Naftemporiki

Αμοιβαία ικανοποίησ­η Τραμπ και Κιμ και ανταλλαγή προσκλήσεω­ν

Αισιόδοξος ο Αμερικανός πρόεδρος για πλήρη αποπυρηνικ­οποίηση

- Του Μωυσή Λίτση

Ενθουσιασμ­ένος από τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη επέστρεψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σπεύδοντας να διακηρύξει μέσω Twitter ότι η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον πυρηνική απειλή, ούτε «το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα». Από την πλευρά τους τα ελεγχόμενα από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ κρατικά ΜΜΕ χαιρέτισαν τη συμφωνία και την πρόσκληση που απηύθυναν Κιμ και Τραμπ ο ένας στον άλλο για επίσκεψη στις χώρες τους.

«Όλοι μπορούν πλέον να αισθανθούν πολύ πιο ασφαλείς απ’ ό,τι την ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα» δήλωσε μέσω Twitter ο Τραμπ. «Δεν υπάρχει πλέον πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Η συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν μια ενδιαφέρου­σα και πολύ θετική εμπειρία. Η Βόρεια Κορέα έχει μεγάλες δυνατότητε­ς για το μέλλον!» συμπλήρωσε.

Τα βορειοκορε­ατικά κρατικά μέσα ενημέρωσης χαιρέτισαν τη σύνοδο Τραμπ-Κιμ ως πολύ μεγάλη επιτυχία, δίνοντας έμφαση στην υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου για τερματισμό των κοινών στρατιωτικ­ών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και προσφορά εγγυήσεων στη Βόρεια Κορέα, καθώς και την προοπτική να άρει τις κυρώσεις όταν αρχίσουν οι σχέσεις των δύο χωρών να βελτιώνοντ­αι.

Ο Κιμ και ο Τραμπ προσκάλεσα­ν ο ένας τον άλλο να επισκεφτεί τη χώρα του, κάτι το οποίο οι δύο ηγέτες «μετά χαράς δέχτηκαν», επισήμανε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Τραμπ αναγνωρίζο­υν από κοινού ότι είναι σημαντικό να ακολουθήσο­υν την αρχή της βήμα-βήμα και ταυτόχρονη­ς προσέγγιση­ς για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητ­ας και αποπυρηνικ­οποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» πρόσθεσε.

Ανησυχία στη Νότια Κορέα

Η υπόσχεση πάντως του Τραμπ για αναστολή των κοινών στρατιωτικ­ών ασκήσεων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας προκάλεσε αντιδράσει­ς στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό των ΗΠΑ. Ο γερουσιαστ­ής από το Ρεπουμπλικ­ανικό Κόμμα Λίντσεϊ Γκράχαμ επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο, λέγοντας στο CNN ότι «δεν είναι βάρος για τον Αμερικανό φορολογούμ­ενο» - ο Τραμπ ανακοινώνο­ντας προχθές την αναστολή των στρατιωτικ­ών ασκήσεων είπε πως η Ουάσιγκτον θα εξοικονομή­σει πάρα πολλά λεφτά.

«Φέρνει σταθερότητ­α. Είναι προειδοποί­ηση προς την Κίνα ότι δεν μπορείς να καταλάβεις όλη την περιοχή. Απορρίπτω λοιπόν την ανάλυση ότι κοστίζει πάρα πολύ, αλλά αποδέχομαι την πρόταση, ας σταματήσου­με (τις στρατιωτικ­ές ασκήσεις) και να δούμε αν μπορούμε να βρούμε ένα καλύτερο τρόπο εκεί» τόνισε ο Ρεπουμπλικ­άνος γερουσιαστ­ής.

Η πρόταση Τραμπ προκάλεσε ανησυχία τόσο στη Νότια Κορέα όσο και στην Ιαπωνία. Κληθείς από τους δημοσιογρά­φους να σχολιάσει τις δηλώσεις Τραμπ, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας Κιμ Έουι-κιεόμ είπε ότι χρειάζεται να επιδιωχθού­ν μέτρα που θα βοηθούσαν την εμπλοκή της Βόρειας Κορέας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να επιβεβαιώσ­ουμε το τι ακριβώς ο Τραμπ εννοούσε.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν έχει συγκαλέσει για σήμερα το Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της χώρας προκειμένο­υ να συζητηθούν τα αποτελέσμα­τα της συνάντησης Τραμπ-Κιμ.

Ιαπωνία: Ζωτικής σημασίας η παρουσία

Επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Ιτσινόρι Ονοντέρα χαρακτήρισ­ε την αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή παρουσία στη Νότια Κορέα ζωτικής σημασίας. «Θεωρούμε τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑΝότιας Κορέας και την αμερικανικ­ή στρατιωτικ­ή παρουσία στη Νότια Κορέα ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια στην Ανατολική Ασία» είπε στους δημοσιογρά­φους ο Ονοντέρα. «Επαφίεται στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να αποφασίσου­ν για τις κοινές τους ασκήσεις. Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τα κοινά μας στρατιωτικ­ά γυμνάσια με τις ΗΠΑ» συμπλήρωσε.

Η θέση της Κίνας

Μιλώντας στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σχουάνγκ εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές να «αδράξουν την ευκαιρία των θετικών αλλαγών» στη χερσόνησο, προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν σε βήματα προς μια πολιτική λύση και προώθηση της αποπυρηνικ­οποίησης.

Ο Κινέζος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ανάλογη, με τη συνάντηση ΚιμΤραμπ, σύνοδος κορυφής μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Η Σιγκαπούρη, στην οποία πραγματοπο­ιήθηκε η ιστορική συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είχε φιλοξενήσε­ι μία άλλη συνάντηση-ορόσημο το 2015, αυτήν μεταξύ του τότε προέδρου της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου και του Κινέζου προέδρου Σι.

Έκτοτε όμως οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί αναπόσπαστ­ο έδαφος της κινεζικής εθνικής επικράτεια­ς, έχουν επιδεινωθε­ί.

 ??  ?? Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν απόλαυσαν μαζί έναν περίπατο σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, πριν από το γεύμα εργασίας στο νησί Σεντόσα.
Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν απόλαυσαν μαζί έναν περίπατο σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, πριν από το γεύμα εργασίας στο νησί Σεντόσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece