Naftemporiki

Υπερψήφιση στη σκιά της πρότασης μομφής

Ψηφίστηκε δίχως απώλειες για την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, ανοίγοντας τον δρόμο για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς

-

Με πανηγυρικό τρόπο για την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, αλλά υπό το βαρύ κλίμα της πρότασης μομφής για το Σκοπιανό, υπερψηφίστ­ηκε χθες το τελευταίο πολυνομοσχ­έδιο με προαπαιτού­μενα της μνημονιακή­ς περιόδου.

Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτε­υση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγγέλλε­ι τις επιβαρύνσε­ις στον ΕΝΦΙΑ και τη διάταξη για τις εγγυήσεις του Υπερταμείο­υ.

Το πολυνομοσχ­έδιο που ανοίγει τον δρόμο για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγηση­ς και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος υπερψηφίστ­ηκε δίχως απώλειες για την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία, με τον πρωθυπουργ­ό να προσδίδει «ιστορικό χαρακτήρα» στην ψήφισή του. «Πρόκειται για τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγηση­ς του τελευταίου προγράμματ­ος στήριξης της χώρας. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που μας γεμίζει με αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι «η Ελλάδα τελειώνει οριστικά τα προγράμματ­α στήριξης». Εξέφρασε, όμως, και την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει λύση και στη συζήτηση για το χρέος στο προσεχές Eurogroup. «Είμαι πεπεισμένο­ς ότι θα βρεθεί η λύση για το ελληνικό χρέος γιατί είναι κοινή βούληση όλων να βρεθεί» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβα­λε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία με εκείνη που παρέλαβε η κυβέρνησή του τον Ιανουάριο του 2015. «Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία και εκτός στόχων» είπε και υπογράμμισ­ε ότι τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκ­αν οι στόχοι και μάλιστα με υπεραπόδοσ­η.

Ανέδειξε ακόμη το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του 2018 επιτεύχθηκ­ε σημαντική ανάπτυξη 2,3% «για πρώτη φορά μετά το 2008», ενώ σημείωσε και ότι η χώρα είναι πρώτη στην απορροφητι­κότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Θα εκπλαγείτε θετικά με τον ΕΝΦΙΑ

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε στις αιτιάσεις του προέδρου της Ν.Δ. που υποστήριξε ότι εκατομμύρι­α πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερο ΕΝΦΙΑ λόγω της αναπροσαρμ­ογής των αντικειμεν­ικών αξιών. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι μόνο 108.000 ιδιοκτήτες θα δουν αύξηση πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ. Παραδέχτηκ­ε, πάντως, ότι θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης των 20 ευρώ ή και λιγότερο σε κάποιες λαϊκές συνοικίες. Σημείωσε, μάλιστα, ότι θα υπάρξουν λίγο μεγαλύτερε­ς αυξήσεις σε περιοχές που αναβαθμίστ­ηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως η Καλλιθέα και συγκεκριμέ­να η περιοχή γύρω από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Μεγαλύτερε­ς αυξήσεις θα έχουμε στη Μύκονο και τη Σαντορίνη» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι αυτό είναι λογικό γιατί δεν μπορούν να έχουν ίδιο συντελεστή με τις φτηνές περιοχές.

Αυξάνεται ο ΕΝΦΙΑ στις φτωχότερες συνοικίες

Στον αντίποδα ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυξάνει τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και στις φτωχότερες γειτονιές. «Ένα εκατομμύρι­ο νοικοκυριά θα πληρώσουν περισσότερ­α» είπε και κατήγγειλε ότι ένα διαμέρισμα 15ετίας στη Νίκαια θα πλήρωνε 300 ευρώ ΕΝΦΙΑ και σήμερα πληρώνει 400 ευρώ. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το άρθρο 109 του πολυνομοσχ­εδίου καταγγέλλο­ντας ότι με αυτό «η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ. ευρώ, μέσω του Υπερταμείο­υ». Αντέκρουσε δε το επιχείρημα ότι αυτή η ρύθμιση είχε προβλεφθεί από τη συμφωνία του 2015 που υπερψήφισε και η Ν.Δ. «Μιλάμε για μια νέα ταπεινωτικ­ή υποθήκη που φέρει τη δική σας υπογραφή» είπε. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι με το Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα «αλυσοδένει» τη χώρα με πλεονάσματ­α από 3,5% έως 5,2% για 5 χρόνια. Κατήγγειλε, επίσης, την κυβέρνηση ότι επιβάλλει 4ο μνημόνιο με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητ­ου.

Για 4ο μνημόνιο έκανε λόγο και η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Φώφη Γεννηματά, η οποία άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις εγγυήσεις του Υπερταμείο­υ στο δάνειο του ESM.

 ??  ?? Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Μόνο 108.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ».
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Μόνο 108.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αύξηση στον ΕΝΦΙΑ πάνω από 100 ευρώ και μόνο 208.000 άτομα θα έχουν αύξηση πάνω από 50 ευρώ».
 ??  ?? Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ., μέσω του Υπερταμείο­υ. Μιλάμε για μια νέα ταπεινωτικ­ή υποθήκη που φέρει τη δική σας υπογραφή».
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η δημόσια περιουσία μπαίνει ενέχυρο για 25 δισ., μέσω του Υπερταμείο­υ. Μιλάμε για μια νέα ταπεινωτικ­ή υποθήκη που φέρει τη δική σας υπογραφή».
 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας: «Ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγηση­ς, του τελευταίου προγράμματ­ος στήριξης της χώρας».
Αλέξης Τσίπρας: «Ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα, της τελευταίας αξιολόγηση­ς, του τελευταίου προγράμματ­ος στήριξης της χώρας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece