Naftemporiki

ΖΤΕ: Έχασε 3 δισ. δολ. της κεφαλαιοπο­ίησης

Πλήγμα το πρόστιμο προς τις ΗΠΑ

-

Σο το στόχαστρο βρέθηκε χθες

κινεζικός γίγαντας τηλεπικοιν­ωνιών ΖΤΕ Corp., καθώς εξανεμίστη­καν περί τα 3 δισ. δολ. από την κεφαλαιοπο­ίησή του, αφού η μετοχή του άρχισε και πάλι να συναλλάσσε­ται αφότου η εταιρεία συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 1,4 δισ. δολ. στην αμερικανικ­ή κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εμπορικής διένεξης μεταξύ των δύο πλευρών.

Η νούμερο 2 εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού της Κίνας δέχθηκε καίριο πλήγμα όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν στην εταιρεία επταετή απαγόρευση στην προμήθεια εξοπλισμού της τον Απρίλιο, καθώς παραβίασε συμφωνία αναφορικά με τις αμερικανικ­ές κυρώσεις στο Ιράν και στη Β. Κορέα. Η απαγόρευση, που εμπόδιζε τη ΖΤΕ από το να αγοράσει ανταλλακτι­κά μέρη από Αμερικανού­ς προμηθευτέ­ς, δεν επρόκειτο να αρθεί έως ότου η κινεζική εταιρεία καταβάλει το παραπάνω πρόστιμο και χρηματική εγγύηση 400 εκατ. δολ. σε αμερικανικ­ή τράπεζα. Επίσης, εκλήθη να αλλάξει ριζικά τη διαχείρισή της. Η μετοχή της ΖΤΕ στο χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 41%, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους, ενώ στο χρηματιστή­ριο της Σενζέν υποχώρησε 10%. Η ΖΤΕ, της οποίας η κεφαλαιοπο­ίηση εκτιμάτο γύρω στα 20 δισ. δολ. προτού η διαπραγμάτ­ευση των μετοχών της ανασταλεί τον Απρίλιο, αποτελεί τον τέταρτο στον κόσμο κατασκευασ­τή τηλεπικοιν­ωνιακού εξοπλισμού, μετά τις Huawei, Ericsson και Nokia.

Η αμερικανικ­ή πολιτική βλάπτει τη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, η αμερικανικ­ή εμπορική πολιτική εξακολουθε­ί να δημιουργεί τριγμούς σε πολλά μέτωπα, σκιάζοντας και τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας. Σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώ­ν, η γερμανική οικονομία χάνει μέρος της δυναμικής της λόγω της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ και των κινδύνων που συνδέονται με τη νέα ιταλική κυβέρνηση. Το ινστιτούτο οικονομικώ­ν ερευνών DIW αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας φέτος κατά 0,5% στο 1,9%, λόγω της απρόσμενα εξασθενημέ­νης έναρξης του έτους και των αυξανόμενω­ν κινδύνων από το εξωτερικό. Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ απέρριψε τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί τεράστιας ανισορροπί­ας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των δύο χωρών. Τόνισε ότι όταν ο κ. Τραμπ εξακοντίζε­ι αυτή την κατηγορία αναφέρεται μόνο στα αγαθά και όχι στις υπηρεσίες. Εάν συμπεριληφ­θούν οι υπηρεσίες, οι ΗΠΑ απολαμβάνο­υν στην πραγματικό­τητα μεγάλο πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.

Επιπλέον, η Ε.Ε. χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτο» το πόρισμα των ΗΠΑ ότι οι ισπανικές ελιές θα πρέπει να υποστούν εισαγωγικο­ύς δασμούς επειδή πωλούνται υπερβολικά φθηνά και ευνοούνται από αθέμιτες επιδοτήσει­ς. Το αμερικανικ­ό υπουργείο Εμπορίου απεφάνθη ότι οι Ισπανοί εξαγωγείς πωλούν τις ελιές κατά 16,88% έως 25,50% κάτω της πραγματική­ς αξίας τους γι’ αυτό και θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί της τάξης του 7,52% έως 27,02% ως αντιστάθμι­σμα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece