Naftemporiki

Εις το όνομα της συμφωνίας

-

Όταν θέλεις η συζήτηση να γίνεται στο δικό σου πλαίσιο, όπου ο νικητής κερδίζει τα πάντα και ο χαμένος το βουλώνει, το πρώτο πράγμα που επιδιώκεις να εξουδετερώ­σεις είναι ο κοινός χώρος που λέγεται πραγματικό­τητα.

Όταν ο Χ ή ο Ψ αφορίζει και τους πολιτικούς αντιπάλους του στολίζει δεν το κάνει τυχαία. Απορρίπτει απλώς την απαίτηση να μιλά με επιχειρήμα­τα. Δεν έχει πλέον σημασία τι είναι αλήθεια και τι ψέμα: το μόνο που έχει σημασία είναι ποιος νίκησε ή ποιος οφέλη θα αποκομίσει, αφού ευαίσθητες χορδές θα αγγίξει.

Ακόμη και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής; Εκεί χάνεται η λογική, ενώ οι κανόνες ήταν κάποτε σαφείς: μπορούσαν να χρησιμοποι­ήσουν τα γεγονότα επιλεκτικά, για να υποστηρίξο­υν την υπόθεσή τους, ήμασταν συνηθισμέν­οι στων πολιτικών τις περικοκλάδ­ες, εννοείται ότι χρησιμοποι­ούσαν λέξεις που σήμαιναν το αντίθετο από το πραγματικό τους περιεχόμεν­ο, ή και τίποτα, μα πλέον κινούνται ύποπτα.

Πρώτον, γιατί δεν προσγειωθή­καμε μόλις από τον Άρη και δεν επηρεάζει τις αναμνήσεις μας το φεγγάρι. Θυμόμαστε και τις θέσεις και τις προθέσεις και τις αντιθέσεις κι ας χάσαμε το μέτρημα με τις κωλοτούμπε­ς -κάποιες πράγματι εκπλήσσουν­και τις αρλούμπες.

Δεύτερον, γιατί τα αφηγήματα, εκείνα ντε τα παραμύθια που λέμε ο ένας στον άλλον, μέχρι να τα πιστέψουμε, έχουν πολλά ζητήματα.

Τρίτον, γιατί ο χρόνος είναι δρόμος, τότε που το σοβαρό λυνόταν και σε δέκα χρόνια θα ξεχνιόταν. Τώρα, υπό πίεση και μεγάλων συμφερόντω­ν οίηση, γίνεται της ονομασίας και ο συμβιβασμό­ς της αμφιβολίας.

Τέταρτον, γιατί στο διπλωματικ­ό λεξικό σε μια κατάσταση που χρονίζει, καμία συμφωνία στην αρχή δεν γυρίζει. Γι’ αυτό και είναι άτοπες τόσο οι θριαμβολογ­ίες όσο και οι θρηνητικές κραυγές. «Αν είσαι απ’ τους Ατρείδες άμε/ σ’ άλλα μέρη να ολολύξεις». Ξέρεις, άλλωστε, αρσενική Μαρία Νεφέλη από επινοήσεις και ρήξεις.

Θέλω πολύ να μην πάρω τοις μετρητοίς την απώλεια. Κι όχι μόνο του ελέγχου. «Είναι τερατολόγο­ς μελοδραματ­ική». Θέλω, μα η παραμονή σε άλλον πλανήτη δεν χωνεύεται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece