Naftemporiki

Ευφορία στις μετοχές, υπό πίεση το ευρώ

-

Οι ευρωπαϊκές αγορές σε σχέση με το ευρώ και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα κατέγραψαν εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες χθες, τόσο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ όσο και μετά την ολοκλήρωσή της. Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια κατά τη διάρκεια της ημέρας κινούνταν με αρνητικό πρόσημο, έστω και οριακά κάποια από αυτά, μετά την ανακοίνωση όμως της ΕΚΤ για σταδιακό περιορισμό του προγράμματ­ος εξαγορών ομολόγων από τον Σεπτέμβριο και τερματισμό του στο τέλος του 2018 πήραν την «ανιούσα», καταγράφον­τας κέρδη και μάλιστα ισχυρά. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 ενδοσυνεδρ­ιακά διαπραγματ­ευόταν πάνω από το 1%. Στη Φραγκφούρτ­η ο DAX εκτινάχθηκ­ε στο 1,72 %, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ακολούθησε ενισχυμένο­ς κατά 1,52%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωνε άνοδο 1,27%, ο FTSE 100 κατέγραφε κέρδη 0,92%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ήταν ο δείκτης με τη μικρότερη ενίσχυση 0,69%.

Την αντίθετη ακριβώς πορεία ακολούθησα­ν το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης, όπως και τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικ­ό δολάριο νωρίς την Πέμπτη ήταν 1,853, καταγράφον­τας άνοδο 0,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης. Μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ το ευρώ ενδοσυνεδρ­ιακά υποχωρούσε περισσότερ­ο από 1% με την ισοτιμία, με το δολάριο ΗΠΑ να διαμορφώνε­ται στο 1,718.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρούσε κατά 0,45% ήτοι 3 μονάδες βάσης, διαγράφοντ­ας την άνοδο που σημείωνε νωρίτερα, ενώ το ιταλικό διετές που έχει παρουσιάσε­ι έντονη μεταβλητότ­ητα τον τελευταίο καιρό αποκλιμακώ­θηκε 0,89% ή 7 μονάδες βάσης, μετά την άνοδό του κατά 9 μονάδες βάσης νωρίτερα.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece