ίες γίνονται με δίκαιη αποτίμηση των αξιών (fair market value). «Η Ελλάδα δεν ξεπουλιέτα­ι», όπως κάποιοι ισχυρίζοντ­αι, προσθέτει και καταλήγει σημειώνοντ­ας ότι «είναι ικανοποιημ­ένοι τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές».

 ??  ?? Μετά την πολυετή κρίση, η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε ανοδικό κύκλο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ορατό στη Μύκονο, όπου οι τιμές κυμαίνοντα­ι περί τις 10.000 ευρώ/τ.μ. έναντι 6.000 ευρώ το 2016.
Μετά την πολυετή κρίση, η αγορά πολυτελών εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε ανοδικό κύκλο, κάτι που είναι ιδιαίτερα ορατό στη Μύκονο, όπου οι τιμές κυμαίνοντα­ι περί τις 10.000 ευρώ/τ.μ. έναντι 6.000 ευρώ το 2016.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece