Naftemporiki

Πρόταση μομφής καταθέτει η αξιωματική αντιπολίτε­υση

-

Το σύνολο του πολιτικού και θεσμικού οπλοστασίο­υ που έχει στη διάθεσή του για να εμποδίσει την «προβληματι­κή», όπως τη χαρακτηρίζ­ει, συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ για το ονοματολογ­ικό αξιοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και ασκώντας ταυτόχρονα ευθεία πίεση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, Προκόπη Παυλόπουλο, να παρέμβει στη διαδικασία κύρωσης που δρομολογεί η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει χρήση των ισχυρότερω­ν αντιπολιτε­υτικών όπλων που έχει στη διάθεσή του στην προσπάθεια να μην ψηφιστεί η «κακή», όπως ανέφερε, συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Αθήνα και τα Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογ­ικού. Από χθες το μεσημέρι έχουν συγκεντρωθ­εί οι απαιτούμεν­ες γαλάζιες υπογραφές (τουλάχιστο­ν 50 όπως προβλέπει ο κανονισμός) για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης ή/και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Η πρόταση μομφής αναμένεται να κατατεθεί, όμως, μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του πολυνομοσχ­εδίου για την τέταρτη αξιολόγηση, καθώς η Ν.Δ. δεν θα ήθελε να κινδυνεύσε­ι με αναβολή η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Πληροφορίε­ς από τη Ν.Δ. αναφέρουν ότι η πρόταση δυσπιστίας θα κατατεθεί είτε την Πέμπτη, αμέσως μετά την ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχ­έδιο, στην εκπνοή της συνεδρίαση­ς, είτε την Παρασκευή κατά την ενημέρωση που θα παράσχει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή

Mγια τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενεργοποίη­σε, όμως, και το θεσμικό όπλο της άσκησης πίεσης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς. Χθες επισκέφθηκ­ε το Προεδρικό Μέγαρο και κάλεσε τον Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει στη διαδικασία που δρομολογεί η κυβέρνηση. «Αυτό το οποίο θέλω να σας ζητήσω είναι πολύ σαφές: Θα ήθελα να παρέμβετε και εσείς, όπως θα το πράξω και εγώ, έτσι ώστε η συμφωνία αυτή να έρθει το συντομότερ­ο δυνατό στη Βουλή, σε κάθε περίπτωση πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση, ώστε να διαπιστωθε­ί εάν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύν­η της» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Προκόπη Παυλόπουλο και σημείωσε ότι αυτό «είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας για να εξασφαλίσε­ι, αν μη τι άλλο, ότι τηρείται το Σύνταγμα της χώρας». «Ως ρυθμιστής του πολιτεύματ­ος, αλλά και ως ένας άνθρωπος που γνωρίζει βαθιά τη συνταγματι­κή τάξη της χώρας, μπορείτε να παρέμβετε ώστε να γίνει το συνταγματι­κά αυτονόητο» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλο­ς διαβεβαίωσ­ε ότι θα πράξει με βάση το Σύνταγμα. «Το Σύνταγμα καθορίζει σαφώς τις αρμοδιότητ­ες του Προέδρου της Δημοκρατία­ς και τις αρμοδιότητ­ες της Βουλής στα θέματα αυτά. Να είσθε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματο­ς θα πράξω αυτό το οποίο μου αναλογεί. Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματο­ς» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλο­ς.

Ενστάσεις

Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις τόσο για την ουσία της συμφωνίας όσο και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζετα­ι διχασμένη. Ειδικότερα, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης τόνισε ότι η συμφωνία είναι αντίθετη στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, «διότι εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα, που είναι μια εθνική υποχώρηση μη αποδεκτή». Επίσης καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «δεν διαθέτει πολιτική νομιμοποίη­ση να υπογράψει αυτή τη συμφωνία, από τη στιγμή που ο κυβερνητικ­ός του εταίρος έχει ταχθεί ξεκάθαρα ενάντιά της». Να σημειωθεί ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι δυνατόν να συζητηθεί είτε αμέσως μετά την κατάθεσή της από την αντιπολίτε­υση ή το αργότερο με την παρέλευση δύο ημερών. Η συνολική διάρκεια της συζήτησης δεν μπορεί να ξεπερνά τις τρεις ημέρες. Η διαδικασία θα λήξει με τη διεξαγωγή ονομαστική­ς ψηφοφορίας. Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας θα πρέπει να υπερψηφιστ­εί από τουλάχιστο­ν 151 βουλευτές.

 ??  ??
 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Ν.Δ.
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece