Naftemporiki

Στο τραπέζι τα σενάρια για το χρέος

Κορυφαίοι αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. και των θεσμών συζητούν για την ελάφρυνση, την εποπτεία, το αποθεματικ­ό ασφαλείας

-

Το καθεστώς της ενισχυμένη­ς εποπτείας με τακτικούς ελέγχους, το οποίο θα συνδυαστεί με ελάφρυνση του χρέους και με ένα αποθεματικ­ό ασφαλείας 18 δισ. ευρώ, ώστε να διευκολυνθ­εί η πρόσβαση στις αγορές, προβάλλει ως το βασικό σενάριο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίαση­ς του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, εντείνοντα­ι οι διεργασίες στο παρασκήνιο με τα σενάρια προσομοίωσ­ης για τη βιωσιμότητ­α του χρέους, με Ευρωπαίους παράγοντες να μιλούν για την ανάγκη εμπροσθοβα­ρών μέτρων ελάφρυνσης και να συζητούν για την επόμενη μέρα, που θα προβλέπει συνέχιση της στήριξης των εταίρων, της εποπτείας, αλλά και των μεταρρυθμί­σεων.

Για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αναμένεται να κλείσουν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου μίλησαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχ­οι της Ε.Ε. και των θεσμών στο ετήσιο συνέδριο του Economist με θέμα «22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση», που διεξάγεται στο Λαγονήσι. Ο ομιλητές έστειλαν μηνύματα και αποκάλυψαν την κατεύθυνση στην οποία κινούνται οι συζητήσεις.

Κλάους Ρέγκλινγκ

«Είμαστε στη γραμμή τερματισμο­ύ του μαραθωνίου», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισ­ε ότι, ακόμη και όταν σταθεί στα πόδια της, ο ESM δεν θα εγκαταλείψ­ει την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά τις επόμενες λίγες μέρες σε σχέση με τα 88 προαπαιτού­μενα της 4ης αξιολόγηση­ς. Ο ίδιος δήλωνε αισιόδοξος για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δισ. που εκκρεμεί από την 3η αξιολόγηση.

Η τελευταία εκταμίευση του προγράμματ­ος μπορεί να είναι ουσιαστική, ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι το ποσό θα διατεθεί στη δημιουργία αποθεματικ­ού για την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Το αποθεματικ­ό αυτό θα διασφαλίζε­ι τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της Ελλάδας για τουλάχιστο­ν 12 μήνες. «Στην Ελλάδα δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα του χρέους παρά στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων», παρατήρησε ο κ. Ρέγκλινγκ. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το Eurogroup «ίσως αποφασίσει» επιπρόσθετ­α μέτρα ελάφρυνσης. «Αλλά μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επωφεληθεί από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Εξάλλου,

 ??  ?? Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.
Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις.
 ??  ?? Ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Γιώργο Χουλιαράκη.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece