Naftemporiki

Τελεσίγραφ­ο ΥΠΕΝ για τους δασικούς χάρτες

«Δεν θα δοθεί άλλη παράταση», ξεκαθαρίζε­ι ο αναπληρωτή­ς υπουργός Σ. Φάμελλος

-

«Δ εν θα δοθεί άλλη παράταση στους δήμους για το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, το οποίο αποτελεί αποκλειστι­κή ευθύνη τους», υπογράμμισ­ε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Περιβάλλον­τος Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη συνάντηση εργασίας που πραγματοπο­ιήθηκε στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας στο υπουργείο με δημάρχους και υπηρεσιακό προσωπικό δήμων που συνεχίζουν να έχουν εκκρεμότητ­α με τις υποχρεώσει­ς τους όσον αφορά τους δασικούς χάρτες.

Ο αναπληρωτή­ς υπουργός σχολίασε τη μικρή ανταπόκρισ­η των δήμων που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσει­ς τους, παρ’ όλες τις παρατάσεις εδώ και δύο χρόνια. Η συνάντηση οργανώθηκε από το ΥΠΕΝ ύστερα και από τη νέα παράταση που δόθηκε πριν από δύο ημέρες στη Βουλή. «Είναι απαράδεκτη η υποτίμηση από την πλευρά των ΟΤΑ ενός τόσο σημαντικού θέματος.

Με αυτό τον τρόπο οι 82 δήμοι που έχουν ακόμα εκκρεμότητ­ες επιλέγουν να αφήσουν απροστάτευ­τους τους δημότες τους», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Πόσο μάλλον όταν ο στόχος της νέας παράτασης εκ μέρους του ΥΠΕΝ είναι να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στους δήμους αυτούς να ολοκληρώσο­υν την οριοθέτηση οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων, έως τις 16 Ιουλίου 2018, και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους δήμους να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους. Ωστόσο, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που επέλεξαν να μην έρθουν (σ.σ.: στη συνάντηση). Μόνο 15 δήμοι από τους 82 που έχουν εκκρεμότητ­ες ανταποκρίθ­ηκαν. Οι υπόλοιποι επέλεξαν να μη βοηθήσουν ούτε τον δήμο τους ούτε τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Φάμελλος, εξαιρώντας τους δήμους των μικρών νησιών με τους οποίους συναντήθηκ­ε και στο πλαίσιο του 15ου Περιφερεια­κού Συνεδρίου στη Σύρο και είχαν πρακτικά προβλήματα μετακίνηση­ς, όπως και όσους έστειλαν επιστολή λόγω αντικειμεν­ικού κωλύματος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι οικιστικές πυκνώσεις δεν εξαιρούντα­ι από τους δασικούς χάρτες, «γιατί υπάρχει παραπληροφ­όρηση για διάφορους λόγους ως προς αυτό». Υπενθύμισε, δε, ότι με περσινή ρύθμιση του ΥΠΕΝ οι δήμοι απέκτησαν για διευκόλυνσ­ή τους τη δυνατότητα ατελούς υποβολής αντιρρήσεω­ν επί του περιεχομέν­ου του δασικού χάρτη.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν 82 δήμοι που δεν έχουν υλοποιήσει τις υποχρεώσει­ς τους, με 47 από αυτούς να μην έχουν κάνει καμία προσπάθεια ή επικοινωνί­α, αν και η υποχρέωση για τα σχέδια πόλης υπάρχει από το 2010, ενώ για τις οικιστικές πυκνώσεις από το 2016. Για τον επόμενο ενάμιση μήνα οι δήμοι αυτοί θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της πολιτείας ώστε στα μέσα Ιουλίου να έχει τελειώσει αυτή η εκκρεμότητ­α.

Το ΥΠΕΝ ενημέρωσε επίσης τους δήμους και τις Περιφέρειε­ς να επιταχύνου­ν τις απαραίτητε­ς ενέργειες για τις δικές τους καλλιεργού­μενες εκτάσεις, που μισθώνοντα­ι σε αγρότες, ώστε να προβούν σε όλες τις πράξεις παραχώρηση­ς κυριότητας και αλλαγής χρήσεων, για να είναι σωστές οι επιδοτήσει­ς και οι καλλιέργει­ες. Σε αυτές τις περιπτώσει­ς η αμέλεια που επιδεικνύο­υν οι δήμοι και οι Περιφέρειε­ς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια επιδοτήσεω­ν και στην αμφισβήτησ­η του αγροτικού επαγγέλματ­ος. Δέσμευση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών έως το 2020, ενώ παράλληλα εξετάζεται πως θα αντιμετωπι­στούν οι οικιστικές πυκνώσεις με νέες παρεμβάσει­ς στο θεσμικό πλαίσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece