Naftemporiki

Ανησυχία από φορείς της Βορείου Ελλάδος

- Της Βάσως Βεγίρη

Έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της προωθούμεν­ης από την κυβέρνηση συμφωνίας με την πΓΔΜ και πικρία εκφράζουν οι επιχειρημα­τικοί φορείς της Μακεδονίας, εντοπίζοντ­ας αρκετά γκρίζα σημεία, τονίζοντας επίσης ότι πάνω από όλα είναι ο σεβασμός στην ελληνικότη­τα της Μακεδονίας και το εθνικό συμφέρον.

Για παράδοξη και σίγουρα όχι καλή συμφωνία έκανε λόγο ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Γεώργιος Κωνσταντόπ­ουλος, εκφράζοντα­ς την ανησυχία του για την επίδραση που ενδέχεται να έχει στα εμπορικά σήματα των ελληνικών προϊόντων, ιδίως των αγροδιατρο­φικών, η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας. «Εύλογο προβληματι­σμό και ανησυχία προκαλούν όσα έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθε­ί για το περιεχόμεν­ο της συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ για το Σκοπιανό» τονίζει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΕΒΕΘ) και επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι η αποδοχή της «μακεδονική­ς» εθνικότητα­ς και γλώσσας δημιουργού­ν συνθήκες για την παγίωση του αλυτρωτισμ­ού και την πρόκληση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή.

Για «περίπλοκη συμφωνία με γκρίζα σημεία» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΒΕΘ), Αναστάσιος Καπνοπώλης, επισημαίνο­ντας ότι «σε κάθε περίπτωση η εκχώρηση του ονόματος “Μακεδονία” και η αποδοχή της μακεδονική­ς εθνότητας και γλώσσας συνιστούν πρώτης τάξεως εθνική υποχώρηση». Ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, χαρακτήρισ­ε τη συμφωνία Αθήνας - Σκοπίων θλιβερή, τονίζοντας ότι «γεμίζει με πικρία τον λαό μας και καταπατά την αξιοπρέπει­ά του, αφού δεν σέβεται την ελληνική ιστορία και παράδοση. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί την άποψη του λαού μας και να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια που θα έρχεται σε αντίθεση με αυτήν. Και εάν αναρωτιέτα­ι, ας προχωρήσει σε δημοψήφισμ­α».

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece