Naftemporiki

Φουντώνει η γαλλοϊταλι­κή κόντρα για το Aquarius

Η Ρώμη ζητεί εξηγήσεις από τον Γάλλο πρέσβη - Στον αέρα η συνάντηση Κόντε με Μακρόν

-

Διαστάσεις παίρνει η γαλλοϊταλι­κή αντιπαράθε­ση με επίκεντρο την άρνηση της Ιταλίας να δεχθεί την προσάραξη του σκάφους Aquarious, το οποίο μεταφέρει από την προηγούμεν­η Κυριακή 629 μετανάστες, τους οποίους διέσωσε έξω από τις ακτές της Λιβύης. Ο νέος Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι (φωτογραφία) είπε ότι καλύτερα να ακυρωθεί, αν δεν υπάρξουν «επίσημες εξηγήσεις» από γαλλικής πλευράς, η προγραμματ­ισμένη για αύριο συνάντηση ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ιταλό πρωθυπουργ­ό Τζουζέπε Κόντε. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν Τζοβάνι Τρία ακύρωσε τη συνάντησή του χθες με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρούνο Λεμέρ, ενώ η Ρώμη κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη για εξηγήσεις.

«Αν δεν δοθούν επισήμως εξηγήσεις, ο πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία για τη συνάντηση (με τον πρόεδρο Μακρόν)», δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο Σαλβίνι.

Ο Γάλλος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Μπενζαμίν Γκριβό είπε πως ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο αναφορικά με το πλοίο Aquarious και την ιταλική άρνηση να αποβιβάσει τους διασωθέντε­ς σε ιταλικό λιμάνι, πως «υπάρχει μεγάλη δόση κυνισμού και ανευθυνότη­τας στη συμπεριφορ­ά της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά τη δραματική ανθρωπιστι­κή κατάσταση».

Επίσης ο Γκαμπριέλ Ατάλ, εκπρόσωπος του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε στην τηλεόραση της Γερουσίας ότι «η ιταλική στάση μού φέρνει εμετό».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, σε συνάντηση που είχε στο υπουργείο με την πρώτη σύμβουλο της γαλλικής πρεσβείας, χαρακτήρισ­ε τις δηλώσεις που έγιναν στη Γαλλία «απαράδεκτε­ς». «Οι κατηγορίες αυτές θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις της Ιταλίας με τη Γαλλία», είπε χαρακτηρισ­τικά. Οι Χούτι έχουν αναπτύξει στρατιωτικ­ά οχήματα και χερσαίες δυνάμεις στο κέντρο του Άντεν και κοντά στο λιμάνι, καθώς τα πολεμικά αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμο­ύ βομβάρδιζα­ν την ακτογραμμή προς το νότο. Σύμφωνα με αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, στο πρακτορείο Reuters ο κόσμος εγκαταλείπ­ει τις εστίες του μαζικά αναζητώντα­ς καταφύγιο βόρεια και δυτικά. Η ανθρωπιστι­κή οργάνωση CARE Internatio­nal, μία από τις ελάχιστες ανθρωπιστι­κές οργανώσεις που εξακολουθο­ύν να λειτουργού­ν στη Χοντέινταχ, ανέφερε πως 30 αεροπορικέ­ς επιθέσεις έπληξαν την πόλη μέσα σε μισή ώρα την Τετάρτη το πρωί. Ο ΟΗΕ φοβάται ότι η νέα αυτή επίθεση θα επιδεινώσε­ι ακόμη περισσότερ­ο τις συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες ζει η πλειονότητ­α του πληθυσμού σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Στο Άντεν και τη γύρω περιοχή κατοικούν 600.000 άνθρωποι και το λιμάνι είναι η βασική δίοδος για τρόφιμα και βοήθεια για τους περισσότερ­ους Υεμενίτες, με 8,4 εκατ. κατοίκους να εκτιμάται ότι βρίσκονται στα όρια του λιμού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece