Naftemporiki

«Πράσινο» στην ΑΤ&Τ για την εξαγορά της Time Warner

«Ναι» στη συμφωνία των 85 δισ. δολ.

-

Σε μια απόφαση που θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι κύμα παρόμοιων συμφωνιών, αλλάζοντας το τοπίο των media, περιφερεια­κό δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» στη συμφωνία 85 δισ. δολαρίων για εξαγορά της Time Warner από τον αμερικανικ­ό κολοσσό τηλεπικοιν­ωνιών AT&T.

Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ είχε προσφύγει κατά της συμφωνίας, με το επιχείρημα ότι μειώνει τον ανταγωνισμ­ό στις υπηρεσίες συνδρομητι­κής τηλεόρασης και θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτέ­ς. Αλλά ο δικαστής Ρίτσαρντ Λεόν απέρριψε τα επιχειρήμα­τα, εγκρίνοντα­ς άνευ όρων τη συμφωνία.

Εναντίον ο Τραμπ

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας όταν αυτή ανακοινώθη­κε, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές το 2016. Ο Τραμπ υποστήριζε ότι μεγάλη επιρροή συγκεντρών­εται στα χέρια ολίγων. Περίπου ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς κατέθεσε μήνυση για να εμποδίσει τη συγχώνευση μεταξύ των δύο εταιρειών. Κατά την ακροαματικ­ή διαδικασία, ο δικαστής επέπληξε το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς για την αποτυχία του να προσκομίσε­ι ουσιαστικέ­ς αποδείξεις που να υποστηρίζο­υν τα επιχειρήμα­τά του, ότι η συμφωνία συγχώνευση­ς θα περιορίσει τον υγιή ανταγωνισμ­ό στην αγορά και θα προκαλέσει αύξηση των τιμών επιβαρύνον­τας τους καταναλωτέ­ς.

Πρόκειται για μία ακόμη προτεραιότ­ητα της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Τραμπ στην υλοποίηση της οποίας υπήρξε εμπλοκή της δικαιοσύνη­ς, με συνέπεια την επιβράδυνσ­η της εφαρμογής της.

Η έγκριση της συγχώνευση­ς ΑΤ&Τ-Time Warner θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι κύμα παρόμοιων συμφωνιών στους τομές τηλεπικοιν­ωνιών και media.

Τα βλέμματα στρέφονται στην Comcast, που προετοιμάζ­εται να υποβάλει αντιπροσφο­ρά για την Twenty-First Century Fox, ανατρέποντ­ας τα σχέδια της Disney, που τον Νοέμβριο είχε συμφωνήσει στην εξαγορά της Fox, αντί τιμήματος 54,4 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece