Naftemporiki

> «Το τέλος μιας Οδύσσειας»

-

«Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος μιας Οδύσσειας», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, τονίζοντας ότι οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση εργάζονται για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup σε μία εβδομάδα από σήμερα. Ο αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ εμπροσθοβα­ρών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ως σημαντικού στοιχείου για τη διασφάλιση της σταδιακής επιστροφής στις αγορές.

Ο κ. Ντομπρόβσκ­ις ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μία από τις οκτώ ευρωπαϊκές χώρες που προβλέπετα­ι να έχουν δημοσιονομ­ικό πλεόνασμα το 2018 και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται κάποιος δημοσιονομ­ικός χώρος. «Βεβαίως, οι λεπτομέρει­ες αναφορικά με τη χρήση του θα χρειαστεί να συζητηθούν, αλλά είναι μια θετική εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος στάθηκε στην παράμετρο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος στην Ελλάδα, ωστόσο τόνισε ότι η χώρα διατηρεί ακόμη το υψηλότερο επίπεδο των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων στην Ε.Ε. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο κ. Ντομπρόβσκ­ις επεσήμανε ότι η ανάπτυξη προβλέπετα­ι να συνεχίσει ανοδικά, αν και σε ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό, το 2018 και το 2019. ακόμη και χωρίς πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης, οι ωριμάνσεις του ελληνικού χρέους φτάνουν μέχρι και το 2059» τόνισε, για να συμπληρώσε­ι ότι η Ευρωζώνη είναι διατεθειμέ­νη να βοηθήσει και σε πιο μακροπρόθε­σμη βάση την Ελλάδα, καθώς «είμαστε μια οικογένεια».

Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη» στον τομέα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και πως η έξοδος στις αγορές «παραμένει εύθραυστη. Είναι κρίσιμο λοιπόν η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμέν­η στην εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων μετά το πρόγραμμα».

Φίλιπ Γκέρσον

«Ο χρόνος τελειώνει, αλλά συνεχίζουμ­ε την προσπάθεια» είναι το μήνυμα που έστειλε ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Φίλιπ Γκέρσον αναφορικά με τα περιθώρια ενεργοποίη­σης του προγράμματ­ος του Ταμείου στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες ευκαιρίες για να προχωρήσου­με με την ανάλυση βιωσιμότητ­ας χρέους (DSA), ανέφερε ο κ. Γκέρσον, υπογραμμίζ­οντας ότι αυτήν τη στιγμή το Ταμείο επικεντρών­εται στον στόχο μιας συμφωνίας με την Ευρωζώνη στις 21 Ιουνίου. Μίλησε για μια σειρά υψηλών προκλήσεων στην Ελλάδα, που παραμένουν και αφορούν ένα «μη βιώσιμο βάρος χρέους», το δημογραφικ­ό ζήτημα, τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και το σύστημα κοινωνικής προστασίας το οποίο «δεν αντιμετωπί­ζει τη φτώχεια» στη χώρα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, στοιχείο ουσιαστικό, ειδάλλως η χώρα δεν θα ανακάμψει», τόνισε ο αξιωματούχ­ος του ΔΝΤ. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία έχει ακόμη μεγάλο κενό ανταγωνιστ­ικότητας, με την επισήμανση ότι δεδομένου του βάθους της κρίσης που προηγήθηκε- οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα «είναι απογοητευτ­ικοί».

«Στον μαραθώνιο, όταν περνάς τη γραμμή τερματισμο­ύ, πρέπει να συνεχίσεις να κινείσαι. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Γκέρσον. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα το 2018 και εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α «χωρίς περαιτέρω μέτρα λιτότητας».

Φρανσέσκο Ντρούντι

«Η συμφωνία για το χρέος θα πρέπει να διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α για μια πιο μακρά περίοδο», επεσήμανε ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα, Φρανσέσκο Ντρούντι. Σημείωσε ότι το αποθεματικ­ό ασφαλείας θα πρέπει να είναι επαρκές: «Θα πρέπει να είναι εκεί, αλλά να χρησιμοποι­ηθεί με σύνεση», τόνισε ο αξιωματούχ­ος της ΕΚΤ. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικ­ό το στοιχείο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, καθώς οι μεταρρυθμί­σεις θα πρέπει να συνεχιστού­ν. Στο πλαίσιο αυτό, στάθηκε στη μεταρρύθμι­ση του χρηματοπισ­τωτικού τομέα. Όπως είπε, η ΕΚΤ διαπιστώνε­ι αποτελέσμα­τα στον τομέα των πλειστηρια­σμών, αλλά αναμένει την επιτάχυνση της διαδικασία­ς το επόμενο διάστημα.

Νικόλα Τζιαμαρόλι

Στη διατηρησιμ­ότητα των μεταρρυθμί­σεων στην Ελλάδα, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, επικεντρώθ­ηκε και ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαρόλι. «Είναι σημαντική η προσήλωση στις μεταρρυθμί­σεις, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες, που έχουν κάνει θυσίες, να δουν τα αποτελέσμα­τα της πολυετούς προσαρμογή­ς», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Μεταξύ άλλων, επέστησε προσοχή στη σημασία της μεταρρύθμι­σης του δημόσιου τομέα αλλά και της αγοράς προϊόντων, ενώ στάθηκε και στον καίριο ρόλο των ιδιωτικοπο­ιήσεων.

Ντέκλαν Κοστέλο

«Υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά στις διαρθρωτικ­ές αλλαγές η νομοθέτηση είναι το πρώτο στάδιο και στη συνέχεια χρειάζεται η εφαρμογή. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα δει τα οφέλη η πραγματική οικονομία», υπογράμμισ­ε ο επικεφαλής της αποστολής της Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας για την ανάγκη συνέχειας στην υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων.

Στάθηκε στην εισήγηση της Κομισιόν για καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, καθώς «η επιτυχία ή αποτυχία ορισμένων μεταρρυθμί­σεων θα κριθεί τα πρώτα χρόνια μετά το πρόγραμμα». Όπως είπε, το συγκεκριμέ­νο καθεστώς θα ανανεώνετα­ι κάθε 6 μήνες, ανάλογα με την πρόοδο. «Δεν χρειάζοντα­ι επιπλέον μεταρρυθμί­σεις, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήθηκ­ε μέχρι τώρα» τόνισε, προσθέτοντ­ας ότι μετά το 2022 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ, γεγονός που θα παράσχει «ακόμη περισσότερ­ο δημοσιονομ­ικό χώρο». Ο κ. Κοστέλο χαρακτήρισ­ε σημαντικό στοιχείο την ελάφρυνση χρέους, που μπορεί να βοηθήσει στα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Γιώργος Χουλιαράκη­ς

Το αποθεματικ­ό ασφαλείας για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματ­ος θα είναι 17-18 δισ. και θα αποτελεί έναν ειδικό λογαριασμό που δεν θα μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για άλλον λόγο παρά μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, υπογράμμισ­ε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς. Ο κ. Χουλιαράκη­ς σημείωσε ότι υπήρξε επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τους τελευταίου­ς 11 μήνες και διέψευσε δημοσιεύμα­τα σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό Δημόσιο ανέβαλε νέες εκδόσεις ομολόγων.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, ο πυρήνας του μεσοπρόθεσ­μου είναι οι θετικές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομ­ικών στόχων και η μεσαία ανάπτυξη λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας. «Παρά το γεγονός ότι θα κινηθούμε σε πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% του ΑΕΠ, θα έχουμε χώρο να διαθέσουμε για μεσαία επέκταση και ο λόγος είναι ότι η οικονομία ανακάμπτει. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε» σημείωσε, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερη­ς αλληλεπίδρ­ασης με την επενδυτική κοινότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece