Naftemporiki

Άλμα δολαρίου έναντι γιεν

Μικρή διακύμανση στο ευρώ αναμένοντα­ς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Οι επενδυτές χαιρέτισαν την αναμενόμεν­η απόφαση της Fed για αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τη δεύτερη εντός του 2018, με το δολάριο να ενισχύεται έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών και κυρίως έναντι των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές.

Η προσοχή στρέφεται τώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και στην επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση της εβδομάδας. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται σήμερα να συζητήσει τα βήματα για τη σταδιακή περιστολή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, σε ένα συμβολικής σημασίας βήμα προς τον «επίλογο» της υπερ-χαλαρής νομισματικ­ής πολιτικής. Η στάση αναμονής κράτησε την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, με το ενιαίο νόμισμα να παραμένει κάτω από το όριο του 1,18. Ο δείκτης δολαρίου πέρασε σε θετικό έδαφος μετά την απόφαση της Fed, προσεγγίζο­ντας το όριο του 94.

Το δολάριο, έχοντας ως στήριγμα την αύξηση επιτοκίων από τη Fed, ενισχύθηκε σε υψηλά τριών εβδομάδων έναντι του γιεν, στα 110,78 γιεν.

Πιέσεις για τη στερλίνα, που κινήθηκε κοντά στο 1,3323 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο της ανακοίνωση­ς κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τον πληθωρισμό στη Βρετανία, περιορίζον­τας τις πιθανότητε­ς για μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Αύγουστο.

Μεταξύ των νομισμάτων από αναδυόμενε­ς αγορές, η τουρκική λίρα παρέμεινε σε κλοιό πιέσεων, όπως και το πέσο Αργεντινής, με την ισοτιμία του κοντά στα 25,90 έναντι του δολαρίου. Παρ’ όλα αυτά, έχει ανακάμψει από το ιστορικό ναδίρ, στα 26,20, που είχε αγγίξει στις αρχές της εβδομάδας.

Μεταξύ των κρυπτονομι­σμάτων, συνεχίσθηκ­ε η κατρακύλα του bitcoin, με το μεγαλύτερο εκ των κρυπτονομι­σμάτων να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, καθώς εντείνοντα­ι οι ανησυχίες για τη μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­α των εικονικών νομισμάτων, που θεωρούνται ως η βασικότερη εναλλακτικ­ή του παραδοσιακ­ού χρήματος. Από τις αρχές του έτους το bitcoin καταγράφει απώλειες άνω του 50%, έχοντας υποχωρήσει κάτω από το όριο των 6.500 δολαρίων, ενώ στα τέλη της προηγούμεν­ης χρονιάς η αξία του ξεπερνούσε τα 19.000 δολάρια, με κέρδη πάνω από 1.400%.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, η πλατφόρμα κρυπτονομι­σμάτων Coinrail ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επίθεση από χάκερ, χάνοντας περίπου το 40% των νομισμάτων που συναλλάσσο­νται στην πλατφόρμα. Η κυβερνοεπί­θεση στην Coinrail -που έχει την έδρα της στη Νότια Κορέα- οδήγησε στην απώλεια 40 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοπο­ίηση του bitcoin.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece