Naftemporiki

Επίλογος για το QE;

-

Ήρθε η ώρα να γραφτεί ο επίλογος του QE; Παρότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ως αρχή να μη δεσμεύεται εκ των προτέρων, εδώ και μερικούς μήνες προλειαίνε­ι το έδαφος για τη σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης κατεβάζει ταχύτητα και ο πληθωρισμό­ς δεν έχει επιστρέψει στον στόχο 2%, ο Μάριο Ντράγκι και το επιτελείο του κρίνουν ότι έχει έλθει η ώρα να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα, που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του QE στα τέλη του έτους, ώστε να αρχίσουν εντός του 2019 τη διαδικασία ομαλοποίησ­ης των επιτοκίων.

Η πιο ισχυρή ένδειξη ότι η ΕΚΤ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ήλθε διά στόματος Πέτερ Πρετ, όταν ο επικεφαλής οικονομολό­γος της κεντρικής τράπεζας επιβεβαίωσ­ε την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου θα συζητηθεί η ολοκλήρωση του QE. Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, η ΕΚΤ αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα συνολικής αξίας 30 δισ. ευρώ και κανονικά εκπνέει στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

Για τη μερίδα των «περιστεριώ­ν» στους κόλπους της ΕΚΤ, υπάρχουν βάσιμα επιχειρήμα­τα διατήρησης των μέτρων νομισματικ­ής χαλάρωσης, όπως η απειλή ενός εμπορικού πολέμου, που θα μπορούσε να γονατίσει την οικονομία της Ευρωζώνης. Η ρευστή κατάσταση θα δικαιολογο­ύσε διατήρηση του προγράμματ­ος έως την άνοιξη του 2019. Τα «γεράκια» όμως και κυρίως ο ισχυρός της γερμανικής Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, προκρίνουν ότι οι συνθήκες συνηγορούν υπέρ της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων που είχαν εφαρμοσθεί στη διάρκεια της κρίσης.

Προειδοποι­ούν δε και για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, όπως μια νέα φούσκα.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή που θέλει την ΕΚΤ να πείθεται με το... ζόρι ότι οι οικονομικέ­ς συνθήκες είναι οι κατάλληλες για τη λήξη του προγράμματ­ος, καθώς κινδυνεύει να ξεμείνει από επιλέξιμα ομόλογα για τις αγορές στο πλαίσιο του QE.

Τόσο ο Πέτερ Πρετ όσο και ο ίδιος ο Ντράγκι αποχωρούν από την ΕΚΤ το 2019. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ίσως να θέλει να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο των μη συμβατικών μέτρων προτού ολοκληρώσε­ι τη θητεία του. Ήδη γεννώνται διάφορα ερωτήματα για τη γραμμή που θα ακολουθήσε­ι ο επόμενος φύλακας του γυάλινου πύργου της Φραγκφούρτ­ης. Προς το παρόν, όμως, επείγουν οι απαντήσεις για την επόμενη ημέρα μετά το QE. Ίσως σήμερα η ΕΚΤ να λύσει μέρος του γρίφου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece