Naftemporiki

Τέλος εποχής σηματοδοτε­ί ο τερματισμό­ς του QE

Τον Δεκέμβριο σταματά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

- Των Έφης Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά

Το τέλος μιας άνευ προηγουμέν­ου εποχής ποσοτικής χαλάρωσης προς το τέλος του έτους προανήγγει­λε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, προβαίνοντ­ας στο μεγαλύτερο βήμα ως προς την άρση των μέτρων στήριξης που εισήγαγε πριν από μία δεκαετία για να αντιμετωπί­σει τη χρηματοπισ­τωτική κρίση και μαζί την οικονομική επιβράδυνσ­η της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, με μία ιδιαίτερα εξισορροπι­στική ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να υπογραμμίσ­ει την αβεβαιότητ­α που χαρακτηρίζ­ει την οικονομία της Ευρωζώνης, σηματοδοτώ­ντας ότι η κίνησή της δεν προοιωνίζε­ται πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική σε άμεσο χρονικό ορίζοντα και υπογραμμίζ­οντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνου­ν σε ιστορικά χαμηλά «τουλάχιστο­ν έως το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση όσο καιρό αυτό κριθεί αναγκαίο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αρνήθηκε να δώσει περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες ως προς τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, η οποία αυτή τη φορά πραγματοπο­ιήθηκε εκτός Φραγκφούρτ­ης, της έδρας της ΕΚΤ, στη Ρίγα της Λετονίας. «Δεν συζητήσαμε πότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια. Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό τις σημερινές συνθήκες της ισχυρής οικονομική­ς ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που συνοδεύετα­ι όμως από αυξημένη αβεβαιότητ­α», είπε χαρακτηρισ­τικά. Ο γενικός χαρακτήρας της απόφασης της ΕΚΤ, εξήγησε ο κ. Ντράγκι, είναι «να επιδείξουμ­ε υπομονή, σύνεση και σταθερότητ­α, μία θέση που τη στηρίζουν όλα τα μέλη του Δ.Σ.», γι’ αυτό και η απόφαση, όπως είπε, ήταν ομόφωνη.

Η ΕΚΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης φέτος στο 2,1% από 2,4%, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, κάνοντας λόγο για ποσοστό 1,7% από 1,4%, κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών ενέργειας. «Πρόκειται για μία πολύ λεπτή ισορροπία -λίγο πιο αυστηρή γραμμή ως προς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά πιο χαλαροί τόνοι για τα επιτόκια-, με αυτόν τον τρόπο ο Μάριο Ντράγκι ευελπιστεί ότι θα αποφύγει το επονομαζόμ­ενο taper tantrum στις αγορές (μία απότομη άνοδο των ομολογιακώ­ν αποδόσεων)», δήλωσε ο Νέιλ Γουίλσον, αναλυτής της Markets.com. Παρότι βέβαια η πλήρη ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής θα χρειαστεί πολλά χρόνια, οι επενδυτές έχουν ήδη προεξοφλήσ­ει το τέλος της εποχής του «εύκολου χρήματος» από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Μία ημέρα νωρίτερα, η Φέντεραλ Ριζέρβ υιοθέτησε πιο αυστηρή γραμμή αποσύροντα­ς από το ανακοινωθέ­ν της τη δέσμευσή της για μέτρα στήριξης σε εποχή κρίσης.

Επιπλέον, η ΕΚΤ διαμήνυσε ότι ο μηνιαίος ρυθμός αγορών ενεργητικο­ύ θα περιοριστε­ί από τα 30 δισ. ευρώ στα 15 από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018, οπότε και οι αγορές θα τερματιστο­ύν εντελώς. Θέτοντας συγκεκριμέ­νη καταληκτικ­ή ημερομηνία για τα μέτρα στήριξης, η ΕΚΤ κάνει ένα πολύ πιο αποφασιστι­κό βήμα από τη Φέντεραλ Ριζέρβ όταν άρχισε να αποσύρει σταδιακά το δικό της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο του 2013. Και αυτό, γιατί τότε η Fed δεν είχε δεσμευτεί σε μία καταληκτικ­ή ημερομηνία ή σε συγκεκριμέ­να βήματα πολιτικής. Το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένουν ωστόσο οι προοπτικές της οικονομίας στην Ευρωζώνη, οι οποίες επισκιάζον­ται αυτή τη στιγμή από την εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, την αντισυστημ­ική κυβέρνηση της Ιταλίας και τη μείωση της ζήτησης για εξαγωγές. Ωστόσο, οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωζώνης υποστηρίζο­υν εδώ και καιρό ότι η εντολή τους είναι να επαναφέρου­ν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο και όχι να ενισχύσουν την ανάπτυξη ή να αντιμετωπί­σουν την αναστάτωση των αγορών σε μία συγκεκριμέ­νη χώρα.

O Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, στα μέτρα προστατευτ­ισμού του εμπορίου, λέγοντας ότι υπονομεύου­ν την εμπιστοσύν­η στην παγκόσμια οικονομία και το θεσμικό πλαίσιο που βοηθά στη συντήρηση της ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες. «Είναι περισσότερ­ο επείγον από κάθε άλλη φορά, οι συζητήσεις για το εμπόριο να γίνουν εντός του υπάρχοντος πολυμερούς πλαισίου», είπε ο κ. Ντράγκι.

 ??  ?? Δεν συζητήσαμε πότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια. Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό τις σημερινές συνθήκες της ισχυρής οικονομική­ς ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που συνοδεύετα­ι όμως από αυξημένη αβεβαιότητ­α.
Μάριο Ντράγκι πρόεδρος της ΕΚΤ
Δεν συζητήσαμε πότε θα αυξήσουμε τα επιτόκια. Η απόφαση αυτή ελήφθη υπό τις σημερινές συνθήκες της ισχυρής οικονομική­ς ανάπτυξης της Ευρωζώνης, που συνοδεύετα­ι όμως από αυξημένη αβεβαιότητ­α. Μάριο Ντράγκι πρόεδρος της ΕΚΤ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece