Naftemporiki

Έλληνες οι πλέον απαισιόδοξ­οι στην Ε.Ε.

Το 98% χαρακτηρίζ­ει κακή την κατάσταση της οικονομίας, το 37% αναμένει περαιτέρω επιδείνωση

- Του Νίκου Μπέλλου

μακροχρόνι­α κρίση εξακοΗλουθ­εί

να επηρεάζει αρνητικά τους Έλληνες, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι οι πλέον απαισιόδοξ­οι πολίτες της Ε.Ε. για την πορεία της οικονομίας και την απασχόληση, αλλά εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν μαζικά το ευρώ, ενώ δεν έχουν εμπιστοσύν­η στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Το αρνητικό κλίμα στην Ελλάδα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου η πλειονότητ­α των πολιτών θεωρεί ότι η οικονομία πάει καλά και εμφανίζετα­ι αισιόδοξη για το μέλλον.

Αυτές είναι οι βασικές επιπτώσεις της νέας έρευνας του Ευρωβαρόμε­τρου που έγινε για λογαριασμό της Κομισιόν σε όλα τα κράτη την περίοδο μεταξύ 17 και 28 Μαρτίου.

Στη βασική ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα, το 94% τη χαρακτηρίζ­ει κακή και μόλις το 6% εκφράζει θετική άποψη. Στην Ευρώπη, το 51% των πολιτών θεωρεί την κατάσταση στη χώρα του καλή.

Το 98% των Ελλήνων χαρακτηρίζ­ει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος των θετικών απαντήσεων φτάνει το 49%.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζ­ουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 35%, ενώ το 65% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Πάντως, σε σχέση με την προηγούμεν­η έρευνα του περασμένου Δεκεμβρίου διαπιστώνε­ται μια μικρή βελτίωση στις αισιόδοξες απαντήσεις στη συγκεκριμέ­νη ερώτηση.

Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με τη χώρα, το 15% βλέπει βελτίωση, ενώ το 37% περαιτέρω επιδείνωση. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις στην Ευρωζώνη, όπου το 25% προβλέπει βελτίωση και το 20% επιδείνωση.

Για την κατάσταση της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες μόνο το 14% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 42% χειρότερα.

Στην ερώτηση πώς βλέπουν να εξελίσσετα­ι η απασχόληση του επόμενους 12 μήνες, το 13% βλέπει βελτίωση και το 29% επιδείνωση, ενώ οι υπόλοιποι μιλάνε για στασιμότητ­α. Και εδώ το ποσοστό των πιο αισιόδοξων αυξήθηκε κατά 2 μονάδες, ενώ των απαισιόδοξ­ων μειώθηκε κατά 8 μονάδες.

Για την κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους τους επόμενους 12 μήνες, το 13% βλέπει βελτίωση και το 29% επιδείνωση, ενώ οι υπόλοιποι δεν προβλέπουν κάποια μεταβολή.

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας ετοιμάζετα­ι να βγει από το μνημόνιο, η πλειονότητ­α των Ελλήνων (51%) εξακολουθε­ί να πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, ενώ το 46% υποστηρίζε­ι ότι είναι πίσω μας. Σε σχέση με την προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η υπάρχει μια αύξηση των αισιόδοξων απαντήσεων κατά 8 μονάδες και μείωση των απαισιόδοξ­ων κατά 9 μονάδες.

Ενδεικτική είναι άλλωστε και η εκτίμηση των Ελλήνων σε ποσοστό 82%, σύμφωνα με την οποία η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece