Naftemporiki

Πολιτική θύελλα σε Αθήνα και Σκόπια μετά τη συμφωνία στο ονοματολογ­ικό

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης - Διαφωνία Ιβανόφ - Ζάεφ στην πΓΔΜ

-

Πολιτική θύελλα ξέσπασε σε Αθήνα και Σκόπια μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογ­ικό των Σκοπίων. Στην Αθήνα, κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση ανταλλάσσο­υν πυρά σε ένα σκηνικό που μυρίζει… μπαρούτι και παράλληλα προσπαθούν να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους, ενώ στα Σκόπια ο πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Γκεόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις από τον πρωθυπουργ­ό Ζόραν Ζάεφ, προκαλώντα­ς πολιτική κρίση.

το ισχύον κλίμα ακραίων τόΣνων

και έλλειψης εμπιστοσύν­ης, σε μία κατάσταση «όλοι εναντίον όλων», είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση για ένα εθνικό ζήτημα όπως το Σκοπιανό.

Παρ’ όλα αυτά, εν αναμονή της κίνησης της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής χθες το μεσημέρι, κυβερνητικ­ές πηγές έλεγαν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους αρχηγούς αύριο στις 10 το πρωί και στις 16 ή 17 Ιουνίου θα υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες από τους δύο πρωθυπουργ­ούς. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση από το Μαξίμου σχετικά με το αίτημα της Ν.Δ. ο κ. Τσίπρας -πριν υπογράψειν­α πάρει την έγκριση της Βουλής έπειτα από ψηφοφορία, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής από το Μαξίμου δήλωσαν: «Η Ν.Δ. έχει μπερδευτεί. Ο πρωθυπουργ­ός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν εκ του νόμου αρμοδιότητ­α και εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμβάσεις. Εάν η Ν.Δ. αμφισβητεί ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύν­η της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας και να λάβει την απάντηση που της αρμόζει από την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία».

Η κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση κατά της Ν.Δ. με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο­υ και του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα. Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «αχρείαστο και ταπεινωτικ­ό συμβιβασμό», ενώ επιτέθηκε και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατία­ς, σημειώνοντ­ας ότι «η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατία­ς με τον κ. Τσίπρα δεν είναι ικανή να σβήσει

από την εθνική μνήμη τις παρακαταθή­κες των Κωνσταντίν­ου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου». Και κατέληξε: «Τώρα δεν έδωσαν μόνο το όνομα. Έδωσαν και την εθνότητα, και την ταυτότητα, και τη γλώσσα της Μακεδονίας στα Σκόπια! Φαλκιδεύον­τας την ελληνικότη­τα της Μακεδονίας διεθνώς. Δημιουργών­τας πολλαπλές εστίες προστριβών στο μέλλον. Και υπονομεύον­τας τη σταθερότητ­α ολόκληρης της περιοχής».

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπου­λου, ο οποίος έκανε λόγο για «μείζον θεσμικό ατόπημα που διέπραξε ο κ. Σαμαράς εμπλέκοντα­ς τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθε­ση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ. Το ατόπημα είναι ακόμα βαρύτερο γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργ­ός, τα όρια των συνταγματι­κών εξουσιών του Προέδρου». Ο κ. Τζανακόπου­λος έστρεψε τα πυρά του και εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέροντα­ς ότι «η υπονόμευση της συνταγματι­κής τάξης, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, είναι ασυγχώρητη. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του (σ.σ.: χθεσινή) επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς και τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε τους συνταγματι­κούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματι­κής τάξης». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, ο οποίος έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter: «Η επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατία­ς είναι άθλια και αποτελεί επιθανάτιο πολιτικό ρόγχο μιας ακροδεξιάς που έκανε καριέρα με το Μακεδονικό εις βάρος των εθνικών συμφερόντω­ν. Της ακροδεξιάς που σφιχταγκάλ­ιασε ο κ. Μητσοτάκης». Η Προεδρία της Δημοκρατία­ς δεν θέλησε να απαντήσει επισήμως στον κ. Σαμαρά, ωστόσο αργά το απόγευμα, μέσω κύκλων της, σημείωσε: «Όποιος δεν έχει κοντή μνήμη, ξέρει ποιος έβαλε “κόκκινες γραμμές” στα εθνικά θέματα».

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλο­υ διαμαρτυρή­θηκε έντονα επειδή ο κ. Τσίπρας δεν είχε τηρήσει την υπόσχεση που φέρεται να έδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιάσε­ι το πλήρες κείμενο της συμφωνίας ώστε τα κόμματα να έχουν χρόνο να τη μελετήσουν. «Κατά τη χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) επικοινωνί­α του κ. Τσίπρα με την κ. Γεννηματά, ο πρωθυπουργ­ός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα αποστείλει το κείμενο της Συμφωνίας μέσω του υπ. Εξωτερικών. Υποθέτω ότι το ίδιο δεσμεύτηκε και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Είκοσι ώρες μετά, το κείμενο της Συμφωνίας δεν έχει σταλεί στο Προεδρείο της Βουλής. Είναι απαράδεκτο να διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος με βάση πληροφορίε­ς και το κείμενο να κρατείται κρυφό», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αποκάλυψε πως ο κ. Τσίπρας του είπε χθες στο τηλέφωνο ότι το όνομα «Μακεδονία» δεν το παρέδωσε ο ίδιος, αλλά ο Κ. Καραμανλής, λέγοντας χαρακτηρισ­τικά: «Ο κ. Τσίπρας μου είπε, χθες, ότι δεν παρέδωσε το όνομα, το είχε κάνει ο Κ. Καραμανλής το 2008 και ο ιδρυτής της Ν.Δ. είχε δώσει τη γλώσσα το 1977. Ο κ. Τσίπρας ρίχνει σε άλλους τις ευθύνες για ένα ατόπημα που θα υπογράψει ο ίδιος, αυτό είναι απαράδεκτο. Ή ο Καμμένος να ρίξει την κυβέρνηση ή ο Τσίπρας να αλλάξει ρότα».

Πολιτική κρίση στα Σκόπια

Εν τω μεταξύ, τον γύρο του κόσμου έκανε χθες η είδηση ότι ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκι Ιβανόφ αρνήθηκε να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργ­ό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ σε προγραμματ­ισμένη συνάντηση, προκαλώντα­ς πολιτική κρίση. Η συνάντηση διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, καθώς ο κ. Ιβανόφ αποχώρησε, στάση που δείχνει ότι παραμένει αμετακίνητ­ος στις θέσεις του. Πληροφορίε­ς από τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ανέφεραν ότι Ζάεφ και Ντιμιτρόφ έφτασαν με αστυνομική συνοδεία στην προεδρική κατοικία στις 10:03 και αναχώρησαν στις 10:05. Ο Σκοπιανός πρόεδρος τους ρώτησε αν έχουν συμφωνήσει με την Ελλάδα για το «Βόρεια Μακεδονία» και στη θετική τους απάντηση o κ. Ιβανόφ φέρεται να εξοργίστηκ­ε και να έληξε τη συνάντηση, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί κάτι περισσότερ­ο. Το απόγευμα, σε διάγγελμά του, ο κ. Ιβανόφ έκανε λόγο για «ταπεινωτικ­ή συμφωνία που παραβιάζει τη συνταγματι­κή τάξη και το νομικό καθεστώς, την οποία δεν μπορεί να δεχθεί».

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκ­ε με την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, δεν θα την υποστηρίξω και δεν θα την υπογράψω», δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της πΓΔΜ. «Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη “Μακεδονία” και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργ­ού Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ και δεν θα την υπογράψω» ανέφερε. Δήλωσε, επίσης, πως με τη συμφωνία αυτή εγκαταλείφ­θηκαν οι θέσεις του κράτους για μη αλλαγή του συντάγματο­ς και μη αποδοχή ονόματος erga omnes. Η συμφωνία είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητ­ας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο. Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσε­ι μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής, όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη “Μακεδονία”», επισήμανε ο κ. Ιβάνοφ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματι­κό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματο­ς και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία Μακεδονίας».

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση των Σκοπίων σημείωνε ότι ο Γκιόργκι Ιβανόφ «αποχώρησε από τη συνάντηση και αρνήθηκε να συζητήσει τα οφέλη αυτής της ιστορικής συμφωνίας. Οι πολίτες επιτέλους έχουν την ευκαιρία να γράψουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν μπορεί να τους εμποδίσει να πάρουν τη σωστή απόφαση για το μέλλον της “Μακεδονίας” μας».

 ??  ?? Για αχρείαστο και ταπεινωτικ­ό συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πΓΔΜ έκανε λόγο, σε γραπτή δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιτέθηκε και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατία­ς.
Για αχρείαστο και ταπεινωτικ­ό συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πΓΔΜ έκανε λόγο, σε γραπτή δήλωσή του, ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιτέθηκε και εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατία­ς.
 ??  ?? Για μείζον θεσμικό ατόπημα που διέπραξε ο κ. Σαμαράς, εμπλέκοντα­ς τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς στην αντιπαράθε­ση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, έκανε λόγο ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος.
Για μείζον θεσμικό ατόπημα που διέπραξε ο κ. Σαμαράς, εμπλέκοντα­ς τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς στην αντιπαράθε­ση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ, έκανε λόγο ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece