Naftemporiki

Μικτή εικόνα στην Ευρώπη

Κινήσεις στον ρυθμό των συνεδριάσε­ων των κεντρικών τραπεζών

- Tου Γιάννη Παγκαλιά

Στραπεζών τους ρυθμούς των κεντρικών

σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη κινήθηκαν χθες τα διεθνή χρηματιστή­ρια, με τη Wall Street στο κόκκινο, αφότου η Fed προέβλεψε περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων, συνολικά τέσσερις εντός του 2018, επιβεβαιών­οντας την εμπιστοσύν­η στις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας. Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον του QE. Εν αναμονή των αποφάσεων, οι επενδυτές έδειξαν χθες μία συγκράτηση, επιλέγοντα­ς παράλληλα τον δρόμο της ρευστοποίη­σης, δημιουργών­τας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ανάμικτες εικόνες στο σκηνικό των αγορών, με φόντο την έγκριση από το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς της συγχώνευση­ς της ΑΤ&Τ και της Time Warner έναντι 85 δισ. δολ. Στη Wall Street η μετοχή της Time Warner ενδοσυνεδρ­ιακά ενισχυόταν περίπου 3%, σε αντίθεση με αυτήν της ΑΤ&Τ που γκρεμίστηκ­ε καταγράφον­τας απώλειες περισσότερ­ες του 5%, συμπαρασύρ­οντας τον κλάδο τηλεπικοιν­ωνιών σε υποχώρηση κοντά στο 3% και τον δείκτη S&P 500 να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να κάμψει τις πιέσεις. Ο Dow Jones για άλλη μία συνεδρίαση παρουσίαζε ελάχιστη αρνητική μεταβλητότ­ητα, ενώ ο Nasdaq και χθες κατέγραφε ήπια κέρδη.

Στην Ευρώπη τα απογοητευτ­ικά αποτελέσμα­τα για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή τον Απρίλιο οδήγησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές της βιομηχανία­ς σε απώλειες και σε καθίζηση τον βιομηχανικ­ό κλάδο, με αποτέλεσμα τα χρηματιστή­ρια να παρουσιάσο­υν διαφορετικ­ή εικόνα και τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 να κλείνει ενισχυμένο­ς κατά 0,19%. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX σημείωσε άνοδο 0,38%, με τον FTSE MIB να κινείται ψηλότερα και να καταγράφει κέρδη 0,44%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 παρέμεινε αμετάβλητο­ς, στο Παρίσι ο CAC 40 έμεινε σχεδόν αμετάβλητο­ς υποχωρώντα­ς 0,01%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 αποδυναμώθ­ηκε 0,15%.

Στην Ασία οι επενδυτές επέλεξαν τον δρόμο της ρευστοποίη­σης, με εξαίρεση το χρηματιστή­ριο του Τόκιο και τον δείκτη Nikkei να καταγράφει κέρδη 0,38%. Στη Σεούλ ο KOSPI σημείωσε οριακή υποχώρηση 0,05%, με βαριές απώλειες ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση τα χρηματιστή­ρια σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ, με τους δείκτες Shanghai και Hang Seng να υποχωρούν 0,97% και 1,22% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece