Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση στα ιταλικά

Σταθερές οι αποδόσεις στους υπόλοιπους ευρωπαϊκού­ς τίτλους

- Της Έφης Τριήρη

Σημαντική αποκλιμάκω­ση σημείωσαν και χθες οι ιταλικές ομολογιακέ­ς αποδόσεις, από τη στιγμή που ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Πάολο Σαβόνα διαμήνυσε ότι το ευρώ είναι «απαραίτητο», δηλώσεις που συνέβαλαν στο να ενισχυθεί η επενδυτική ζήτηση στη χθεσινή ιταλική δημοπρασία.

Η Ιταλία άντλησε 5,63 δισ. ευρώ, εντός του στόχου που είχε θέσει, παρότι το κόστος δανεισμού εξακολουθε­ί να είναι το υψηλότερο από τότε που η ΕΚΤ έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 2,55 τρισ. ευρώ. Ο κ. Σαβόνα είχε παλαιότερα εκφράσει εχθρικές απόψεις για το ευρώ και ο προτεινόμε­νος διορισμός του στη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν προκάλεσε έντονες ρευστοποιή­σεις στις αγορές. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε βέτο στην ανάληψη αυτού του ρόλου, όμως ο κ. Σαβόνα ανέλαβε τώρα το χαρτοφυλάκ­ιο των Ευρωπαϊκών υποθέσεων. Σε συνάντησή του με ξένους δημοσιογρά­φους τάχθηκε πλήρως υπέρ του ευρώ και δήλωσε ότι ουδέποτε επιθυμούσε την έξοδο της χώρας του από το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα. Οι δηλώσεις αυτές απομάκρυνα­ν τις ανησυχίες για την πορεία της τρίτης μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης υπό την ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμο­ύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα.

Η απόδοση του διετούς ιταλικού κρατικού ομολόγου έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από το 1%, αποκλιμακο­ύμενο χθες πέντε μονάδες βάσης στο 0,83%. Στην αρχή της εβδομάδας βρισκόταν στο 1,13% και μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχε κάνει άλμα στο 2,73%, όταν οι ανησυχίες στην αγορά είχαν φθάσει στην κορύφωσή τους. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,82%, ενώ το spread με το αντίστοιχο γερμανικό περιορίστη­κε στις 235 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τις 268 που βρισκόταν στην αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο, αναλυτές προειδοποι­ούν ότι οι δηλώσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να κρατήσουν τις ιταλικές αποδόσεις χαμηλά σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, ειδικά λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης για μεγάλες δαπάνες.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη οι αποδόσεις παρέμειναν στάσιμες ή υποχώρησαν ελαφρώς, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο. Στην ελληνική αγορά δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 11 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμ­βανομένων και εντόκων γραμματίων. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 4,54%, με το spread στις 415 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 διαμορφώθη­κε σε 1,17% και 3,68%. Η απόδοση του επταετούς στο 4,10%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece