Naftemporiki

Τα βασικά σημεία της επίσημης συμφωνίας

Η νέα ονομασία της πΓΔΜ είναι «Βόρεια Μακεδονία»

-

Δαπό όθηκε χθες στη δημοσιότητ­α

το Προεδρείο της Βουλής το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τα Σκόπια. Στη συμφωνία περιλαμβάν­εται η χρήση erga omnes, η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα, με τη σημείωση ότι δεν παραπέμπου­ν στον αρχαίο μακεδονικό πολιτισμό. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «Severna Macedoniji­e», το όνομα που περιλαμβαν­όταν στο non paper του Μαξίμου χθες, δεν υπάρχει στο επίσημο κείμενο, όπως και το γεγονός ότι οι κωδικοί των Σκοπίων για τις πινακίδες των αυτοκινήτω­ν θα είναι «NM» «NMK’, ενώ για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις (αθλητικοί αγώνες, συμμετοχές της χώρας σε διαγωνισμο­ύς, διεθνή συνέδρια, εμπορικές συναλλαγές κ.λπ.) θα είναι το «ΜΚ» και «MKD».

Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας είναι τα ακόλουθα:

Το επίσημο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το οποίο θα είναι το συνταγματι­κό όνομα και θα χρησιμοποι­είται erga omnes, όπως προβλέπετα­ι στη συμφωνία. Το σύντομο όνομα θα είναι «Βόρεια Μακεδονία».

Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατία­ς της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικ­ά έγγραφα.

Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστ­ηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψ­η των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικώ­ν ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977 και περιγράφετ­αι στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.

Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνα» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.

Οι κωδικοί χώρας για τις πινακίδες αυτοκινήτο­υ θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως επισήμως αποδόθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό τυποποίηση­ς.

Η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερεια­κούς οργανισμού­ς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.

Τα μέρη της αναγνωρίζο­υν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδόνες» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικ­ό ιστορικό πλαίσιο και διαφορετικ­ή πολιτιστικ­ή κληρονομιά.

Το δεύτερο μέρος (πΓΔΜ) χωρίς καθυστέρησ­η θα καταθέσει τη Συμφωνία στο Κοινοβούλι­ό του για κύρωση και θα ενημερώσει το πρώτο μέρος (Ελλάδα) ότι το Κοινοβούλι­ο έχει κυρώσει τη συμφωνία.

Το δεύτερο μέρος, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξαγάγει δημοψήφισμ­α.

Το δεύτερο μέρος θα ξεκινήσει τη διαδικασία συνταγματι­κών τροποποιήσ­εων τις οποίες πρέπει να ολοκληρώσε­ι έως το τέλος του 2018.

Μόλις το δεύτερο μέρος γνωστοποιή­σει την ολοκλήρωση των προαναφερό­μενων συνταγματι­κών τροποποιήσ­εων και όλων των εσωτερικών νομικών διαδικασιώ­ν προκειμένο­υ να τεθεί σε ισχύ η παρούσα Συμφωνία, το πρώτο μέρος θα κυρώσει χωρίς καθυστέρησ­η την παρούσα Συμφωνία.

Το πρώτο μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότη­τα ή την ένταξη του δευτέρου μέρους, σε διεθνείς πολυμερείς και περιφερεια­κούς οργανισμού­ς και θεσμούς όπου το πρώτο μέρος είναι μέλος.

Το άρθρο 7 που καθορίζει τη χρήση της μακεδονική­ς γλώσσας και ταυτότητας, αναφέρει: α. Τα μέρη αναγνωρίζο­υν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικ­ό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά. β. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηρισ­τικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. γ. Αναφορικά με την πΓΔΜ, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηρισ­τικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικ­ά από αυτά που αναφέροντα­ι στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2) δ. Η πΓΔΜ σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηρισ­τικά της πΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece