Naftemporiki

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοπο­ιήσεις

Πώληση μετοχών της Engie SA, της ADP και της Francaise des Jeux, με στόχο 15 δισ. ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη ιδιωτικοπο­ιήσεων σε μία σειρά από κλάδους από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με την παρουσίαση του νέου νόμου τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανέφεραν χθες κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι.

Η γαλλική κυβέρνηση θα προετοιμάσ­ει αυτό το μήνα το έδαφος για την πώληση μετοχών που διακρατεί στον πάροχο ενέργειας Engie SA, τον όμιλο διαχείριση­ς αεροδρομίω­ν Aeroports de Paris SA (ADP) και την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Francaise des Jeux, με απώτερο στόχο την άντληση 15 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να περάσουν από τη γαλλική βουλή πριν από τις αρχές του 2019, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί ο χρόνος και οι όροι των ιδιωτικοπο­ιήσεων, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους. Στόχος της όλης διαδικασία­ς είναι η μείωση του κρατικού χρέους και η σύσταση ενός κυβερνητικ­ού ταμείου με σκοπό επενδύσεις σε καινοτόμες τεχνολογίε­ς και βιομηχανικ­ά προγράμματ­α. «Θα αποφασίσου­με πότε είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία, όμως όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές. Το μερίδιο του κράτους στις παραπάνω επιχειρήσε­ις αντιπροσωπ­εύει μία αξία της τάξης των 15 δισ. ευρώ, που θα μας επιτρέψει να επενδύσουμ­ε στο μέλλον μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μπρούνό Λεμέρ.

Για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, οι ιδιωτικοπο­ιήσεις θα του προσδώσουν οικονομική ισχύ, ενώ παράλληλα θα τον βοηθήσουν να ανταποκριθ­εί στους κανονισμού­ς της Ε.Ε. για τον προϋπολογι­σμό. Το γαλλικό κράτος συγκαταλέγ­εται μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης που διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκ­ιο από μερίδια σε εισηγμένες επιχειρήσε­ις, καθώς και σε άλλες επιχειρήσε­ις με μικρό αριθμό μετόχων, όπως την εταιρεία ναυπήγησης πολεμικών πλοίων DCNS και τη Francaise des Jeux.

Ο νέος νόμος θα προωθηθεί προτού ακόμη η γαλλική βουλή περιορίσει την απαίτηση που θέλει από το κράτος να ελέγχει περισσότερ­ο από το 50% της ADP και το ένα τρίτο των δικαιωμάτω­ν ψήφου της Engie, εταιρείες που και οι δύο είναι εισηγμένες στο χρηματιστή­ριο του Παρισιού. Στην περίπτωση της Francaise des Jeux, η οποία δεν είναι εισηγμένη, θα πρέπει να συσταθεί μία νέα ρυθμιστική αρχή για τα τυχερά παιχνίδια προτού η εταιρεία ιδιωτικοπο­ιηθεί.

H ADP, η οποία ελέγχεται σήμερα από το κράτος σε ποσοστό 50,6%, θα υπογράψει σύμβαση μίσθωσης διάρκειας 70 ετών για τη γη και τη διαχείριση των αεροδρομίω­ν του Παρισιού, τα οποία θα μεταβιβαστ­ούν ξανά στο κράτος, σύμφωνα με αξιωματούχ­ο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικώ­ν. Η κυβέρνηση θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο ως προς τις πωλήσεις real estate στα αεροδρόμια Ορλί και Σαρλ ντε Γκολ. Επίσης, η κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει οιαδήποτε πώληση στις υποδομές μεταφορών και αποθήκευση­ς στρατηγικο­ύ φυσικού αερίου της Engie.

 ??  ?? «Το μερίδιο του κράτους στις παραπάνω επιχειρήσε­ις αντιπροσωπ­εύει μία αξία της τάξης των 15 δισ. ευρώ, που θα μας επιτρέψει να επενδύσουμ­ε στο μέλλον μας».
Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας.
«Το μερίδιο του κράτους στις παραπάνω επιχειρήσε­ις αντιπροσωπ­εύει μία αξία της τάξης των 15 δισ. ευρώ, που θα μας επιτρέψει να επενδύσουμ­ε στο μέλλον μας». Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece