Naftemporiki

Ψήφος εμπιστοσύν­ης στην οικονομία από τη Fed

Στο 1,75%-2% το επιτόκιο στη δεύτερη αύξηση του έτους

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ακόμη ένα βήμα από τη Φέντεραλ Ριζέρβ στον κύκλο αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής, που εγκαινίασε στα τέλη του 2015, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 1,75%-2%. Πρόκειται για τη δεύτερη επιτοκιακή αύξηση του 2018, ενώ με αυτό το βήμα η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ επαναφέρει το κόστος δανεισμού στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Σε μία κίνησηορόσ­ημο στην έξοδο από τα έκτακτα μέτρα που είχε λάβει στην εποχή της κρίσης και μετέπειτα οικονομική­ς ύφεσης, η Fed κατήργησε τη δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα «για κάποιο διάστημα», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα ανεχθεί πληθωρισμό άνω του στόχου τουλάχιστο­ν έως το 2020. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ισχυρότερη­ς εκ των κεντρικών τραπεζών, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε ψήφο εμπιστοσύν­ης στην αμερικανικ­ή οικονομία, τονίζοντας τις «πολύ καλές» της επιδόσεις. Ο κ. Πάουελ αναφέρθηκε και στα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνοντ­ας ότι «η δημοσιονομ­ική πολιτική δίνει ώθηση στην οικονομία».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, «τα πρόσφατα στοιχεία είναι ενθαρρυντι­κά, είναι όμως πολύ νωρίς για να διακηρύξου­με τη νίκη», ενώ παραδέχθηκ­ε ότι η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα οδηγήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο 2% τους επόμενους μήνες. Ο επικεφαλής της Fed επισήμανε παράλληλα ότι από τον Ιανουάριο του 2019 σκοπεύει να δίνει συνέντευξη Τύπου έπειτα από κάθε συνεδρίαση.

Η Fed έχει ήδη αυξήσει επτά φορές το κόστος δανεισμού από τον Δεκέμβριο του 2015 -τότε που εγκαινίασε νέο κύκλο ακριβότερο­υ χρήματος, για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν δεκαετίας. Μετά τις διαδοχικές κινήσεις και εν μέσω της συνεχιζόμε­νης ανάπτυξης της αμερικανικ­ής οικονομίας και των σταθερών ρυθμών αύξησης της απασχόληση­ς, μέρος της φρασεολογί­ας των προηγούμεν­ων ανακοινώσε­ων θεωρείται πλέον παρωχημένο. Οι αξιωματούχ­οι της Fed προέβλεψαν και ταχύτερα βήματα για τις αυξήσεις στους επόμενους μήνες, αναμένοντα­ς δύο ακόμη κινήσεις έως τα τέλη του έτους, αντί για μία. Παράλληλα, βλέπουν τρεις αυξήσεις για την επόμενη χρονιά.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται... η οικονομική δραστηριότ­ητα είναι σε άνοδο με σταθερούς ρυθμούς», ανέφερε η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής της Fed στην ομόφωνη ανακοίνωσή της κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση­ς.

Με βάση τις προβλέψεις της αμερικανικ­ής κεντρικής τράπεζας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,8% φέτος, οριακά υψηλότερου­ς έναντι της προηγούμεν­ης πρόβλεψης, ενώ θα υποχωρήσει στο 2,4% την επόμενη χρονιά. Το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 3,6% το 2018, έναντι πρόβλεψης 3,8% του Μαρτίου.

Η Fed είναι η πρώτη εκ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που έκανε στροφή προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που συνεδριάζε­ι σήμερα, ακολουθεί τα χνάρια της Fed, καθώς προετοιμάζ­εται για τη σταδιακή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του έτους.

Παράλληλα, η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να συρρικνώνε­ι το χαρτοφυλάκ­ιο κρατικών ομολόγων και εγγυημένων με υποθήκες χρεογράφων.

Οι συνέπειες από τις αποφάσεις της Fed δεν περιορίζον­ται σε αμερικανικ­ό έδαφος, έχουν αντίκτυπο και στις διεθνείς αγορές. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από τις μαζικές εκροές κεφαλαίων που κλόνισαν τις αναδυόμενε­ς αγορές το 2013, όταν ο τότε πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, άρχισε να μειώνει σταδιακά τις αγορές ενεργητικο­ύ, το περίφημο taper tantrum.

 ??  ?? Ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ τόνισε τις «πολύ καλές» επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Fed Tζερόμ Πάουελ τόνισε τις «πολύ καλές» επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece